GNK Dinamo – povijest, igrači, rezultati

Sport

GNK Dinamo - povijest, igrači, rezultati

Dinamo povijest

Dinamo je nogometni klub smješten u istočnom dijelu grada Zagreba. Svoje domaće utakmice igra na stadionu Maksimir koji nosi ime prema parku koji se nalazi nasuprot njega. Klub je osnovan davne 1911. godine pod imenom Građanski. Nakon drugog svjetskog rata Građanski se spaja s Haškom te nastaje današnji Dinamo. U svojoj dugoj povijesti klub je nastupao u nekoliko nacionalnih liga. Najvažnije od njih, u kojima je ovaj klub zabilježio najveće uspjehe, svakako su jugoslavenska nogometna liga te hrvatska nogometna liga.

Kao i svaki klub tako i ovaj klub ima svoje vjerne navijače koji formiraju navijačku skupinu pod imenom Bad Blue Boys. Klub je rekorder prema osvojenim domaćim trofejima, odnosno prema osvojenim nacionalnim prvenstvima i nacionalnim kupovima. Naročita dominacija zabilježena je od 2005. godine do danas kada je osvojeno petnaest nacionalnih prvenstava od mogućih šesnaest. Najveći klubovi rivali su Hajduk, Rijeka i Osijek, dok su to u jugoslavenskoj ligi, uz navedene klubove, bili Partizan i Crvena Zvezda.

Dinamo u europi

Kao što je već navedeno, Dinamo je najuspješniji domaći klub kada se gledaju domaći trofeji, ali je isto tako najuspješniji domaći klub kada su u pitanju europska dostignuća. Naime, ovaj klub je osvojio jedini europski trofej kada su u pitanju hrvatski nogometni klubovi. Riječ je o osvojenom kupu velesajamskih gradova krajem 60-ih godina 20. stoljeća. Generacija koja je taj trofej osvojila spada među najvažnije generacije u čitavoj povijesti kluba. Na sljedeće europske uspjehe Dinamo je morao čekati 21. stoljeće.

Naime, u zadnjih desetak godina ovaj klub je redoviti sudionik grupnih faza europskih natjecanja, točnije Lige prvaka i Europske lige. Dok je u Ligi prvaka svoje nastupe redovito završavao u grupnoj fazi, u Europskoj ligi svoje nastupe zabilježio je i u nokaut fazi natjecanja. Dapače, ostvareno je prvo proljeće u Europi nakon osvojenog kupa velesajamskih gradova. Klub postaje sve važniji sudionik europskih klupskih nogometnih natjecanja što svakako utječe na njegovu reputaciju u nogometnom svijetu.

Dinamo obilježja

Kao i svaki klub i Dinamo se može pohvaliti sa svojim unikatnim obilježjima. U prvom redu to su prepoznatljivi dres plave boje i grb sa šahovnicom. Klub koristi plavi dres u domaćim utakmicama i u gostujućim utakmicama kada je to moguće s obzirom na boju dresa protivničke momčadi. Klupski grb se kroz povijest mijenjao i osim navedenog sa šahovnicom, poznat je i grb sa crvenom zvijezdom, koju su na svom grbu imali svi nogometni klubovi koji su nastupali u jugoslavenskoj nogometnoj ligi. Novije obilježje kojim se klub može pohvaliti je maskota lava koja animira publiku na domaćim utakmica.

Što se tiče navijača, već spomenutih Bad Blue Boysa, i oni imaju svoja obilježja po kojima su prepoznatljivi u navijačkim krugovima, ali i među “običnim” pukom. Nadalje, poznati su i po svojem bogatom opusu pjesama kojima bodre igrače Dinama na gostujućim i domaćim utakmicama. Dinamo je svakako najpoznatiji hrvatski klub u svijetu.

Tagovi: