Gluformin – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Gluformin - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Gluformin – djelovanje

Gluformin tablete koriste se za liječenje dijabetes melitusa tipa 2. Inzulin, koji proizvodi gušterača, prirodni je hormon koji kontrolira količinu glukoze – šećera u krvi. Kod dijabetesa tipa 2 gušterača ne može proizvesti dovoljno inzulina ili proizvedeni inzulin ne može obavljati svoj posao, što uzrokuje porast razine glukoze u krvi. Gluformin pomaže u kontroli razine šećera u krvi i smanjuje količinu glukoze apsorbirane iz hrane. Ovo je lijek koji se izdaje na recept. Spada u skupinu oralnih antidijabetika i sadrži djelatnu tvar metformin koja pripada skupini bigvanida. Kako bi lijek pravilno djelovao, doza koju uzimate mora biti usklađena s vašim fizičkim aktivnostima, vrstom i količinom hrane koju jedete. Ovaj lijek treba koristiti prema uputama liječnika i uzimati ga svaki dan u isto vrijeme. Nemojte lomiti ili žvakati lijek. Popijte ga s čašom vode. Nije namijenjeno djeci mlađoj od 10 godina. Dugotrajna primjena lijeka također pomaže u smanjenju rizika od komplikacija povezanih s dijabetesom. Nagli prekid uzimanja ovog lijeka može dovesti do mnogih komplikacija.

Gluformin – nuspojave

Postoje određene nuspojave koje osoba može doživjeti nakon uzimanja Gluformina. Većina nuspojava je minimalna i nestaje sama od sebe kako se tijelo navikne na lijek. Moguće nuspojave su: mučnina, proljev, gubitak apetita, bolovi u trbuhu, povraćanje, poremećaj okusa, vrtoglavica. Tko ne bi trebao koristiti Gluformin? Trebali biste izbjegavati uzimanje ovog lijeka ako ste alergični na neki od njegovih sastojaka. Također biste ga trebali izbjegavati ako imate bolest bubrega ili jetre. Osobe koje su alergične na neku od pomoćnih tvari lijeka. Bubrežni ili jetreni bolesnici sa zatajenjem jetre ili bubrega. Bolesnici s teškim dijabetesom čiji se simptomi ne mogu kontrolirati. Osobe koje su dehidrirane nakon dugotrajnog proljeva. Pacijenti koji su nedavno imali srčani udar ili se liječe od zatajenja srca. Osobe s ozbiljnim infekcijama. Ljudi koji često piju ili su alkoholičari. Prestanite uzimati Gluformin neko vrijeme ako imate jako povraćanje ili proljev. Lijek se ne preporučuje trudnicama jer može štetiti plodu. Posavjetujte se sa svojim liječnikom ako ste trudni ili planirate zatrudnjeti.

Gluformin – cijena i iskustvo

Mnogi lijekovi stupaju u interakcije s Gluforminom, čineći ga manje učinkovitim i povećavajući rizik od laktacidoze. To uključuje lijekove na recept, vitamine i biljne dodatke prehrani. Kao dio skupine lijekova pod nazivom bigvanidi, Gluformin spada u jedan od najučinkovitijih lijekova za liječenje dijabetes melitusa tipa 2. Liječenje lijekom Gluformin dalo je vrlo zadovoljavajuće rezultate kod bolesnika. Tijekom liječenja ne smiju se konzumirati alkoholna pića. Vrlo je važno da pacijent bude u stalnoj komunikaciji sa svojim liječnikom ako se pojave neke od nuspojava koje se obično javljaju na početku liječenja, odnosno u prvim danima uzimanja lijeka. Nuspojave su vrlo blage, a prema iskustvima pacijenata nije bilo potrebno potpuno prekinuti uzimanje lijeka. Treba napomenuti da nuspojave obično prestaju kada pacijent uzme dozu tijekom ili nakon obroka, a cijena ovisi o ljekarni u kojoj se lijek može kupiti. Ako ste propustili uzeti dozu, uzmite sljedeću dozu u uobičajeno vrijeme. Nemojte udvostručiti dozu da biste je nadoknadili.

Tagovi: