Evo zašto vas pas liže, nije samo iskaz ljubavi. Stručnjaci otkrili 4 stvari koje psi poručuju lizanjem

Zanimljivosti

Evo zašto vas pas liže, nije samo iskaz ljubavi. Stručnjaci otkrili 4 stvari koje psi poručuju lizanjem

Zašto vas pas liže?

Ukoliko ste vlasnik pasa, onda ste dobro upoznati s time da vas konstantno liže. Najčešće to psi rade kada vas vide prvi puta u danu, kada se vratite s posla ili škole, ili kada im date za jesti, onda vam se na taj način zahvaljuju. No, ponekad kada vas pas liže, a da nije zbog nekih od gore navedenih razloga, to može biti da vam on nešto želi poručiti. Opće je poznato da su psi čovjekov najbolji prijatelj, te kao pravi prijatelj i dio obitelji žele vam pomoći i biti tu za vas. Pa tako će vam oni na svoj način poručiti što vam žele reći, a to rade na način da vas ližu. Kada vas pas liže, to ne radi nikada bez svojeg razloga, jer se iza toga nešto skriva. Zato ćemo vam kroz ovaj članak reći koje su to 4 stvari koje vam psi žele poručiti kroz lizanje.

Zbog čega vas pas liže?

Često čovjek misli da kada vas pas liže je da vam oni žele s time pokazati svoju ljubav i svoju naklonost prema vam, no ovo pseće ponašanje može imati puno više značenja, te to varira od jednog psa do drugog psa. Ova pseća navika dolazi još od perioda kada su psi štenci, jer ih majke ližu dok su štenci, ne samo da bi ih očistila i potaknula im probavu, već ujedno i da pokupi njihove mirise te da pokaže svoju ljubav prema njima. Na taj način i njeni štenci pokupe ovaj instinkt i naviku lizanja da pokažu svoju naklonost i ljubav prema drugima. Isto tako, psi ližu jer to oslobađa hormon sreće te ujedno ih to smiruje kada su anksiozni ili ih je strah od nečega. No, u većini slučajeva pas vas liže da vama kao vlasniku pokaže svoju ljubav i privrženost prema vama. No, postoje i još neki razlozi zbog čega ližu, o čemu više slijedi u nastavku.

Razlozi zbog čega vas pas liže

Prvi razlog zbog čega psi ližu je kako bi otkrio kakvo je vaše raspoloženje. Psi imaju veoma izražena osjetila te oni kroz lizanje mogu osjetiti kakvog ste raspoloženja, jeste li sretni, tužni, pod stresom ili zabrinuti. Pseći jezik ima milijun osjetilnih stanica te kroz lizanje može shvatiti koje je vaše raspoloženje, te primjerice ako ste uzrujani ili tužni, vaš pas će vas lizanjem utješiti.

Drugi razlog je da psi kroz lizanjem izražavaju svoje povjerenje u vama i da ste vi vođa čopora. Ova tradicija datira još iz vremena kada su vukovi evoluirali u domaće pse, te su lizanjem vođe čopora s time su pokazivali svoju odanost i poslušnost vođi.

Treći razlog zbog čega psi vas žele polizati je da vas okuse, posebice ako ste nedavno bili nešto jeli ili pili, a često psi žele nekog polizati da zapamte njihov miris i okus.

I zadnji razlog zbog čega psi ližu je da vam pokažu da im nije dobro. Ponekad kada vas liže je kada im je mučno, što možete zamijetiti i po popratnim simptomima. Ujedno, kada vaš pas ne liže vas puno kao inače, te se njegovo ponašanje promijenilo to znači da nešto nije u redu s njim i da biste trebali posjetiti veterinara.

Tagovi: