Gdje boli želudac

Ljepota i zdravlje

Gdje boli želudac

Što uzrokuje bol i gdje boli želudac?

Bol, nelagoda, grčevi ili osjećaj mučnine u području želuca su često prolazni i obično nemaju ozbiljne uzroke. Uobičajeni lagani okidači uključuju nadutost, probavne tegobe te zatvor ili opstipaciju. No, budući kako postoji mnoštvo različitih vrsta abdominalnih bolova, ponekad nije jednostavno odmah prepoznati korijen problema te je bitno znati gdje boli želudac. Kako biste preciznije mogli utvrditi uzrok boli i nelagode te pronašli rješenje, bitno je znati gdje boli želudac i drugi organi. Osim popratnih simptoma, određivanje lokalizacije boli predstavlja jedan od praktičnijih načina za procjenu potencijalne zabrinutosti. Trbušna šupljina se može podijeliti na pet glavnih regija. U gornjem desnom kvadrantu pripadaju jetra, žučni mjegur i dio debelog crijeva. U gornji lijevi kvadrant pripadaju dio želuca, slezena i dio debelog crijeva. U gornjem središnjem dijelu pripada najveći dio želuca, dio tankog crijeva te gušterača. U desnom donjem kvadrantu pripadaju dio debelog crijeva i dio tankog crijeva gdje se također nalazi slijepo crijeva, a kod žena jedan od jajnika. U lijevom donjem kvadrantu pripadaju dio debelog crijeva, te drugi jajnik kod žena. Bitno je napomenuti kako bubrezi zbog svoje pozicije nisu smješteni unutar trbušne šupljine.

Gdje boli želudac i koji su simptomi?

Gdje boli želudac je nešto što se mnogi pitaju, te nisu uvijek sigurni gdje se nalazi želudac. Bitno je za napomenuti gdje boli želudac je u gornjem dijelu trbuha, specifično središnji i desni dio gornje površine trbuha. Prvi najčešći simptom boli u želudcu je osjećaj iznenadne, probadajuće boli. Zatim se može pojaviti kontinuirana, tupa bol koja može biti stalna ili periodična. Isto tako se mogu pojaviti i grčevi koji dolaze i odlaze. Neke osobe mogu osjećati mučninu uz popraćenu bol u želucu, te neke osobe mogu i povraćati. Bolovi u želucu često mogu utjecati na apetit, čineći vas manje zainteresiranima za hranu. Osjećaj napetosti i punoće u trbuhu može ukazivati na probavne smetnje, crijevne probleme ili intoleranciju na određene namirnice. Promjene u stolici, uključujući proljev ili zatvor, mogu biti povezane s bolovima u želucu i signalizirati problema s probavom. Može se pojaviti i osjećaj nadutosti i težine u želucu, te isto tako može Vam želučana kiselina izazvati gorući osjećaj u grlu i ustima.

Gdje boli želudac i kako izliječiti bol?

Gdje boli želudac je u gornjem lijevom području trbušne šupljine, te i u gornjem središnjeg dijelu. Nakon što smo definirali gdje boli želudac, u ovom dijelu ćemo Vam objasniti kako možete olakšati bol u želucu. Neke od metoda kako si možete smanjiti bol u želudcu su fizička aktivnost poput hodanja ili lagane tjelovježbe, prilagodba prehrane izbjegavanjem čvrste hrane tijekom ostatka dana, upotreba probiotika koji se prirodno nalaze u namirnicama poput kefira, jogurta, jabučnog octa i kvasca, konzumacija komoračevih sjemenki, upotreba čajeva kao što su mente, kamilice, komorača ili đumbira, otopina sa sodom bikarbone, voda s limunom, topla slana voda i rižina voda. Neke od ovih rješenja možda ne budu djelovali kod nekih osoba. Ukoliko Vam neke od ovih metoda ne budu pomogle, preporučuje se odlazak do svojeg lječnika ili ljekarnika kako bi Vam na temelju simptoma predložili najbolje rješenje s kojim će se smanjiti bol i nelagoda u području želudca.

Tagovi: