Gdje promijeniti kune u eure

Financije

Gdje promijeniti kune u eure

Zatraži brzi kreditKoji iznos trebate?

50 € (376,73 kn) 4000 € (30138 kn)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Ponedjeljak 02.10.2023 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:


Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € (3.013,8 kn) na maksimalan rok do 30 dana!

Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne listePRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 € (7.534,5 kn) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.017,10 € (7.663,33 kn), uz EKS 7,13%, iznos Premije 17,10 € (128,09 kn) te iznos mjesečne rate 203,42 € (1.532,67 kn) (5 rata). Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,15%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Promjena kune u eure u pošti i poslovnicama Fina

Od početka ove godine 2023. uveden je euro kao službena valuta u Hrvatskoj, te se u prva dva tjedna moglo obavljati plaćanje gotovinom u hrvatskim kunama i eurima. No, nakon isteka dva tjedna jedina valuta za plaćanje je euro u gotovini i bilo kojim drugim sredstvom plaćanja poput kartica. Građani koji su imali kune na bankovnim računima nisu trebali brinuti o pretvaranju kuna u euro jer su to za njih učinile njihove banke koristeći se fiksnim tečajem konverzije.

No građani koji su imali gotovinu u kunama trebali su promijeniti kune u eure ili uložiti novac u nekretnine, zlato, ali i položiti novac u banku. To sve još uvijek mogu jer do kraja 2023. g. se kune u eure mogu promijeniti u svim poslovnicama pošte i svim FINA poslovnicama besplatno bez naknade uz ograničenje.

Ograničenje je broj novčanica i broj kovanica u jednoj transakciji, može se promijeniti maksimalno u jednoj transakciji 100 novčanica i 100 kovanica. Može se u jednoj transakciji zamijeniti i više, no sve iznad 100 novčanica i 100 kovanica plaća se naknada za promjenu kuna u novčanice ili kovanice eura. Pošta i FINA nakon 01.01.2024. godine više neće primati zamjene kuna u europsku valutu.

Promjena kune u eure u bankama

Osim u poslovnicama pošti i poslovnicama FINA, kune u eure se može promijeniti i u bankama, no pravila za zamjenu bez naknade su ista kao i kod pošti i FINA poslovnica. Banke primaju maksimalno 100 novčanica i 100 kovanica, a sve više od toga u istoj transakciji naplaćuju naknadu za zamjenu kuna u europsku valutu.

Također može se donijeti kunski novac u matičnu banku i položiti na račun, ali kod većih iznosa će banka primjeniti Zakon o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma. Drugim riječima ukoliko imate veće svote kuna za koje nemate dokaze kako ste došli do njih a želite ih položiti u banku trebate biti svjesni da će banka pokrenuti istragu o porijeklu tog novca.

Ima situacija gdje su građani naslijedili novac od svoje preminule rodbine, a kako je uobičajena praksa u našem narodu da se novac drži “u čarapama” nerijetko su se mnogi našli u takvoj situaciji da nisu mogli objasniti i dokazati otkuda im novac. Banke također do kraja ove godine vrše zamjenu kune u eure, nakon čega više neće primati kune.

Promjena kune u eure nakon 2023. godine

Nakon 01.01.2024. godine poslovnice pošti, FINA, i sve poslovne banke više neće primati i mijenjati kune u eure, no država je predvidjela i tu situaciju. Narednih tri godine građanima je omogućeno da kune u eure može od 2024. godine mijenjati u Narodnoj banci Hrvatske za kovanice, no za novčanice kuna to razdoblje je za sada neograničeno.

Znači ukoliko naslijedite novac u kunama od nekog preminulog rođaka koji kune nije promijenio u eure a novac je u novčanicama, ne morate se brinuti, kune u euro valutu ćete moći zamijeniti kod HNB. Jedino što ćete trebati dokazivati porijeklo novca, a to bi u tom slučaju bila ostavinska rasprava, pa čak i svjedoci koji mogu posvjedočiti da je novac pronađen u posjedu preminule osobe i bez oporuke.

Iako smo svi vezani uz hrvatsku valutu, euro konverzija dio je procesa integracije Hrvatske u Europsku uniju, te u poslovnom, ali i u privatnom segmentu uvelike olakšava financijske transakcije između Hrvatske i drugih zemalja koje su uvele euro kao valutu.

Tagovi: