Gdje je potonuo titanik

Zanimljivosti

Gdje je potonuo titanik

Gdje je potonuo Titanik, misterija Titanika

I nakon nešto više od 100 godina nakon svojeg potonuća Titanik i dalje fascinira mnoge. Mnogi misteriji su vezani uz Titanik, tako da neka vas ne iznenadi činjenica da postoje mnoge teorije zavjere vezane za navedeni brod. Zašto je to tako? Titanik je tada bio najnapredniji brod, krasio ga je opis da je neuništiv i dizajniran je s najnaprednijim sustavima koji su garantirali da je brod siguran. Kako je moguće da je takav brod potopila santa leda? Kako je moguće da brod nije imao dovoljno čamaca za spašavanje? Ovo su samo neka od pitanja koja i dalje fasciniraju mnoge. Po samom događaju je i snimljen film „Titanic“ koji je s vrhunskom glumom i prikazom osvojio brojne nagrade. Ono što je mnogima bilo zanimljivo je sama činjenica da je početna scena u filmu prava snimka potonulog Titanika, a zatim priča ide dublje u ljude koji su se nalazili na njemu. I dok većina zna kako je potonuo Titanik, ostaje pitanje gdje je potonuo Titanik? Titanik je potonuo nakon sudara s ledenjakom, a područje gdje je potonuo Titanik je sjeverni dio Atlantskog oceana gdje se njegove olupine nalaze još dan danas. Titanik je tako službeno potonuo u jutarnjim satima tada 15. travnja 1912 godine i to na svom prvom službenom velikom putovanju. Na ovom velikom događaju na brodu su se našli brojni bogataši koji su tada slovili kao najbogatiji za svoje vrijeme, što je također još jedna zanimljiva činjenica oko kojih se vrte mnoge teorije zavjera danas.

Gdje je potonuo Titanik, kako je došlo do potonuća Titanika

Titanik se prilikom svoje plovidbe našao u području ledenjaka što je dovelo do katastrofe i pitanja gdje je potonuo Titanik. Činjenica da sam brod mora proći kroz ovo područje je bilo poznato članovima posade kao i samom kapetanu broda, kako je onda moguće da je došlo do potonuća? Danas u objašnjenju stoji kako je loša vidljivost bila broj jedan razlog zašto je došlo do sudara ledenjaka i broda. 14. travnja negdje oko 23 h i 40 min Titanik je udario u ledenjak na području 600 km južno od Newfoundlanda. Radi loše vidljivosti i slabijeg osvjetljenja na brodu Titanik je svojom prednjom desnom stranom udario u ledenjak i ovo je napravilo štetu na samome trupu. Prilikom udarca prvih 5 komora trupa se krenulo otvarati i dosta brzo puniti hladnom vodom oceana. Titanik je bio dizajniran da može izdržati s 4 komore koje su napunjene vodom, no samo jedna komora više je napravila drastičnu razliku koja je dovela do potonuća. Uvidjevši da brodu nema spasa, kapetan naređuje spašavanje putnika po protokolu prvo žena i djeca. Titanik nije na sebi imao dovoljno čamaca za spašavanje što je rezultiralo katastrofom. U 2 sata i 20 minuta ujutro Titanik se prepolovio i progutale su ga hladne oceanske vode gdje i danas počiva. Gdje je potonuo Titanik? U sjevernom djelu Atlantskog oceana. Titanik je za sobom ostavio 1500 poginulih putnika.

Gdje je potonuo Titanik, pronalazak Titanika

Vijesti o potonuću Titanika šokirale su svijet, svi su htjeli znati razlog zašto je potonuo i mjesto gdje je potonuo Titanik. Mnoge je zanimala lokacija potonuća upravo zato što se na njemu nalazilo mnoštvo bogatih ljudi i sve vrijednosti su potonule s brodom. 70 godina je trebalo da se odredi točna lokacija potonuća i približno spoji cijeli događaj. Nakon što se Titanik prepolovio on je potonuo u hladnu Atlantsku oceansku vodu na 3784 m dubine gdje se raspao na više dijelova. Od samog pronalaska Titanika mnoge stvari su iz njega izvađene i poslane u razne muzeje kako bi se njegova povijest i dalje nastavljala. 2019 godine stručnjaci objavljuju da Titanik polako nestaje radi utjecaja korozije i raznih organizma koji se hrane samim brodom, najnovije vijesti kažu kako do 2030 godine će olupina Titanika u potpunosti nestati iz mora. Danas mjesto gdje je potonuo Titanik nije misterija, no sama lokacija ne dozvoljava turistička obilaženja. Na temu potonuća Titanika provedena su brojna istraživanja, napisani brojni tekstovi, snimljeno na tisuće dokumentaraca i napravljen Hollywoodski film. Iako je potonuće Titanika zasigurno tragedija, ova tragedija je doprinijela kvalitetnijim rješenjima u izgradnji brodova kao i većoj sigurnosti kada se radi o brodovima koji moraju prelaziti ocean.

Tagovi: