Gdje kupiti vinjetu za austriju

Zanimljivosti

Gdje kupiti vinjetu za austriju

Vinjeta za Austriju e-vinjeta

Vinjete za Austriju se kao i slovenske vinjete nalaze u digitalnom obliku kao e-vinjeta, te je ona vezana uz registarsku oznaku vozila. E-vinjeta za Austriju se može kupiti za automobil i za motocikl, te se za razliku od slovenske e-vinjete može kupiti za period od 10 dana, dva mjeseca i godišnja vinjeta za austrijske autoceste.

Na službenim stranicama ASFINAG zapravo jednom mjestu na webu se mogu kupiti e-vinjete, s time da ako kupujete kao građanin imate pravo na odustanak od kupovine te trebate imati na umu da je vinjeta valjana nakon 18. tog dana iza kupovine. Za tvrtke to ne vrijedi, one kada kupe ne mogu odustati i vinjeta za Austriju vrijedi odmah. Provjeru valjanosti svoje e-vinjete možete uvijek provjeriti koristeći se registracijom na portalu.

Također za vašu informaciju četiri su dionice autocesta u Astriji za koje nije potrebna vinjeta pa ukoliko putujete samo tim dionicama nije vam potrebno kupovati vinjetu, ako ne koristite druge dionice na kojima je potrebna vinjeta.

Flex vinjeta za Austriju

Korištenje Flex usluge kod vinjeta za Austriju ne znači da ne trebate kupiti vinjetu, ovo je samo povoljnija opcija prvenstveno da ne morate čekati 18 dana do aktivacije vinjete. Također koriste se sve dionice autocesta u Austrije uz naplatu posebne cestarine, ali i dionice na kojima se cestarina plaća digitalnim kartama.

Flex vinjeta za Austriju nema dodatnih troškova, te je naplata naknadna, a aktiviranje ove usluge je za svaku registarsku oznaku posebno. Ono što trebate napraviti kada se registrirate na službenom portalu za kupovinu e-vinjete za Austriju ukoliko već niste korisnik, uz odabir registarske oznake označite da želite Flex posebnu cestarinu koja će vam omogućiti naknadnu naplatu i kraći rok do aktivacije vinjete.

Ova opcija je za vas dobra jer se na 6 austrijskih autocesta ne koriste vinjete nego se naplaćuju posebne cestarine, digitalnim karticama, pa zapravo ukoliko se tim dionicama ne vozite često ne treba vam godišnja vinjeta već ćete uz ovu opciju platiti onoliko koliko puta ste se vozili tim dionicama i ne želite za svaku pojedinačnu vožnju kupovati karte.

Promjena registracije vinjeta za Austriju

S obzirom da je vinjeta za Austriju povezana s registarskom oznakom u Austriji su malo stroži nego u Sloveniji u svezi mijenjanja registarske oznake za vinjetu. U periodu do aktivacije prvih 18 dana moguće je promijeniti registarsku oznaku za koju se vinjeta veže, besplatno kroz korisnički račun u odjeljku moji proizvodi. No, nakon što vinjeta za Austriju počne valjati, dakle nakon što krene valjanost vinjete registarsku je oznaku moguće promijeniti samo u određenim slučajevima.

Prvenstveno se registarska oznaka može promijeniti samo za godišnje vinjete, ne i za desetodnevne ili dvomjesečne. Dakle, kod godišnjih vinjeta se registarska oznaka može pomijeniti u slučajevima promjene prebivalista, pa se time mijenja i registarska oznaka vozila jer se mijenja grad u kojem živite. Zatim se registarska oznaka može promijeniti u slučaju totalne štete na vozilu, u slučajevima krađe vozila ili gubitka vozila na bilo koji način. Ako je registarska oznaka nečitljiva na vozilu pa se mora zamijeniti, ukoliko tijelo vlasti zatraži promjenu, kod prijave i odjave registarske oznake po izboru, te kod prelaska na vozilo koje ima električni pogon ili vodikove gorive ćelije. Naknada za promjenu registarske oznake se naplaćuje 18 € osim kada je nastupio slučaj na koji vi ne možete utjecati poput krađe.

Tagovi: