Gdje se nalazi slijepo crijevo

Ljepota i zdravlje

Gdje se nalazi slijepo crijevo

Gdje se nalazi slijepo crijevo i koja je njegova funkcija

Za naše zdravlje izuzetno je važno poznavati vlastito tijelo. Važno je znati gdje se nalazi svaki organ u tijelu, jednako je važno znati gdje se nalazi slijepo crijevo. Što je zapravo slijepo crijevo? Slijepo crijevo je završetak debelog crijeva u obliku malenog crvuljka od par centimetara.

Ono samo po sebi nema nikakvu funkciju, međutim u probavnom sistemu taj dio crijeva se može napuniti otpacima koje tijelo odbacuje i koji se mogu nataložiti u njemu tokom pražnjenja i punjenja debelog crijeva. Ukoliko se to dogodi može doći do upale koja može biti jako bolna i vrlo opasna.

Točan odgovor gdje se nalazi slijepo crijevo je na donjoj desnoj strani vašeg trbuha, abdomena. Kod žena kada osjete bol na toj strani može doći do zabune jer često pomisle da ih boli desni jajnik ili možda ima neka komplikacija sa maternicom. U svakom slučaju ako se osjeti jaka i oštra bol treba nazvati liječnika koji će ustanoviti točno o čemu se radi, što je uzrok boli.

Gdje se nalazi slijepo crijevo i kako prepoznati upalu

Osjetili ste bol u na desnoj strani donjeg dijela trbuha i bojite se da tome može biti uzrok upala slijepog crijeva, prvo se smirite i nakon toga kontaktirajte svog liječnika opće prakse. Vaš će vas liječnik pitati neka pitanja ili tražiti da ga posjetite, ukoliko procjeni može vas odmah uputiti u bolnicu na pregled specijalisti ili na hitnu službu.

Upala slijepog crijeva može naglo postati vrlo bolna i ovo je vrlo opasna situacija jer može doći do puknuća slijepog crijeva. Razvojem upale bol postaje sve jača do neizdržljivosti. Ta bol je dobar simptom jer ukazuje na hitnost postupka. Uz to što znate gdje se nalazi slijepo crijevo trebate znati i reagirati na bol.

Nemojte uzimati svojevoljno tablete za bolove već kontaktirajte svog liječnika ili hitnu službu 194 ili 112. Upala slijepog crijeva se treba pravovremeno liječiti i vrlo često se liječenje sastoji od operativnog zahvata kojim se slijepo crijevo uklanja iz tijela. Uklanjanje upaljenog slijepog crijeva je od životne važnosti jer može doći do puknuća, te na mjestu gdje se nalazi slijepo crijevo doći do izlijevanja nakupljenih tvari na područje cijelog abdomena i dovest do komplikacija koje mogu biti opasne po život. Iz tog razloga trebate reagirati odmah bez odgađanja ukoliko osjetite oštru i jaku bol, kontaktirajte liječnika koji će procijeniti o čemu se radi.

Gdje se nalazi slijepo crijevo i kako reagirati na bolnu upalu

Nakon ovih pojašnjenja gdje se nalazi slijepo crijevo i važnosti ukoliko se radi o upali slijepog crijeva, jako je bitno znati prepoznati upalu i ispravno reagirati u toj situaciji. Ukoliko se radi o upali gotovo uvijek će doći do operativnog zahvata uklanjanja slijepog crijeva zbog boli i potencijalnog pucanja crijeva i izlijevanja sadržaja. Upale slijepog crijeva se najčešće događaju između deset i tridesete godine, međutim može biti i iznimaka što se godina tiče.

Sama bol može biti različita na predjelu gdje se nalazi slijepo crijevo, čak i kad se bol pojačava prilikom kašljanja i kihanja, bol nije jedini pokazatelj upale slijepog crijeva. Zatvor ili proljev, uz gubitak apetita, mučnine ili povraćanje također su simptomi uz bol da nešto nije u redu. Začepljenje u sluznici slijepog crijeva prouzrokovano nakupljanjem bakterija koje se brzo šire i razmnožavaju dovest će do upale, slijepo crijevo će nateknuti i može se vrlo brzo zagnojiti, od tuda i nagla oštra bol.

Oporavak nakon operacije uklanjanja slijepog crijeva je vrlo kratak ako nije došlo do puknuća uz odgovarajuće upute kojih se trebate pridržavati. Ukoliko je i došlo do puknuća oporavak će biti nešto duži uz prepisane lijekove i mirovanje. U oba slučaja bit će potrebno prilagoditi prehranu koja treba biti lakša za probavu u skladu sa uputama liječnika.

Tagovi: