Farmer otkrio kako prepoznati lubenicu punu kemije: Ako ima ovakvu koru nikako ju ne kupujte

Zanimljivosti

Farmer otkrio kako prepoznati lubenicu punu kemije: Ako ima ovakvu koru nikako ju ne kupujte

Lubenica puna kemije štetna je za zdravlje

Kao i druge vrste voća i povrća i lubenica se kod nekih proizvođača uzgaja sa pretjeranom količinom kemijskih sastojaka koje su sastavni dio prihrane i gnojiva koje služe za brzo dozrijevanje ploda. Međutim, proizvođači su se dosjetili i drugih načina kako da ovo voće izgleda privlačnije i sočnije na način da u lubenicu ubrizgavaju kemijske sastave za boju i veću vlažnost kako bi lubenica bila sočnija, a sve u cilju bolje prodaje i veće zarade ne mareći pritom za zdravlje potrošača.

Nitrati, soli dušične kiseline koji su sastavni dio mineralnih gnojiva nepovoljno djeluju na ljudski organizam u probavnom sustavu. Loše djelovanje je na na ljudsko zdravlje na način da nadražuje crijeva i želudac, te dolazi do proljeva i uništavanja mikroflore u probavnom sustavu.

Nitrati će se u ljudskom tijelu procesom oksidacije željezo u hemoglobinu pretvoriti u methemoglobin koji ne može kolati krvlju i prenositi kisik. Nakon što kupite lubenicu možete napraviti jednostavan test na način da krišku crvenog dijela lubenice umočite u čašu vode i ostavite dva sata, ukoliko je voda crvena zasigurno ima kenijski nedopuštenih tvari u lubenici.

Farmeri se bune protiv takvih lubenica punih kemija

Farmeri koji mukotrpno rade uzgajajući prirodne biljke i prihranjivajući ih prirodnim gnojivima osiguravaju zdravo voće i povrće. Svakako ih jako ljuti kada na tržište u konkurenciju dokazi lubenica koja je puna kemije i može stajati na policama puno dulje nego prirodno uzgojene lubenice.

Jedan je farmer otkrio na što kupci trebaju pripaziti kada kupuju lubenice kako ne bi kupili kemijski zatrovane lubenice. Lokalno na početku sezone, odnosno ljeta prve lubenice su uzgajane u umjetnim uvjetima i svakako su pune nitrata koji su pogubni za ljudsko zdravlje. Takve lubenice imaju hrapavu površinu kore, odnosno kao da se u kori nalaze male grudice. To je prvi znak da je lubenica puna nitrata i ostalih kemijskih tvari koje su štetne za ljudsko zdravlje.

Također kada se presiječe lubenice koje su pune kemije imaju puno deblju koru nego prirodno uzgojene lubenice, te je to još jedan znak da je voće koje je pred vama puno nitrata i nikako ne želite to unositi u svoj organizam.

Na što još treba paziti kod lubenica

Ukoliko kad se lubenica razreže ima kiselkast miris ni u kojem slučaju nemojte konzumirati takvu lubenicu jer biste se mogli otrovati jer je započeo proces truljenja. Također, ukoliko prilikom rezanja unutrašnjost lubenice je prošarana velikim žutim ili bijelim prugama to je još jedan signal za oprez jer su nitrati se nakupili u venama lubenice.

Sljedeće na što treba pripaziti je da kada je uzmete u ruke i stisnete ona ne smije biti mekana, što znači da je prilikom transporta bila pritisnuta te je u jezgri započeo proces truljenja. Ujedno pripazite na boju jezgre koja ne smije biti ljigava i tamna, to je također znak da je počeo proces truljenja.

Zdrava lubenica ima peteljku koja je suha i tanka, a može biti zelene boje, samo voće ne smije biti ulubljeno i iskrivljeno jer je tada došlo do oštećenja koje je uzrokovalo truljenje te se takve lubenice nikako ne smiju jesti kako ne biste saznali što znači trovanje lubenicom.

Tagovi: