Gdje kupiti hidrogen peroksid

Gdje kupiti hidrogen peroksid

Hidrogen peroksid nije toksičan, ali može biti eksplozivan

Kada slijedeći put sjednete u frizerski stolac pitajte svoju frizerku koliko postotni hidrogen korisiti za bojenje kose u svom salonu. Hidrogen peroksid nije toksičan, ali može biti eksplozivan jer se ponaša kao prekrsor eksplozije u dodiru sa drugim eksplozivnim tvarima. Zato hidrogen nije moguće kupiti u slobodnoj prodaji, osim onih 3%-tnih, 6%-tnih i 9%-tnih uz boje za kosu koji nisu zbog drugih dodataka pogodni za druge namjene. Hidrogen se oduviek kupovao u apotekama uz osobnu iskaznicu.

Hidrogen peroksid se u doba interneta nudi na mnogim web stranicama, no i to je kontrolirana prodaja, u pravilu i dalje možete kupiti samo 3%-tni hidrogen kao i u apoteci. Svaka transakcija jačih koncentracija se prijavljuje i sankcionira. Hidrogen visokih koncentracija, najčešće 80%-tni koriste svi kemijski laboratoriji u svijetu. Onim 3%-tnim hidrogenom možete bezopasno ispirati i grlo, 9%-tni se najviše koristi za bijeljenje kose, a hidrogen najvećih koncentracija se koristi kao raketno gorivo, za namjene u kućanstvu vam je dostatan 3%-tni hidrogen.

Hidrogen peroksid i njegove namjene u kućanstvu

Postavlja se pitanje zašto je tako velika potražnja za njim ako ga je tako teško nabaviti, pa treba razmotriti hidrogen peroksid i njegove namjene u kućanstvu, koje su uvijek povezane sa nekim izbjeljivanjem. Tako se pločice i fuge u kuhinji i kupaonici najbolje čiste peroksidom i nakon toga površine pod pločicama zasjaju kao nove. Parketi oprani peroksidom izgledaju kao novi i ne trebate brušenje prije lakiranja, a ogledala oprana peroksidom i mekom krpom zasjaju visokim sjajem.

Hidrogen peroksid kao sredstvo za uklanjanje mrlja i izbjeljivanje rublja se koristi smjesom peroksida, sode bikarbone i vode u jednakim omjerima. Nanesite smjesu na mrlje nekom starom četkicom za zube i pustite da odstoje pola sata, ako je potrebno, kod tvrdokornih mrlja ponovite postupak i nakon toga isperite i dalje operite standardnim postupkom. Osvježivač zraka napravite u špric kantici od pola hidrogena i pola vode, osvježit će vaš prostor i ubiti plijesni od vlage prije nego što se razmnože.

Hidrogen peroksid upotreba u tiskarstvu, umjetnosti i industriji

Ako se želite riješiti grinja u svom krevetu poprskajte madrac peroksidom i pustite da se potpuno osuši. Žličica peroksida na litru vode će oporaviti vaše sobno i balkonsko bilje, možete istodobno dodati i gnojivo za biljke, a peroksidom dezinficirajte i alat i posude za svoje biljke. HIdrogen peroksid upotreba u tiskarstvu, umjetnosti i industrije se svodi na jetkanje, što znači uklanjanje ciljanih dijelova površina pomoću nagrizajućih tvari. Za jetkanje su potrebne jače koncentracije peroksida i dodaci.

Hidrogen peroksid odlično dezinficira kuhinjski pribor, daske za rezanje, kuhinjske nape, filtere usisavača, uklanja mrlje od crvenog vina, mrlje na odjeći od dezodoransa i druge tvrdokorne mrlje. Kod jetkanja se peroksidu dodaju solna kiselina, ili drugi kemijski spojevi, prema vrsti površina koje se obrađuju. Peroksid se raspada na vodu i kisik, ali ne sam od sebe, za raspad je potreban katalizator. Katalizatori mogu biti enzimi u tijelu, metali ili manganovi spojevi. U medicini se peroksid koristi za dezinfekciju grla, uha i ogrebotina.


Tagovi: