Graz što vidjeti

Graz što vidjeti

Graz - općenito o gradu

Graz je glavni grad savezne pokrajine Štajerske u Austriji i drugi po veličini grad u zemlji, odmah iza Beča. Smješten na rijeci Mur, grad je bogat poviješću, kulturom i arhitekturom. Grad je dobio naziv prema dvorcu Grazer Burg koji je sagrađen u 12. stoljeću i koji se i danas nalazi u samom središtu grada. Povijest Grada Graza seže unatrag tisućama godina, a naselje na tom području datira još iz doba Rimskog Carstva. No, pravi procvat grada dogodio se tijekom srednjeg vijeka, kada je Graz postao važno središte za trgovinu i kulturu. Grad je bio sjedište Habsburške Monarhije tijekom vladavine Ferdinanda II., a ostaci te bogate povijesti i danas su vidljivi u brojnim povijesnim zgradama, muzejima i galerijama. Jedna od najpoznatijih znamenitosti u Grazu je Schloss Eggenberg, dvorac koji se nalazi na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine. Ovaj barokni dvorac iz 17. stoljeća okružen je prekrasnim vrtom i predstavlja remek-djelo arhitekture i umjetnosti. Osim toga, gradska vijećnica Rathaus, koja datira iz renesansnog razdoblja, također je impresivna zgrada koja privlači pažnju svojom arhitekturom. U Grazu su smještene brojne crkve, među kojima se ističu katedrala St. Ägidius, koja datira iz 15. stoljeća, te crkva Mariahilfer, koja je poznata po svojoj baroknoj fasadi. Također, grad je domaćin brojnim festivalima, kulturnim događanjima i umjetničkim manifestacijama tijekom cijele godine.

Graz – što posjetiti od znamenitosti

Graz je grad bogate kulturne baštine s mnogo zanimljivih atrakcija koje posjetiteljima nude raznovrsno iskustvo. Dvorac Eggenberg je prekrasan barokni dvorac iz 17. stoljeća smješten je na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine. Posjetitelji mogu razgledati unikatne sobe, galerije i prekrasne vrtove oko dvorca. Možete se slobodno prošetati ulicama starog grada i istražite bogatu arhitekturu, trgovine, restorane i kafiće. Tu se nalazi i Gradski toranj koji je jedan od simbola Grada Graz. Katedrala St. Ägidius je impozantna katedrala iz 15. stoljeća jedna je od najvažnijih sakralnih građevina u Grazu. Unutrašnjost katedrale krije brojna umjetnička djela i zanimljivosti. Muzej Umjetnosti u Grazu je smješten u neobičnoj futurističkoj zgradi koja kontrastira s okolnim klasičnim arhitekturnim stilom. Muzej prikazuje suvremenu umjetnost i stalne izložbe. Otto Wagner paviljon se nalazi u parku dvorca Eggenberg, a predstavlja jedinstven primjer secesijske arhitekture. Landeszeughaus je najveća zbirka srednjovjekovne vojne opreme u svijetu. Arsenal sadrži tisuće izloženih predmeta, uključujući oružje, oklope i vojnu opremu. Gradski park je lijepi park nudi opuštajuće šetnje, igralište za djecu, jezerce i brojne klupe za odmor. Muzej prirodnih znanosti je smješten u zgradi Joanneuma, ovaj muzej nudi zanimljive izložbe iz područja prirodnih znanosti, uključujući mineralogiju, paleontologiju i botaniku. Murinsel je plutajuća platforma na rijeci Muri gdje posjetitelji mogu uživati u pogledu na rijeku i okolicu te se opustiti u kafićima koji se nalaze na platformi.

Graz – posjetite ovaj grad

Uz već navedene atrakcije, Graz nudi i druge znamenitosti vrijedne posjete. Glavni trg je jedan od najvećih srednjovjekovnih trgova u srednjoj Europi, Hauptplatz je okružen prekrasnim baroknim zgradama, a dominira ga fontana poznata kao Erzherzog Johann Brunnen. Građevina Landhaus predstavlja remek djelo renesansne arhitekture i služi kao sjedište štajerske pokrajinske vlade. Unutrašnjost sadrži impresivnu Veliku vijećnicu koja je otvorena za javnost. Mauzolej cara Ferdinanda II mauzolej je mauzolej iz 17. stoljeća posvećen je caru Ferdinandu II. i njegovoj supruzi. Unutar mauzoleja nalazi se prekrasan grobni spomenik i impresivne freske. Gradski toranj je toranj smješten u blizini Hauptplatz-a i Schlossberga, a možete se popeti na toranj i uživati u panoramskom pogledu na grad. Lendviertel je četvrt s nevjerojatnim boemskim šarmom, prepuna kafića, trgovina i umjetničkih galerija. Ako volite glazbu i kazalište, posjetite Grazer Oper, gdje možete uživati u operi, baletu i koncertima. Osim Schloss Eggenberg, Graz nudi još jedan muzej suvremene umjetnosti. Moderna arhitektura ovog muzeja je impresivna koliko i izložbe koje domaći i međunarodni umjetnici izlažu. Türkenschanzpark je idealan za opuštanje i piknike, a nudi i prekrasne pejzaže, staze za šetnju te igralište za djecu.


Tagovi: