Laringitis – uzrok, simptomi, liječenje

Laringitis - uzrok, simptomi, liječenje

Laringitis - uzrok

Laringitis je upala sluznice grkljana uzrokovana respiratornom infekcijom, iritacijom ili napetošću glasnica. Ova vrsta upale može se prepoznati po gubitku glasa, poteškoćama u glasnicama i promuklosti. Osoba ima osjećaj suhoće u grlu, piskanje tijekom disanja i kašlja. Broj oboljelih obično raste u jesen i zimu. Mnogo je češći kod pušača i osoba sklonih alergijama. Upala se ne javlja uvijek na isti način kao i trajanje.

Ako se javlja kod djece, važno je ispitati o kojoj se vrsti upale radi. No, bez obzira na oblik, u kratkom vremenskom razdoblju ovo stanje uzrokuje poteškoće s disanjem. Unatoč činjenici da akutni laringitis ne dovodi do većih komplikacija, često uzrokuje pogoršanje bronhijalnih bolesti kod pušača. Kod osoba sa slabim imunitetom, komplikacija laringitisa dovodi do upale pluća. Iako je bolest često uzrokovana virusnom infekcijom, to nije uvijek slučaj, ponekad zbog drugih čimbenika kao što su bolesti gornjih dišnih puteva, nosa, paranazalnih sinusa, grla, uha, bakterijske infekcije, intenzivnog naprezanja glasa.

Laringitis - vrste i simptomi

Razlikujemo akutni i kronični laringitis. Kod akutnog laringitisa, koji nastaje kao posljedica razvoja virusne ili bakterijske infekcije, simptomi traju tri tjedna. Kod kronične upale uzrokovane dugotrajnom upalom, povezanom s iritacijom glasnica, alergenima, simptomi traju dulje od tri tjedna. Druga podjela koja se koristi za razlikovanje laringitisa je sljedeća: akutni epiglotitis - upala u djece uzrokovana bakterijama, zatim upala glasnica, virusna bolest subglotičnog laringitisa koja pogađa djecu mlađu od 5 godina, te infekcija grkljana koja se javlja rijetko, povezana s kratkoćom daha i kašlja.

Najčešći simptomi za akutni laringitis su promuklost, gubitak glasa, kašalj i groznica. Kada se pojavi bakterijska upala, tada je prisutan gnojni iscjedak. Ako je iritacija posljedica promuklosti, popraćena je promjenom boje glasa i otežanim disanjem. Kod kroničnog laringitisa promuklost može biti popraćena pečenjem i grebanjem u grlu. Kada se simptomi pogoršaju, postoji velika vjerojatnost prisutnosti polipa u larinksu. Može se javiti i rak ovog organa koji ima kod muškaraca starijih od 55 godina, pušača i alkoholičara.

Laringitis - liječenje

Kako se laringitis dijagnosticira i liječi? Ovisno o etiologiji bolesti, liječenje je različito, što je posebno važno za najmlađe kod kojih postoji veća vjerojatnost komplikacija. Kod odraslih je za pravilno liječenje ove bolesti važna točna dijagnoza pa je potreban ORL pregled. Također, liječnik će se raspitati o tegobama i čimbenicima koji mogu utjecati. Ako se sumnja na komplikacije, pacijent će biti upućen na daljnje konzultacije. Na temelju specijaliziranog pregleda grkljana procjenjuje se njegova struktura i kretanje glasnica tijekom govora.

Po potrebi se rade biopsijski uzorci za histopatološki pregled. Ako je laringitis akutni ili virusni, tada se propisuju određeni lijekovi. U slučaju bakterijske infekcije daju se antibiotici. Uz propisane lijekove protiv laringitisa, mogu se koristiti sprejevi za grlo, sirupi i pastile. U slučaju kronične upale, osim pravilnog liječenja, bolesnik mora promijeniti način života, paziti na disanje svježeg zraka i izbjegavanje glasnog govora. Preporuča se prestati pušiti i izbjegavati boravak u zadimljenom prostoru.


Tagovi: