Gastroezofagealna refluksna bolest – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Gastroezofagealna refluksna bolest - uzrok, simptomi, liječenje

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) – uzrok

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) jedna je od najčešćih u medicinskoj praksi, a povezuje se s lošim prehrambenim navikama. Odnosi se na vraćanje želučanog sadržaja u jednjak, odnosno želučane kiseline kroz grlo koja na kraju dospijeva u usta. Ovo se stanje prirodno javlja kod beba jer je njihov probavni sustav nedovoljno razvijen, dok se kod odraslih mogu javiti epizode refluksa koje ometaju kvalitetu njihovog života. S obzirom da jednjak nema jednaku zaštitu kao želudac, tada kiselina djeluje na probavu unutar želuca i najdubljeg sloja jednjaka, što uzrokuje neugodne simptome, poput žgaravice i podrigivanja.

Ako nema odgovarajućeg liječenja, mogu se pojaviti druge komplikacije. Gastroezofagealna refluksna bolest pogađa oko 20% stanovništva. Ovo stanje nenamjernog i ponavljajućeg povrata želučanog sadržaja u jednjak može biti povezano s neispravnim mišićem koji se naziva donji ezofagealni sfinkter. Drugi uzroci uključuju hiatus herniju i povećanu želučanu sekreciju. Pretile osobe također mogu razviti gastroezofagealnu refluksnu bolest, kao i trudnice.

Gastroezofagealna refluksna bolest – simptomi

Iako gastroezofagealna refluksna bolest može varirati od blage do teške, velika većina pacijenata ima blagi oblik bolesti. Nekoliko čimbenika povećava rizik od refluksa, a to su neadekvatna prehrana, tj. konzumacija jako masne ili začinjene hrane, rajčica, luka, češnjaka, konzumiranje previše hrane odjednom, unos kofeina i alkohola, uzimanje određenih lijekova, prisutnost određenih bolesti, npr. dijabetes ili hijatalna hernija. Koji su glavni simptomi gastroezofagealnog refluksa? Simptomi se obično javljaju nekoliko sati nakon jela, ovisno o organizmu osobe i hrani.

Uglavnom je prisutan osjećaj žarenja i težine u želucu. Ostali simptomi su: otežano gutanje hrane, loša probava, podrigivanje, hrana u ustima koja nije uzrokovana povraćanjem. Atipične manifestacije su: laringitis, suhi kašalj, čišćenje grla. Gastroezofagealna refluksna bolest može čovjeku donijeti mnogo neugodnosti te je u tom kontekstu neophodna brza dijagnoza kako bi se liječenje provelo na najbolji mogući način. Početni pregled za procjenu prisutnosti komplikacija provodi se endoskopijom probavnog sustava, zatim RTG jednjaka, dijagnostičkim pretragama poput pHmetrije kojom se prati stupanj kiselosti jednjaka.

Gastroezofagealna refluksna bolest – liječenje

Prilikom postavljanja dijagnoze liječnik procjenjuje primjenu odgovarajućeg liječenja koje može biti kliničko ili kirurško. U manje teškim slučajevima uvodi se lijek za smanjenje proizvodnje želučane kiseline. Kirurško liječenje provodi se u slučajevima kada postoji hijatalna hernija. Gastroezofagealna refluksna bolest može se kontrolirati lijekovima. Simptomi se mogu ponovno pojaviti nakon prekida liječenja, u kojem slučaju se osoba mora vratiti na procjenu kako bi započela novi tijek liječenja.

Iako gastroezofagealna refluksna bolest obično ima dobru prognozu, rješava se lijekovima i promjenom načina života- jesti laganu hranu, prestati piti alkohol, podići uzglavlje kreveta kada idete na spavanje, održavati pravilan položaj tijela. U nekim slučajevima, kada se refluks ne liječi, može doći do ozbiljnijih komplikacija, poput krvarenja, ozljede želučane sluznice, čira, promjena stanica u želucu. Osim što je vrlo neugodan problem, GERB može dovesti do promjena u kvaliteti života i razvoja ozbiljnih komplikacija. Zato je važno potražiti stručnu pomoć i prilagoditi svoje prehrambene navike kako biste spriječili ponovne refluksne krize i veće probleme.

Tagovi: