Što je femur

Što je femur

Što je točno femur?

Kostur našeg tijela razvija se kako rastemo i starimo pa tako nemamo isti broj kostiju dok se rodimo i kad dosegnemo fizičku zrelost. Naime, novorođeno dijete broji čak 300 kosti u tijelu. Dok odrastamo, dio tih kostiju srasta skupa pa tako odrasla osoba završi sa 206 kostiju. Srastanje kostiju u određenim fazama života je također jedan od načina na koji antropolozi mogu odrediti starost ljudskih ostataka gledajući samo stanje skeleta. Same kosti poprilično variraju u svojoj veličini. Primjerice, najmanja kost zove se stremen i nalazi se u srednjem uhu. Ova košćica ima duljinu od svega 2.6 do 3.4 milimetra. Naprema njoj, femur, odnosno najjača i najdulja kost u ljudskome tijelu ima prosječnu duljinu od 45 centimetara. Femur se često naziva i bedrena kost, a nalazi se između koljena i zdjelice. Ovo je isto tako jedina natkoljenična kost kojoj je funkcija nošenje težine tijela u pokretu te povezivanje mišića, tetiva i ligamenata koji se nalaze u nozi s ostatkom tijela.

Femur i koja mu je funkcija?

Kosti u ljudskome tijelu možemo podijeliti u tri kategorije s obzirom na oblik i veličinu. Postoje kratke kosti poput onih od kojih se sastoji kralježnica, stopalo ili šaka; plosnate kosti od kojih se sastoji zdjelica, lopatica i lubanja i cjevaste, odnosno duge kosti koje nalazimo u udovima. Femur je cjevasta, duga kost koja se nalazi u našemu bedru. Samo ime ove kosti znači bedro, a kako se radi o jedinoj natkoljeničnoj kosti, najčešće se jednostavno naziva bedrena kost. Jeste li znali da preko femura možemo procijeniti i visinu osobe? Naime, duljina femura jednaka je otprilike jednoj četvrtini visine. Osim što nosi težinu tijela i omogućuje kretanje, ova kost ima još jednu važnu tjelesnu funkciju. Femur u svojem središtu sadrži koštanu srž koja ima izrazito bitnu funkciju u proizvodnji krvnih zrnaca i spremanju masnoća. Radi svoje veličine, ova kost je također izrazito dobro prokrvljena u svojem središtu koje se sastoji od oblika spužvaste kosti.

Femur najčešće ozlijede

Femur je najsnažnija kost u tijelu te ju nije lako ozlijediti ali do problema ipak može doći. Najčešće ozlijede femura uključuju dislokacije i frakture. Do konkretnog loma može također doći ali samo u iznimnim situacijama koje uključuju tešku mašineriju. Ozlijede zadobivene primjerice automobilskim ili motociklističkim nesrećama najčešće rezultiraju frakturom femura. Ozlijede koje su rezultat nekog sudara najčešće asociramo s mlađim ljudima dok je kod starije populacije za ozljedu često dovoljan i običan pad. Razlog tome je što s godinama dolazi do smanjenja gustoće kostiju, a samim time se smanjuje i njihova snaga. Ako je došlo do nezgodnog pada, on je također često popraćen i dislokacijom pa se radi toga radi o ozbiljnoj i bolnoj ozlijedi. Ako ste i vi ozlijedili femur, visoka je šansa da će vam biti potreban operativni zahvat kako bi vam kost mogla uspješno zacijeliti. Oporavak nakon operacije najčešće traje tjednima, a popraćen je fizikalnom terapijom i rehabilitacijom.


Tagovi: