Geografski jezik – uzrok, simptomi, liječenje

Geografski jezik - uzrok, simptomi, liječenje

Što je to Geografski jezik i što ga uzrokuje

Geografski jezik je pojava koja se događa na jeziku, a zove se Geografski jezik jer je ta pojava vrlo nalik geografske karte. Ova pojava se događa na vrhu i na bočnim stranama jezika. Jezik je inače prekriven papilama koje su vrlo kratke izbočine nalik na dlake dok je kod Geografskog jezika na nekim područjima površina vrlo glatka i crvena. Ova infekcija je poprilično bezopasna i još uvijek nije poznat uzrok stvaranja crvenih površina po jeziku.

Neki od čimbenika za koje se smatra da bi mogli utjecati na stvaranje Geografskog jezika su stres, alergije, određene navike, dijabetes i hormonski poremećaji. Naravno, ne može se niti jedan od ovih primjera povezati u potpunosti s Geografskim jezikom.

Jedina bolest koja se vrlo često povezuje s pojavom Geografskog jezika je psorijaza. Kako bi doista znali da li je psorijaza povezana s Geografskim jezikom najbolje se obratiti dermatologu a po potrebi je potrebna pomoć i otorinolaringologa. Ova bolest nije zarazna bolest.

Simptomi koje uzrokuje Geografski jezik

Simptomi koje uzrokuje Geografski jezik su više manje bezopasni te nije potrebno brinuti se. Neki od znakova i neki od simptoma su:

 • Crvene, vrlo glatke mrlje koje su nepravilnog oblika i nalaze se na vrhu jezika ili sa bočnih strana jezika
 • Lezije se oblikuju iz sata u sat, položaj tih mrlja po jeziku dakle ne zadržavaju jednak oblik dugo već se oblik mijenja brzo
 • Može se desiti da se osjeti peckanje, bol ili neugoda ali su takvi slučajevi rijetki i najčešće su povezani s konzumacijom kisele, začinjene, slane ili vruće hrane

Geografski jezik nije toliko teška bolest bog kojeg je posjet liječniku neophodan, iako se ponekada zna desiti i da se osjete peckanje, neugoda ili bol. Iako jesu vrlo često bezopasne i prolaze same kroz vrlo brzi period, ako osoba primijeti da ipak ne prolaze i da su postojane i nakon 10 dana, potrebno se obratiti liječniku. Bolest može prouzročiti neke druge bolesti jezika pa čak i bolesti koje mogu utjecati na tijelo.

Kako se liječi Geografski jezik

Geografski jezik se dijagnosticira kod stomatologa ili liječnika. Liječnik će vrlo lako potvrditi da je u pitanju Geografski jezik običnim pregledom jezika. Međutim, vrlo vjerojatno će se željeti uvjeriti da nema popratnih i težih bolesti.

Pregled jezika obavlja se na ove načine:

 • Liječnik koristi instrument koji ima svjetiljku tokom samog pregleda jezika
 • Morate pomicati jezik u drugačije položaje kako bi liječnik mogao obaviti temeljiti pregled
 • Liječnik će vrlo vjerojatno i dodirnuti površinu jezika kako bi osjetio da li se radi o Geografskom jeziku
 • Liječnik će obavezno provjeriti i da li postoje znakovi infekcije

Liječenje obično nije ni potrebno pošto je ovakva pojava potpuno bezopasna. Ako se pojave neki simptomi koji jako iritiraju, liječnik u tom slučaju može prepisati ili preporučiti nešto od sljedećeg:

 • Tekućinu s kortikosteroidima za ispiranje usta
 • Tekućinu s antihistaminikom za ispiranje usta
 • Tekućinu s anestetikom za ispiranje usta
 • Lijekovi protiv bolova koji se mogu uzeti u ljekarni bez recepta

Ovi tretmani nisu istraženi te se ne zna da li su učinkoviti ali ne mogu ni odmoći. Ova pojava u svakom slučaju sama prestaje s djelovanjem.


Tagovi: