Evo kakve kvalitete je meso u Hrvatskim trgovačkim lancima. Kako nas varaju i prodaju staro i pokvareno.

Evo kakve kvalitete je meso u Hrvatskim trgovačkim lancima. Kako nas varaju i prodaju staro i pokvareno.

Pokvareno i staro meso

Godinama se upozorava na sumnjivost mesa koje se prodaje u Hrvatskim trgovinama. Do sada je bilo nebrojeno puta pritužbi i žalbi na račun kvalitete koja ujedno utječe na čovjekovo zdravlje. Korisnici Facebooka gotovo svakodnevno dijele svoja iskustva s kupljenim proizvodima. Upravo jedno takvo iskustvo napisala je gospođa iz Zagreba koja je jučer, na praznik rada kupila na meso te ostala šokirana što je našla.

 

Kako prepoznati staro i pokvareno meso u trgovačkim lancima?

Ne ovo nije iz nekog Američkoh horor filma, ovo su slike preuzete sa Facebooka, a tiču se Hrvatskih trgovačkih lanaca. Od miševa, pa sve do crva može se pronaći u mesu trgovina koje svoju prodaju baziraju na sloganu "sviježe".

Mnogi ljudi u Hrvatskoj kupuju meso u trgovačkim lancima, no rijetko tko se zapita o kvaliteti tog mesa. Često se događa da se kupcima prodaje meso koje je staro i pokvareno, što može imati ozbiljne posljedice po zdravlje.

Kako biste se zaštitili od takvih situacija, važno je znati kako prepoznati staro i pokvareno meso u trgovačkim lancima. Prvo i osnovno, obratite pažnju na rok trajanja. Svako meso ima svoj rok trajanja, koji je propisan zakonom. Ako je meso na polici prodajnog mjesta blizu isteka roka trajanja ili je prošao taj rok, vrlo je vjerojatno da je već počelo propadati. Zato je važno uvijek provjeriti rok trajanja prije nego što kupite meso. Također, obratite pažnju na boju i miris mesa.

Svježe meso uvijek ima živahnu boju i ugodan miris. Ako primijetite da meso ima smećkastu boju, tamne mrlje ili čudan miris, to je znak da je meso staro ili pokvareno. Također, ako vidite da se meso skupilo, da je izgubilo volumen i da ima neugodan miris, nikako ga nemojte kupiti. To su jasni znakovi da je meso staro i pokvareno. Još jedan važan znak za prepoznavanje starog i pokvarenog mesa su promjene u teksturi.

Ako primijetite da je meso mekano, vlažno ili ljepljivo, to su znakovi da je meso loše kvalitete. Također, ako vidite da je meso suho, čvrsto i tvrdo, to je znak da je meso stajalo predugo i da je izgubilo svježinu. Ukratko, kako biste prepoznali staro i pokvareno meso u trgovačkim lancima, obratite pažnju na rok trajanja, boju i miris mesa, te na teksturu. Ako primijetite bilo koji znak da je meso loše kvalitete, nemojte ga kupiti, već se okrenite drugim opcijama. Vaše zdravlje je važnije od bilo kojeg kupovnog iskustva, stoga budite oprezni i informirani.

Kako trgovački lanci varaju kupce prodajom lošeg mesa?

Nažalost, mnogi trgovački lanci u Hrvatskoj varaju kupce prodajom lošeg mesa.

Na slici se vidi miš kako slobodno trči u vitrini s mesom.

Postoje razni trikovi koje koriste kako bi prodali meso koje nije svježe ili čak pokvareno, a sve to radi zarade na račun zdravlja kupaca. Jedan od trikova koje trgovački lanci koriste je mijenjanje datuma na pakiranju. Naime, često se događa da trgovački lanci koji žele prodati meso koje se bliži kraju roka trajanja jednostavno promijene datum na pakiranju i tako prodaju meso koje može biti staro već danima ili čak tjednima. To je velika prijevara prema kupcima, jer oni kupuju meso koje im je označeno kao svježe, a zapravo je staro i može biti opasno za konzumaciju. Još jedan trik koji trgovački lanci koriste je zamrzavanje i odmrzavanje mesa. Ovo je posebno popularno u velikim trgovačkim lancima koji žele uštedjeti na troškovima.

Naime, umjesto da kupuju svježe meso i čuvaju ga u hladnjačama, oni kupuju veliku količinu mesa, zamrzavaju ga, a zatim odmrzavaju po potrebi i prodaju kao svježe meso. Ovaj trik ne samo da loše utječe na kvalitetu mesa, već je i vrlo opasan za zdravlje kupaca, jer se tijekom procesa odmrzavanja mogu razviti štetni organizmi u mesu. Još jedan trik je prodaja mesa koje je već pokvareno. Naime, u nekim slučajevima trgovački lanci koji žele zaraditi na brzi način prodaju meso koje je već pokvareno.

Ovo je vrlo opasno za zdravlje kupaca, jer može doći do trovanja hranom i drugih ozbiljnih problema. Ukratko, trgovački lanci u Hrvatskoj često varaju kupce prodajom lošeg mesa. Koriste se raznim trikovima, poput mijenjanja datuma na pakiranju, zamrzavanja i odmrzavanja mesa, te prodaje mesa koje je već pokvareno. Kako biste se zaštitili od ovih prijevara, važno je da pazite na rok trajanja, boju i miris mesa, te da kupujete meso od pouzdanih prodavača i uz provjerene certifikate kvalitete. Vaše zdravlje je najvažnije, stoga nemojte riskirati kupujući loše meso.

Ostavite komentar