Feng shui za poslovni uspjeh

Zanimljivosti

Feng shui za poslovni uspjeh

Feng shui se još naziva “inženjerstvo sreće

Posljednji mjeseci donose nam loše vijesti iz svjetskoga gospodarstva. Mnogo se govori o krizi, recesiji, gubitku posla i lošem poslovanju poduzeća. Započinju štrajkovi radnika i mnogi se boje za vlastitu budućnost. U takvim je trenucima iznimno bitno ne dopustiti da nas obuzmu panika i očaj. I kako naš narod kaže: na muci se poznaju junaci. Stoga svakako trebamo učiniti sve što je u našoj moći da stvorimo što povoljnije uvjete za poslovni uspjeh.

Drevno znanje feng shuija zapravo je skup praktičnih savjeta koji omogućuju da naš dom i poslovni prostor uredimo u skladu s pravilima prirodnog življenja. Također u feng shuiju možemo načiniti određene korekcije koje će dati dobru podršku našim ciljevima i planovima. Pritom treba imati na umu da feng shui nije čarolija te neće sam po sebi riješiti sve probleme s kojima se susrećemo.

U Kini se feng shui još naziva “inženjerstvo sreće”, ali kinezi pod pojmom sreća zapravo podrazumijevaju povoljne prilike. Stoga je uređenje prostora po feng shuiju zapravo privlačenje povećanog broja povoljnih prilika u naš život. Na nama je da te prilike uočimo i kvalitetno iskoristimo.

Osnovna analiza prostora započinje njegovom podjelom na devet polja. Svako od tih polja pripada jednom segmentu života. Tako imamo područje ljubavi, financija, karijere, zdravlja, djece, prijateljstva, mudrosti, budućnosti i obitelji. Položaj pojedinog polja u domu određujemo prema kompasnim smjerovima. Ovaj članak govori o poboljšanju poslovnog uspjeha uz pomoć feng shuija. Za to nam je bitno područje karijere koje se nalazi na sjeveru. Stoga pogledajte sjeverni dio svog doma, poslovnog prostora, ureda i radne sobe.

Prije nego što krenemo s feng shui savjetima za uređenje, najprije trebamo osigurati neometan tijek energije u prostoru.

Za dobar protok energije koja će nam pomoći pri dobrom prosuđivanju i kvalitetnom obavljanju posla prvi i najbitniji korak u feng shui uređenju je čišćenje prostora od nereda. Previše nagomilanih stvari, papira, registratora i pisaćeg pribora dovode do stagnacije koja će se reflektirati ne samo na kvalitetu poslovanja, već i na naše mentalno stanje. Oslabljena energija koja ima prigušen tijek može uzrokovati manjak poslovnih prilika, loše klijente, lošu provedbu ali i mentalni zamor te malodušnost. Uklonite sve ono čime se ne koristite, dokumentaciju uredno posložite u fascikle i spremite u ormare, te dovedite u red pisaći stol i ladice.

Na radnom stolu ostavite samo ono što svakodnevno upotrebljavate i ono što je vezano za trenutačni posao. Nekoliko privatnih detalja i ukrasa pospješit će kvalitetu energije, ali nemojte pretjerivati. Dovoljni su jedna fotografija obitelji ili kućnog ljubimca, mala lončanica i eventualno podsjetnik na ljetovanje ili neki drugi odmor. Biljke su iznimno povoljne, ali nemojte pretjerivati. Jedna mala biljka poput elegantne orhideje ili bogatoga Spathiphylluma biti će sasvim dovoljni. Na kraju dana uvijek pospremite svoje radno mjesto. Nemojte da vas ujutro dočeka nered i hrpa neobavljenih obveza.

Jedno od osnovnih pravila kod postavljanja radnog stola je da nam ulaz ne smije biti izravno iza leđa. Stoga stavite stol tako da barem bočno možete vidjeti ulaz. Iza naših leđa treba biti zid kako bismo imali dobro zaleđe. Na zid je dobro staviti sliku planine ili naše diplome i certifikate. Time ćete osigurati podršku i ugled. Radni stol i stolac ne smiju biti klimavi. Uvijek radite za stabilnim stolom koji ima radnu ploču od punog materijala. Iako su u poslijednje vrijeme vrlo moderni stolovi od stakla, oni se u feng shuiju nikako ne preporučuju jer ne daju podršku poslu (smatra se da posao propada kroz staklo). Imate li upravo takav stol, svakako na njega stavite veliku mapu s papirima barem na dio kojim se najviše služite.

Već smo spomenuli da sjeverni dio prostora pripada karijeri, stoga u taj dio doma i poslovnog prostora možemo staviti nekoliko aktivatora karijere. Najčešće se upotrebljavaju prikazi vode, mora, brodova i vodenih životinja. Možete staviti i nekoliko školjkica koje ste skupili na ljetovanju ili maketu trgovačkog jedrenjaka. Pritom pazite da nemate brod u boci jer je to simbolički prikaz zarobljene karijere.

Sjeverno područje odlično je mjesto za sobnu fontanu ili akvarij. Sobna fontana može biti ukrašena biljkama, kamenčićima ili školjkama. Akvarij je odličan aktivator karijere a ujedno i estetski podiže prostor. Kod odabira akvarija nužno je paziti da on svojom veličinom odgovara veličini prostorije. Broj ribica treba biti neparan, a koliko ćete ribica imati, ponajprije ovisi o veličini posude. Isto kao sobna fontana, i akvarij je poželjno ukrasiti te redovito održavati.

Nadam se da ćete s uspjehom primijeniti ove osnovne feng shui savjete te da će vam karijera u kriznoj godini biti stabilna. Iako na vanjske čimbenike ne možemo utjecati, ipak nismo posve nemoćni. Feng shui je jedna od onih vještina koje nam mogu pomoći da teške situacije učinimo lakšima.

Tagovi: