Gdje je Isus razapet

Zanimljivosti

Gdje je Isus razapet

Gdje je Isus razapet

U Bibliji, svetoj knjizi kršćanstva i židovstva, u Novom Zavjetu spominje se (u Matejevom, Markovom, Lukinom i Ivanovom evanđelju) i mjesto gdje je Isus razapet, Golgota. Ovako se u pojedinim rečenicama opisuje mjesto gdje je Isus razapet: U Evanđelju po Mateju u poglavlju 27: „I dođoše na mjesto zvano Golgota, to jest Lubanjsko mjesto, dadoše mu piti vino sa žuči pomiješano.

“ U Evanđelju po Marku, poglavlje 15: „I dovuku ga na mjesto Golgotu, što znači Lubanjsko mjesto. „ U Evanđelju po Luki, poglavlje 23: „I kada dođoše na mjesto zvano Lubanja, ondje razapeše njega i te zločince, jednoga zdesna, drugoga slijeva. “ A u Evanđelju po Ivanu, u poglavlju 19 stoji da je noseći svoj križ Isus Krist izašao na mjesto zvano Lubanjsko, na hebrejskom Golgota gdje su ga razapeli. Isus Krist bio je osuđen na smrt, bičevanjem, mučenjem, okrunjen trnovom krunom, prošao je križni put do brda Golgote, gdje su ga razapeli na križ.

Mjesto gdje je Isus razapet naziva se Kalvarija ili Golgota

Prema Bibliji, Golgota (hebrejski) ili Kalvarija (latinski Calvaria) je brdo, brežuljak izvan starih jeruzalemskih zidina gdje je Isus razapet. U našoj tradiciji češće se spominje naziv Kalvarija, a ponekad u prevedenicama Biblije navodi se naziv „Lubanja“ što je također prijevod s latinskog riječi Kalvarija. Brdo od kamena koje se opisuje dobilo je takav naziv jer je vjerojatno podsjećalo na lubanju a gdje su u to vrijeme izvršavana pogubljenja. Mjesto je to gdje je Isus razapet i nakon teških muka i patnje umro na križu.

Upravo zbog toga riječi kalvarija ili golgota imaju značenje velike muke, patnje, mučeništva i velike nevolje. Stari Rimljani sproveli su tisuće raspeća, a najpoznatije je naravno ono Isusa Krista koji je žrtvovao sebe zbog ljubavi prema ljudima. U Jeruzalemskom Starom gradu gdje je prema Bibliji razapet Isus Krist, nalazi se najsvetije kršćansko mjesto, Golgota. Ovo Sveto mjesto čuvaju pravoslavci, katolici i Jermeni, dok je posebno zanimljivo da su čuvari ključeva od vrata muslimani.

Gdje se točno nalazi mjesto gdje je Isus razapet

Golgota, mjesto gdje je Isus razapet nalazilo se u vrijeme Krista izvan zidina grada Jeruzalema. Kako se grad širio, mjesto Golgota smatra se da se nalazi unutar grada, ali ne može se sa sigurnošću danas označiti točna lokacija gdje se Golgota nalazila budući se Jeruzalem puno promijenio u posljednjih 2000 godina. Točno mjesto gdje je Isus razapet može eventualno imati povijesno ali ne i duhovno značenje ili vrijednost. Dakle mjesto Isusovog raspeća je u sadašnjem Izraelu, u centru Jeruzalema, a Bazilika Svetoga groba (Bazilika Kristova groba) označava mjesto Isusova razapinjanja i ukopa.

Ova crkva je središnje mjesto kršćanskih hodočasnika u Svetoj Zemlji kako zovu Izrael. Bazilika Kristova groba sada je u zajedničkom vlasništvu i na korištenju triju velikih vjerskih zajednica, franjevačke Kustodije Svete Zemlje kao predstavnika Rimokatoličke Crkve, Jeruzalemskog patrijarhata Grčke pravoslavne crkve i Jeruzalemskog patrijarhata Armenske Istočne pravoslavne crkve, dok manji dio prava imaju Kopti, Sirijci i Etiopljani. Mjesto gdje se nalazila Golgota ili Kalvarija, te grob iz kojeg je Isus Krist uskrsnuo postalo je sveto mjesto za sve kršćane i židove.

Tagovi: