GMO hrana i proizvodi

GMO hrana i proizvodi

Što je GMO hrana

Je li hrana koja je GMO, točnije koja sadrži genetski modificirane organizme, sigurna za ljude i kako ona utječe na ljudski organizam? Hrana koja sadrži GMO je sve češća na policama trgovinama i to nezaobilazno, te ih se najčešće može pronaći u hrani koja je već prerađena. Ljudi trebaju biti informirani o tome što je hrana koja sadrži takve sastojke i kako točno utječe na ljudsko tijelo.

Potrebno je znati kakva je hrana zapravo potrebna za uravnoteženu zdravu prehranu kako bi ljudsko tijelo bilo zdravo, Genetski modificirane organizme moguće je pronaći u hrani unazad skoro dva desetljeća. Ti organizmi su napravljeni umjetno i genetskim izvlačenjem novih karakteristika koje su primijenjene na organizme zbog kojih hrana izgleda vizualno bolje i svježije, ima bolji okus, nije podložna nametnicima, te raste puno brže no inače.

Proizvodi koji sadrže genetski modificirane organizme nisu prirodni niti kao takvi mogu biti uzgojeni prirodno, međutim s obzirom da smo na policama trgovina okruženi upravo takvim proizvodima oni imaju veliki utjecaj na kvalitetu života i na ljudski organizam.

Koja je hrana GMO

Hrana koja sadrži GMO zadovoljava više standarde no što je to prije bilo moguće. Istražite koja je to hrana koja sadrži genetski modificirane organizme. Proizvodi koji se najčešće mogu naći na policama trgovina a sadrže ove organizme su kukuruz, soja, tikvice, tikve, šećerna repa, pamuk i slični proizvodi.

GMO hrana je puno veća i ljepša od prirodno uzgojene hrane na tradicionalan način. Takve je proizvode lako prepoznati i potencijalno izbjeći njeno konzumiranje. Još neki proizvodi koji sadrže ove organizme su i gazirana pića, mnoga ulja, tofu, žitarice, mlijeko, meso, zamrznuta hrana, zaslađeni sokovi, formula za bebe, konzervirana hrana i slični prerađeni proizvodi.

Najsigurnije je na proizvodu pročitati gdje se proizvodi i koja mu je zemlja podrijetla kako bi se barem pokušalo razaznati imaju li oni u sebi takve organizme. Ako na hrani postoji naljepnica kako je ona u potpunosti organska, ona zasigurno ne sadrži takve organizme. Uz to pokušajte kupovati hranu na tržnicama i u dućanima za koje ste sigurni da ne prodaju proizvode prepune genetski modificiranih organizama.

Kako GMO hrana utječe na ljude

Ne može se sa sigurnošću odrediti kako GMO hrana utječe na ljudski organizam, već se to može samo pretpostavljati. Zašto? Zato što su istraživanja vršena na životinjama, a ne na ljudima, a rezultati su bili dovoljno zastrašujući. Hrana koja sadrži genetski modificirane organizme uzrokuje probleme sa imunitetom, neplodnost, ubrzano starenje, lošu kontrolu inzulina i moguće probavne smetnje.

Hrana sa GMO je sama po sebi otporna na nametnike, dakle špricana je pretjerano otrovnim sredstvima koji ostaju u hrani pri konzumaciji. Hranu koja sadrži genetski modificirane organizme nemoguće je u potpunosti izbjeći. No barem pokušavajte izbjegavati prerađenu hranu, hranu koja je pretjerano zaslađena i nezdrava zbog svojih sastojaka.

Fokusiranje se na konzumiranje zdrave hrane, nabavljajte hranu organskog podrijetla koje je iz provjerenih izvora. Kupujte hranu koja je najsličnija onoj koja je uzgojena na tradicionalan način. Na taj ćete način moći kontrolirati unos hrane koja sadrži genetski modificirane organizme i štetne pesticide. Jedino ćete tako izbjeći probleme koje bi ona mogla uzrokovati ako svakodnevno konzumirate takvu hranu.


Tagovi: