Evo zašto ne smijete ubijati pauka kada ga vidite u svojoj kući: Ovo vam niko nije rekao

Evo zašto ne smijete ubijati pauka kada ga vidite u svojoj kući: Ovo vam niko nije rekao

Razlozi zašto je pauk najbolji podstanar

Ukoliko odmah želite uzeti metlu, novine ili čak usisavač kada vidite pauka - zaustavite se! Zašto? Znanstvena istraživanja pokazuju kako su upravo oni važan dio naše prirode i ekosustava, te kako su iznimno korisni u našim domaćinstvima. Kako jedan pauk uopće dođe u naš životni prostor? Neki se slučajno zarobe, dok drugi ulaze kroz prozor tražeći dobro mjesto za lov. Neovisno o tome kako su dospjeli u naše domove, moramo imati na umu kako su oni veoma korisne životinje. Zašto je pauk najbolji i najpoželjniji podstanar u našim domaćinstvima?

Po svojoj prirodi, pauci su predatori, što znači da ukoliko se nalaze unutar naših domova oni će vrebati, loviti i jesti sve kukce. Bez problema mogu uhvatiti dosadne mušice, komarce, i veće kukce poput muha i smrdljivih Martina. Što dulje su pauci prisutni na zidu, to više kukaca će uhvatiti. Gdje pauci najčešće vole biti? Često ih možemo pronaći na kutevima zidova, ispod polica ili ispod namještaja. Ukoliko se bojite njihove aktivnosti, morate imati na umu da je riječ o noćnim životinjama koje po danu najčešće spavaju.

Što pauk radi u našem domu?

Mnogi se pitaju zašto pauci ulaze u naš životni prostor? Osim što im godi "klima", tamo su najsigurniji od drugih, većih predatora. Pauk koji će vani napraviti mrežu može postati meta raznih ptica, dok se ta mogućnost minimalizira unutar zidova. Uz to, kukci često imaju tendenciju ući u svijetle i tople prostore, što je zapravo odlično "lovište" za jednog pauka. Kako pauk lovi ostale kukce? Poznato je kako se kukci zalete u mrežu, no kako to da oni ne mogu van? Paukova mreža je ljepljiva, što znači da ona lijepi na sebe plijen.

Pauci će se po završetku mreže "sakriti" u sredinu mreže, kao i ispod ili iznad nje. Kada veći kukac uleti u mrežu, mnogi pauci će krenuti prema njemu i dodatno ga omotati sa svojom paučinom kako bi smanjili rizik bijega. Gdje su pauci kada ih ne vidite na mreži? Mnogi se uspaniče kada vide da njihov podstanar nije u svome domu, osobito za vrijeme dana. Pauci su noćne životinje, što znači da su po danu često sakriveni i spavaju, ili se nepomično nalaze na svojoj mreži. Ne morate se bojati da slobodno hoda po kući usred dana, jer spavaju na svom sigurnom mjestu.

Pauk u domu je znak sreće i blagostanja

Uz paukove vežemo i brojna praznovjerja. Često se naglašava kako ih se nikada ne bi trebalo ubijati jer su znak sreće i blagostanja. Što ako se bojite pauka? Strah od pauka je veoma čest, no taj strah je često baziran na netočnim informacijama. Mnogi se boje ove male i korisne životinjice jer smatraju kako je jeziva i otrovna. Svi pauci u sebi imaju otrov, no kod kućnih paukova je on preslab da bi nanio ozbiljniju štetu nama ili kućnim ljubimcima. Kada dođe do ugriza pauka, kao i kod komarca nastat će manja oteklina koja može svrbjeti. Povlači se u roku od par dana. Naravno, navedeno vrijedi za kućne pauke.

Pauk nije opasan za čovjeka, zapravo, svaki pauk će vas radije izbjeći nego ići u susret vama. Što napraviti ako ne želite ove podstanare u svom domaćinstvu? U tom slučaju nemojte ih ubijati, već ih nježno uklonite i izbacite van. Ako ne želite njihov ulazak u vaš osobni prostor, tada je bitno redovito zatvarati vrata i prozore, čistiti ispod namještaja, dobro provjeriti odjeću koju ste nosili vani. Pauci će se uvijek snaći, što znači da postoji mogućnost da ćete ih sresti na drvetu, u travi, garaži, autu, zapravo bilo gdje. Svako mjesto je dobro mjesto za ovu skromnu životinjicu.


Tagovi: