Gdje otići na vikend

Gdje otići na vikend

Gdje otići na vikend ako volite planine

Pred vama je slobodan vikend i pitate se gdje otići na vikend a volite planine. Naša je zemlja Hrvatska doista šarolikog krajolika i sretni smo da imamo i planine i more i ravnice. Planine u Lici, Velebit, Risnjak, Dinara, Klek, Medvjednica, Petrova Gora, te brojna druga planinska odredišta veliki su izbor za izlet vikendom.

Planinarenje i hiking po ličkim planinama odličan su izbor gdje otići na vikend s različitim težinama uspona ovisno koliko ste fizički spremni i iskusni u planinarenju. Ako ste potpuno neiskusni u planinarenju pridružite se početničkoj grupi planinara koji će vas voditi lakšim stazama i kraćim dionicama dok ne steknete kondiciju i iskustvo. Risnjak je biser Velebita a možete posjetiti i izvor rijeke Kupe koja prolazi duž hrvatsko slovenske granice. Velebit u proljeće je nešto prekrasno, a kod Baških Oštarija se pruža prekrasan pogled.

Dinara je najviši vrh u Hrvatskoj stoga je i vrlo zahtjevan planinarski izlet i svakako ga treba izbjegavati zimi, jednako tako je i sa Samarskim stijenama i Bijelim stijenama u blizini Mrkoplja. U blizini Zagreba nalazi se Medvjednica koja nije visoka i nije vrlo zahtjevna pa je povoljna za početnike iako ne bismo preporučili da krenete sami ako nemate iskustva. Čak i na otoku Krku kanjon Vrženica i Mjesečev plato oduševit će vas prekrasnim pogledom. Starigrad Paklenica je Nacionalni Park koji svakako treba biti na listi mjesta gdje provesti vikend u planinama.

Gdje otići na vikend ako volite more

Ako volite more ovisno gdje se nalazite i koliko vremena imate odabrat ćete mjesto na moru gdje otići na vikend. Ukoliko živite u Slavoniji svakako vam nije blizu otići na more, no kada želja nadjača umor vikend na moru će biti slađi čak i kada dolazite iz Slavonije.

Istra je prekrasna u svako doba godine i brzo ćete stići iz unutrašnjosti Istre u bilo koje mjesto ili grad na obali i moći uživati u morskim čarima. Primorje i vrlo popularne Crikvenica, Selce, Novi Vinodolski, otoci Krk, Rab, Cres, Lošinj odličan su izbor gdje otići na vikend. Ako više volite srednji Jadran do Zadra ćete stići autoputem vrlo brzo, a nisu daleko ni otoci zadarskog arhipelaga, te ostali gradovi južnije od Zadra, Biograd, Bibinje.

Uputite li se južnije Šibenik ili Trogir, te Primošten manji su gradovi koji će vas oduševiti i oplemeniti vaš vikend. Južna Dalmacija s nezaobilaznim Splitom, pa sve do Dubrovnika, Cavtata i Konavla, ali i otoci južne Dalmacije iako morate na trajekt i vožnja će vam oduzeti vrijeme no za produženi vikend idealna su morska odredišta.

Gdje otići na vikend ako volite seosko okruženje

Obožavate seoska okruženja i ruralne sredine, naša ih je zemlja prepuna. Nedaleko od glavnog grada postoje brojna izletišta sa seoskim turizmom bilo da krenete put Vrbovca, Ivanić Grada, Popovače, Kutine, Bjelovara, Virovitice, Varaždina, Čakovca ili se uputite u Hrvatsko Zagorje.

Seoska ruralna sredina odličan je izbor gdje otići na vikend čak i kad se uputite malo dalje u Slavoniju ili Baranju gdje ćete naići na izuzetno gostoprimstvo poznato koje Slavonci i Baranjci imaju u svojoj ponudi uz bogatu domaću gastronomiju.

Seoska okruženja i izletišta pronaći ćete i u okolici Karlovca, Delnica, Mrkoplja, Fužina, a Istra je poznata po brojnim imanjima koja se bave seoskim turizmom. Ovisno koji dio naše zemlje volite tako ćete i odlučiti gdje otići na vikend i uživati u prirodi, domaćim i poludivljim životinjama, te domaćim specijalitetima kraja u koji ste se uputili. Nezaboravna je i Lika koja uz Plitvička Jezera i Rastovaču ima brojna seoska imanja koja mogu biti vaše odredište za slobodan vikend.


Tagovi: