Gdje se nalazi iban na kartici

Zanimljivosti

Gdje se nalazi iban na kartici

Gdje se nalazi IBAN na kartici, što je IBAN

Znamo da se koristi kod plaćanja, no da li ste se ikada zapitali što je IBAN? Isto tako, koliko ste se puta zapitali gdje se nalazi IBAN na kartici kada ste ga morali upisati? Odgovor je puno puta. Najlakši način za saznati gdje se nalazi IBAN na kartici je internet pretraživanje koje vam pomoću fotografija objasni što točno znači svaki dio na vašoj kartici. Što je IBAN i gdje se on nalazi? IBAN je skraćeni naziv od International Bank Account Number tj. Međunarodni broj bankovnog računa, on je jedinstveni identifikator našeg bankovnog računa. Dodjeljuje se posebno svakome klijentu neke određene banke koji u navedenoj banci ima otvoren transakcijski račun. IBAN se dobiva u poslovnici banke gdje je sami račun otvoren. IBAN se često nalazi na pozadini kartice i sastoji se od oznake države, kod nas u Republici Hrvatskoj HR, kontrolnog broja koji sadržava dva broja, broj banke koji se sastoji od 7 brojeva, i broja računa koji se sastoji od 10 brojeva.

Gdje se nalazi IBAN na kartici, kako izgleda IBAN

Naveli smo kako se IBAN sastoji od oznake zemlje, kontrolnog dvoznamenkastog broja, i maksimalno 30 slovno brojčanih znakova koji danas označavaju ono što smo prije IBAN-a zvali broj računa na kartici. Odluka o tome koliko će biti brojeva znakova je prepuštena svakoj državi, jedini uvjet je da sve banke u državi imaju jednaki broj znakova. Uporabom navedenog dvoznamenkastog kontrolnog broja se tako smanjuje mogućnost pogreške pri unosu. Kako izgleda forma hrvatskog IBAN-a i gdje se nalazi IBAN na kartici? Naš IBAN u Hrvatskoj se sastoji od 21 slovno brojčanih oznaka i u primjeru ga možemo opisati ovako: HR11 2222 2223 3333 3333 3. Ovdje slova HR označavaju Hrvatsku kao državu, brojevi 1 predstavljaju kontrolni broj Hrvatske, brojevi 2 vodeći broj banke koja vam je izdala karticu i sastoji se od 7 znamenki, a brojevi 3 opisuju broj vašeg računa koji se sastoji od 10 znamenki. Gdje se nalazi IBAN na kartici? IBAN na kartici se često nalazi na njenoj pozadini, točnije sa stražnje strane.

Gdje se nalazi IBAN na kartici, što morate znati o IBAN-u

Sada kada znate gdje se nalazi IBAN na kartici važno je da znate još neke stvari. U svim platnim dokumentima koji se dostavljaju preko raznih digitalnim medija poput mail adrese, preko weba itd. Vaš IBAN ne smije sadržavati prazna polja. Dok kod prikaza IBAN-a na papirnatom mediju svaka 4 znaka moraju obavezno biti grupirana i odvojena međusobno s razmakom praznog polja kao što smo naveli gore u primjeru teksta. Digitalni mediji ne zahtijevaju razdvajanje radi određene vrste automatskog prepoznavanja. Također ako ne znate gdje se nalazi IBAN na kartici ili možda znate samo svoj broj računa a potreban vam je IBAN, tada možete preko interneta pristupiti IBAN kalkulatoru koji će od vas zatražiti da upišete vodeći broj banke i broj vašeg tekućeg računa. Vodeći brojevi banke su vam izlistani redom kod kalkulatora, a broj računa samo vi znate. Unosom navedeni kalkulator vam automatski izračuna vaš IBAN. Ako postoji neki problem vezan za vaš IBAN tada je najbolje da se obratite vašoj matičnoj banci.

Tagovi: