Gdje se nalazi bubreg

Ljepota i zdravlje

Gdje se nalazi bubreg

Gdje se nalazi bubreg, važnost bubrega

Bubrezi su jedni od važnijih organa u našem tijelu, a njihovo pravilno funkcioniranje je jako važno za cjelokupno zdravlje našeg organizma. Vjerojatno i sami znate već par činjenica o bubrezima, no ponavljanje je majka znanja, a kada je u pitanju dobrobit našeg tijela ponavljanja nikada dosta. Bubrezi su od velike važnosti za opće zdravlje našeg cjelokupnog organizma. Gdje se nalazi bubreg? Bubrezi dolaze u paru, što znači da je riječ o parnim organima. Bubrezi su veličine šake i smjestili su se s obje strane kralježnice tik ispod naših rebrenih lukova. Gdje se nalazi bubreg? Jedan se nalazi da desne a drugi s lijeve strane. Sigurno znate kako su bubrezi filteri naše krvi koja prolazi kroz naš organizam, ali njih krase i ostale funkcije koje su važne za naše svakodnevno zdravlje. Bubrezi su usko povezani s drugim vitalnim organima u našem tijelu poput: Srca, pluća, jetra i njihova komunikacija održava ravnotežu našeg krvnog volumena, elektrolita kao i dinamike našeg cijelog organizma.

Gdje se nalazi bubreg, uloga bubrega u našem tijelu

Odgovorili smo na pitanje gdje se nalazi bubreg, no koju značajnu ulogu bubrezi kao parni organi imaju u našem tijelu? Bubrezi su najbolje prokrvljeni organi u našem tijelu, kroz njih prođe do 1200 ml krvi u minuti. Bubrezi održavaju acidobaznu ravnotežu u našoj krvi i izlučuju nepoželjne tvari poput raznih otrova i lijekova. Svaki bubreg se sastoji od otprilike milijun građevnih jedinica koje se nazivaju nefroni i čine osnovnu bubrežnu jedinicu funkcionalnosti. Važno je naglasiti kako bubrezi ne mogu regenerirati svoje nefrone i zbog toga se posljedično njihov broj smanjuje, razlog može biti bubrežna bolest, ozljeda ili starenje. Znamo kako bubrezi imaju važnu ulogu u filtriranju naše krvi. Višak vode i nepotrebnih otpadnih tvari iz krvi se filtrira putem urina, tako se organizam detoksicira i oslobađa se štetnih stvari. Dijabetes, povišeni krvni tlak i ateroskleroza su najčešće bolesti koje utječu na naše bubrege. Navedene bolesti mogu dovesti do zatajenja bubrega. Gdje se nalazi bubreg? Bubrezi su smješteni s obje strane naše kralježnice ispod naših rebrenih kukova. Jedan bubreg je na lijevoj a drugi na desnoj strani.

Gdje se nalazi bubreg, održavanje zdravlja bubrega

Svaki organ u našem tijelu zahtjeva određenu brigu. Kako možemo održavati zdravlje bubrega? Važno je da redovito kontrolirate svoj krvni tlak kako bi otkrili arterijsku hipertenziju koja je među najčešćim urocima oštećenja bubrega. Konzumacija zdrave hrane kao i održavanje zdrave tjelesne težine je poželjno. Važno je da pijete dovoljno tekućine, od 1, 5 do 2 l vode voda olakšava bubrežnu funkciju u čišćenju štetnih tvari iz našeg tijela. Ako pušite tada bi bilo dobro da razmotrite prestati, pušenje povećava šanse za rak bubrega do 50%. Puno kretanja i aktivan život je poželjan radi našeg cijelog tijela, upravo ono je odgovorno za krvni tlak i održavanje tjelesne težine. Bitna je i kontrola šećera u krvi. Bubrezi osim što su čistači našeg organizma imaju i ulogu u proizvodnji eritopena, renina i vitamina D3. Ako vodimo brigu o zdravlju naših bubrega automatski vodimo brigu o našem cijelom tijelu. Gdje se nalazi bubreg? Da utvrdimo znanje bubrezi su dupli organ, na pitanje gdje se nalazi bubreg tako možemo odgovoriti ispod rebrenih kukova s obje strane naše kralježnice. Jedan bubreg je tako na lijevoj a drugi na desnoj strani tijela.

Tagovi: