Glogov čaj nuspojave

Glogov čaj nuspojave

Glogov čaj i obećanje dugovječnosti

Ljekovitost glogovih plodova u narodnoj medicini legendarna, naročito kao lijek za srce i krvne žile, smanjuje bol u prsima, ali pomaže i kod visokog krvnog tlaka, regulira probavu, smanjuje razine štetnog kolesterola,,pomaže kod raznih kroničnih bolesti, koristi se za njegu kože i podizanje energije. U novvije vrijeme se povezuje glogov čaj i obećanje dugovječnosti, naime u narodu je snažno vjerovanje da redovita konzumacija ovog čaja u umjerenim količinama čuva zdravlje i osjetno produžuje životni vijek.

To da glogov čaj pozitivno djeluje na kardiovaskularne bolesti se zna od davnina, no u novije vrijeme se istraživalo njegovo antioksidativno djelovanje i blagotvorni učinak na probavni sustav, snižavanje krvnog tlaka i razine štetnog kolesterola. Glog je pun vlakana koja pospješuju probavu, a aktivni biljni spojevi koji ga čine ljekovitim su flavonidi koji djeluju na srce, rutin, kvercetin i viteksin koji su snažni antioksidansi. Za njegu kože se koriste ili čaj od ploda ili čaj od cvijeta gloga.

Glogov čaj kao preventiva i sredstvo protiv boli

Srčane bolesnike svaka jača bol uplaši jer misle da su u predinfarktnom stanju, a njima se preporučuje glogov čaj kao preventiva i sredstvo protiv boli, a obzirom da kao lijek djeluje na cijeli kardiovaskularni sustav i tako smanjuje napetost u krvnim žilama i arterijama, pa tako djeluje i na snižavanje visokog krvnog tlaka i može spriječiti moždani i srčani udar. Ovaj čaj djeluje na probavu tako da smanjuje nadutost i grčeve, a i čisti parazite iz probavnog trakta.

Antioksidansi iz ploda gloga sprječavaju ulazak infekcije u tijelo, a pomažu kod svih upalnih stanja od artritisa do obične glavobolje. Glogov čaj zahvaljujući bioflavonidima, vitaminima i mineralima snažno podiže energiju, pa iako u sebi nema kofeina, može zamijeniti vašu jutarnju kavu za razbuđivanje. Antioksidansi iz gloga štite stanice od oštećenja, čaj jača imunitet i potiče ga na bolji rad, smiruje srce, regulira krvni tlak i kolesterol, pospješuje probavu i djeluje blagotvorno i umirujuće na cijeli organizam.

Glogov čaj i moguće nuspojave

Priprema glogovog čaja je jednostavna bilo da ga pripremate od cvjetova ili od plodova gloga, ali više od tri šalice dnevno ne bi smjeli popiti tog čaja. Glogov čaj od bobica se priprema tako da punu žlicu suhih bobica dodate u kipuću vodu i kuhate oko osam minuta, procijedite ga, zasladite medom i možete piti. Čaj od cvjetova radite tako da žlicu osušenih glogovih cvjetova zalijete kipućom vodom i ostavite da odstoji 10 minuta, procijedite i možete ga piti.

Glogov čaj pijte tri tjedna, a onda napravite pauzu, minimalna doza je 300 mg dnevno, maksimalna 500 mg dnevno, a ni kod težih zdravstvenih stanja ne smijete premašiti kolićinu od 1 800mg dnevno. Moguće nuspojave mogu biti osip, znojenje, vrtoglavica, pospanost, lupanje srca, poteškoće s disanjem. Može izazvati želučane tegobe, mučninu, povraćanje, krvarenje crijeva, a može pojačati i srčane tegobe kod uzimanja prevelikih količina. Ovaj čaj se ne smije davati trudnicama i ženama koje doje.


Tagovi: