Gripa i prehlada – koja je razlika i kako se liječi

Ljepota i zdravlje

Gripa i prehlada - koja je razlika i kako se liječi

Gripa i prehlada te kako prepoznati gripu

Kašljucate ili vas je ulovio pravi kašalj? Kašalj može biti simptom i prehlade i gripe, a prateći daljnje simptome možete ustvrditi o čemu se radi. Iako gripa i prehlada imaju slične simptome, gripa ipak ima specifične znakove bolesti. Gripa se uobičajeno pojavljuje iznenada, uz pojavu temperature koje je viša od 37,5 stupnjeva i traje od tri do četiri dana ili dulje. Sam kašalj u gripi je dosta ozbiljan i suh.

Glavobolje su u gripi učestale, kao i bolovi u mišićima, što zajedno nije nimalo ugodno i stvara opću malaksalost organizma. Umor i pojava slabosti može trajati tjednima dok se organizam bori protiv gripe. Iako ekstremni umor kod gripe je rijetka pojava, ipak se umor rasteže dugo. Bolovi u prsima uslijed kašlja i blago otežano disanje su česti simptomi gripe.

Začepljen nos je simptom koji se javlja kada se pojavi i gripa i prehlada, međutim kod gripe začepljen nos je rjeđa pojava i nije toliko intenzivna, dok je kod prehlade obrnuto. Isto je sa kihanjem i bolnim grlom, kao simptomi su jače izraženi kod prehlada.

Gripa i prehlada te kako prepoznati prehladu

Kada su u pitanju gripa i prehlada glavna razlika je u intenzitetu pojave simptoma ili koliko brzo oni napreduju. Gripa nastupa naglo, dok prehlada djeluje usporeno. Kod prehlade tjelesna temperatura nije visoka kao kod gripe i uobičajeno je oko 37 stupnjeva. Kašalj i glavobolje su rijetki simptomi prehlade, a ako se i pojave vrlo su slabe.

Bolovi u mišićima, umor i opća slabost su vrlo rijetki kada se radi o prehladi, dakle obrnuto nego kod gripe. Gripa i prehlada imaju svoje razlike, te osim navedenih najviše su vidljive kod začepljenog nosa, grlobolje i kihanja koji su kod prehlade normalni i česti simptomi. Osim što su nelagodni, naporni, djeluju ograničavajuće na vas pri obavljanju vaših svakodnevnih obaveza.

Ako imate ove navedene simptome, najveća mogućnost je da ste prehlađeni. Iako začepljen nos i kihanje se mogu pojaviti uz gripu, ipak su češći simptomi prehlade. Tokom prehlade ne bi se trebali pojaviti bol u prsima i jaki umor kakvi prate gripu. Ukoliko osjećate slabo i onemoćalo da ne možete normalno funkcionirati vrlo vjerojatno se radi o gripi, a ne prehladi. Posjetom liječniku će to i potvrditi.

Gripa i prehlada te kako ih liječiti

I gripa i prehlada nisu ozbiljne bolesti i moguće ih je liječiti u udobnosti svog doma mirujući i prateći upute svog liječnika. To se najviše tiče ukoliko imate gripu jer ukoliko se izlažete hladnoći velika je vjerojatnost da uz visoku temperaturu na hladnom zraku možete dobiti upalu pluća koja može postati ozbiljan problem za vaše zdravlje i život.

U oba slučaja ako se ne osjećate dobro i sumnjate ili na gripu ili na prehladu, ostanite kod kuće jer ćete odmorom i mirovanjem pospješiti brže ozdravljenje. Ukoliko imate temperaturu ne zaboravite da je bitno biti dovoljno tekućine kako ne bi došlo do dehidracije. Temperaturu možete sniziti lijekovima koji su tome namijenjeni a sadrže paracetamol ili ibuprofen, u roku od pola sata do sat vremena temperatura bi trebala biti snižena. Uz lijekove temperatura se može ublažiti i hladnim oblozima koji se stavljaju na čelo, dlanove i stopala.

I gripa i prehlada kako bi što brže prošle trebaju odmor i mirovanje kako bi se tijelo moglo boriti sa virusima. Ukoliko vas muči grlobolja možete koristiti pastile, ali i med, propolis i matičnu mliječ. Konzumacija puno čajeva je vrlo poželjna, a nakon što uspijete sniziti temperaturu krenite sa pojačanim unosom vitamina C. Na svom imunitetu trebate raditi konstantno cijele godine kako biste u zimskom periodu izbjegli viruse koji izazivaju prehlade i gripe.

Tagovi: