Tko je fizijatar i što radi

Tko je fizijatar i što radi

Fizijatar i s čim se bavi

Fizijatri su specijalisti iz područja fizikalne i rehabilitacijske medicine čija je glavna zadaća bavljenje dijagnostikom i liječenje bolesti koje obuhvaćaju sustave kretanja te posljedica oštećenja koje nastaju kao rezultat neke bolesti ili ozljede. Fizijatar je taj koji određuje fizikalnu terapiju i to konkretno određuje vrstu, trajanje i količinu terapije koja je potrebna za svakog pojedinačnog pacijenta. Ljudi uz fizijatre najčešće kao prvu asocijaciju imaju masažu. Ovo je načelno točno no masaža je samo jedan aspekt liječenja koji fizijatar prakticira na svakodnevnoj bazi. Discipline s kojima se bavi daleko su šire od toga. Fizioterapeuti su prije spadali striktno pod sistem bolnice ili nekih drugih ustanova koje se bave medicinom. Sami fizijatri bili bi zaduženi za dijagnostiku i određivanje postupka liječenja dok bi fizioterapeut bio taj koji je zadužen za samo provođenje propisanih vježbi i terapije. Jedna od glavnih metoda koja se primjenjivala u struci bila je elektroterapija no danas je disciplina znatno proširena i za liječenje koristi brojne metode.

Fizijatar prvi pregled

Današnji fizijatar nije više nužno vezan uz odjel neke bolnice. Naime, kako se proširilo znanje o ovom polju medicine, tako se i došlo do toga da se školuju fizijatri koji imaju dovoljno znanja i iskustva uz koja se mogu autonomno baviti fizioterapijom. Ista osoba je zadužena kako za pregled tako i za provođenje terapije. Osim što se fizijatar školuje na fakultetu, također postoje i brojne stručne edukacije uz koje dobiva znanja o najnovijim metodama u disciplini s kojima se može najbolje pomoći pacijentima. Ako ste pretrpjeli neku ozljedu koštano mišićnog sustava, vjerojatno bi bila dobra ideja da i sami posjetite fizijatra kako bi obavili svoj prvi pregled. Ako osjećate bilo kakve tegobe vezane uz vaše mišiće ili kosti, pregled će osigurati da se definiraju problemi u tijelu. Stručna osoba će obaviti potpunu dijagnostiku i pripisati vam oblik terapije koji vam može najbrže i najlakše pomoći. Sve što vam treba za pregled je da uzmete sa sobom bilo kakve stare nalaze ili snimke ako ih imate.

Fizijatar liječenje

Fizioterapija oblik je liječenja uz korištenje fizičkih metoda kojima se direktno djeluje na bolan ili oštećen dio tijela. Fizijatar pri liječenju koristi agense kao što su električna struja, magnetno polje, laser, masaža, toplina ili hladnoća. Elektroterapija se dulje vrijeme koristi u znanosti, a fizijatar ju koristi sa svrhom smanjivanja boli te uklanjanja oteklina ili upala. Pulsno magnetno polje koristi se u svrhu djelovanja na elektrolite u staničnoj membrani. Metoda je efikasna za ubrzavanje oporavka oštećenog tkiva, bilo da se radi o ozlijedi mišića, tetiva, ligamenata, hrskavice ili slomljenih kosti. Laser se koristi za ciljano zagrijavanje određenog dijela tkiva, a pomaže pri regeneraciji tkiva i ublažavanju boli. Najčešće se koristi u kombinaciji s drugim metodama kako bi se maksimizirao pozitivan utjecaj na tijelo. Osim što vam pomažu s boli i zacjeljenjem, cilj ovih fizioterapeutskih tretmana je da se vrati balans u organizam i nauči ljude kako održavati taj balans kako ne bi imali problema u budućnosti.


Tagovi: