Gdje se nalazi gušterača

Ljepota i zdravlje

Gdje se nalazi gušterača

Gdje se nalazi gušterača, lokacija gušterače u tijelu

Gušterača je svakako jedna od najvažnijih sastavnica u našem tijelu. Njena funkcija je povezana s našim probavnim organima, pa tako i najmanje sitnice koje su povezane s našim probavnim traktom mogu dovesti do smetnji u cjelokupnom procesu probave. Upravo da ne bi došlo do navedenog problema bitno je da znamo gdje se nalazi gušterača i što znači kada ona krene boljeti. Gdje se nalazi gušterača? Naziv Gušterača se sa starogrčkog jezika se može doslovno prevesti kao „meso“. Ovo je istina, sama gušterača regulira naš probavni proces i sudjeluje u energetskom metabolizmu. Njeni enzimi tako pomažu razgraditi bjelančevine u našim crijevima, a hormoni reguliraju razinu glukoze u našoj krvi. Gušterača se nalazi u našoj trbušnoj regiji ispod donjih rebara s lijeve strane, 5-10 cm iznad pupka. Gušterača se čvrsto pridržava dvanaesnika i našeg želuca. Početak njene tzv. Glave okružen je dvanaestnikom i uz pomoć njegovih arterija ona dobiva dovoljnu opskrbu krvlju za rad.

Gdje se nalazi gušterača, uloga i zdravlje gušterače

Gušterača je žlijezda koja je odgovorna za proizvodnju i aktivaciju enzima koji zatim sudjeluju u našem metabolizmu tako da razgrađuju bjelančevine, ugljikohidrate i dio probavne masti. Endokrini dio gušterače je najvažniji jer se sastoji od tzv. Langerhansovih otočića koji su nakupina više vrsta stanica koje proizvode inzulin, glukagon, somatostatin i naravno pankreatični polipeptid. Sve navedeno ima svoju ulogu u našem tijelu. Znamo gdje se nalazi gušterača u našem tijelu i koja je njena uloga, no kako održavati njeno zdravlje? Prehrana je svakako glavna stavka kada je u pitanju zdravlje naše gušterače. Svaki organ u našem tijelu treba dovoljne količine određenih hranjivih tvari u obliku vitamina i minerala kako bi pravilno funkcionirali. Kako bi održavali zdravlje gušterače važno je da izbjegavamo konzumaciju alkohola i smanjili unos masti. Raznolika prehrana je ključ za održavanje zdravlja ovakvih organa, a ono podrazumijeva što veću konzumaciju voća i povrća kao i mesa s manjim udjelom masti. Preporučuje se također izbjegavanje hrane koja u sebi ima puno šećera i prerađenih ugljikohidrata. 4 do 6 manjih obroka dnevno je poželjno kako bi gušterača proizvodila manje količine svojih sokova. Od iznimne je važnosti da znamo gdje se nalazi gušterača i kako voditi brigu o njoj.

Gdje se nalazi gušterača, bolesti gušterače

Sama dijagnostika bolesti gušterače je opsežni pojam i obuhvaća različita stanja koji imaju iste simptome. Kako bi se saznalo da li postoji problem s gušteračom i kojeg je oblika prvo se rade laboratorijske pretrage krvi u kojoj se analiziraju razine tumornih markera, upalnih parametra zatim razine amilaza, lipaza, glukoze, lipida. Također se može uzimati i uzorak stolice da se utvrdi da li postoji malapsorpcija masti koja ukazuje na nedovoljnu aktivnost gušteračnih enzima lipaza. Slikovita dijagnostika se najčešće koristi, i to u obliku ultrazvuka, CT-a, i posebna vrsta magnete rezonance. Koja je najčešća bolest gušterače? Pankreatitis je upala gušterače i vrlo je česta, dolazi u akutnom i kroničnom obliku. Za uspješno liječenje se preporučuje prestanak konzumacije alkohola, masne hrane i prestanak pušenja. Znamo gdje se nalazi gušterača i koja je njena uloga u našem tijelu, kao i kako spriječiti moguće bolesti. Što još možemo naučiti o gušterači? Iako je gušterača neophodna za naše tijelo radi njene uloge u proizvodnji inzulina i enzima kao i ostalih hormona, život bez nje je moguć uz razne nadoknade za organizam u obliku tableta. Gdje se nalazi gušterača i zašto je ona bitna za naše funkcioniranje? Gušterača se nalazi u našoj trbušnoj šupljini ispod donjih rebara s lijeve strane, 5 do 10 cm iznad pupka. Od iznimne je važnosti jer pomaže u reguliranju našeg probavnog procesa i sudjeluje u našem energetskom metabolizmu.

Tagovi: