Gdje boli gušterača

Ljepota i zdravlje

Gdje boli gušterača

Gdje boli gušterača

Gdje boli gušterača povezano je sa anatomijom tijela i mjestom u trbušnoj šupljini gdje se gušterača nalazi. Međutim nije dovoljno poznavati anatomiju tijela kako bi se mjesto bola povezalo sa organom koji na kraju i boli. Kada dođe do upale gušterače, što rezultira bol u trbušnoj šupljini, ne može se sa sigurnošću bol povezati sa gušteračom. Taj problem u dijagnosticiranju prisutan je uvijek, pa se za dijagnozu bolesti i organa koji nam stvara zdravstvene probleme, povezuje više simptoma. Gušterača je žlijezda koja u ljudskom tijelu regulira mnogo procesa, a nalazi se u trbušnoj šupljini, točnije ispod želudca. Gušterača proizvodi dvije vrste lučenja, vanjsko i unutarnje. Vanjskim lučenjem gušterača luči enzime lipazu i amilazu, koji dalje sudjeluju u razgradnji hrane i otapanje masti. Unutarnje lučenje u krvi luči hormone koji reguliraju razinu šećera u krvi, kao što su inzulin i glukagon. Gdje boli gušterača ovisi u jačini upale koja je zahvatila organ.

Gdje boli gušterača s obzirom na jačinu upale

Gušterača je u prosjeku duljine od 15 do 25 centimetara a nalazi se ispod želudca, na samom početku tankog crijeva. Osim mjesta gdje boli gušterača, a koje je u pravilu cijela trbušna šupljina, potrebno je znati ostale simptome upale gušterače. Kod manjih upala koje prođu same u roku od par dana, gušterača boli na mjestu gdje se nalazi, ispod želudca. Najčešće, upala gušterače i mjesto gdje boli gušterača proteže se po cijeloj trbušnoj šupljini. Uz bol koji se širi u smjeru leđa, pankreatitis ili upalu gušterače možete prepoznati po nastanku mučnine, povraćanju, povišenoj tjelesnoj temperaturi, općoj tjelesnoj slabosti, zimici i proljevu. Ovo su jedni od učestalijih simptoma. Kod težih oblika upale mogu se primijetiti modrice u području pupka i lumbalnom dijelu, a može doći i do otežanog disanja, tahikardije pa i pada arterijskog tlaka. Pad arterijskog tlaka izuzetno je opasno stanje, jer nakon značajnijeg pada tlaka dolazi do cirkulacijskog šoka, što je opasno po život.

Gdje boli gušterača i kako upalu laboratorijski dijagnosticirati

Ako primijetite i s obzirom na to gdje boli gušterača, sumnjate na upalu, svakako otiđite doktoru koji će vas poslati na daljnju laboratorijsku dijagnozu. Upala gušterače može se očitati u nalazu krvi, kada je razina lipaza i amilaza dva do tri puta veća od uobičajene. U toj situaciji dijagnosticira se upala gušterače. U najvećem broju slučajeva, upalu gušterače izaziva žučni kamenac i to u 40 % slučajeva. Pretjerana konzumacija alkohola drugi je uzročnik upale gušterače u čak 35 % slučajeva. Kako i gdje boli gušterača zasigurno nije ugodan osjećaj, pa bi svakako trebalo paziti na to što konzumiramo i kako živimo. Način života, piće i hrana koje unosimo u tijelo, u pravilu su glavni okidači svih upalnih procesa i bolesnih stanja tijela. Za smanjenje boli koju uzrokuje upala gušterača koriste se spazmolitici i analgetici. Pacijenta se hrani intravenozno do prestanka boli i dok mu se ne povrati apetit. Ljudima koji pate od upale gušterače i svima koji žele smanjiti mogućnosti pojavu ove upale, preporučuje se unos hrane siromašne proteinima i mastima.

Tagovi: