Evo kako nas varaju trgovci – tek kad kupac plati shvati da je prevaren, evo šta se dogodi, obratite pažnju

Zanimljivosti

Evo kako nas varaju trgovci – tek kad kupac plati shvati da je prevaren, evo šta se dogodi, obratite pažnju

Trgovci i domišljate lažne trgovačke akcije

Svi ste čuli, a mnogi i koriste takozvani “penzionerski četvrtak” ili neki drugi dan s popustima od 10% za umirovljenike. Vrijedna briga za starije koji s malim mirovinama žive najbjednije, ali, trgovci i domišljate trgovačke akcije su zapravo prozirna laž, koju većina, često slabovidnih umirovljenika ne kontrolira. I tako nikada ne primijete da jedan te isti proizvod, naprimjer hrenovke ili kobasice, u dva različita pakiranja, u jednom četiri hrenovke, u drugom tri, prodaju po istoj cijeni.

Bit je da isti artikal, različit samo u težini, u isto vrijeme, jedno pored drugoga budu paketići od 250 g i 200 g, mogu to biti začini, kava, orasi, bademi, mak budu po istoj cijeni, a navodno su na akciji. Domišljati trgovci nikada ne mogu biti na gubitku, oni i na rasprodajama moraju zaraditi. O prodaji roba sa isteklim rokom trajanja po navodno sniženim cijenama da se ne priča, a prodaja robe s greškom po važećoj cijeni ispravne robe također spada u ovu temu.

Trgovci u pojedinim sektorima prodaje varaju više

Tržište hranom, naročito mesom i drugim osjetljivim namirnicama je naročito varljivo i skoro neprovjerljivo. Trgovci u pojedinim sektorima prodaje varaju više, tako mesari često neprodano meso opet zamrzavaju i tako po nekoliko puta, a na kraju ga samelju i prodaju kao faširano meso i na kraju ako i njega ne prodaju prividno mu snize cijenu pod primamljivim sloganom “kratkotrajna ponuda”, kada je već doseglo sumnjivu uporabnu vrijednost i možda čak postalo i opasno za upotrebu.

Isto se događa i sa salamama, trajnim i polutrajnim kobasicama, po isteku roka trajanja, trgovci ih režu i vakuumiraju i i dalje prodaju po važećim cijenama. Zadnjih par godina se u frižiderima pojavila piletina narezana na minijaturne komadiće, kao za kinesku kuhinju, a u skorije vrijeme se može kupiti i mljevena piletina i nema podataka kada je to pile bilo pile i kada su ga samljeli i zašto, možda zato što pile jednostavno nisu uspjeli prodati.

Kada vam trgovci nude nešto povoljno

Naravno da prevara ima i u ostalim trgovačkim sektorima, na sitnim artiklima su sitne prevare, na krupnim artiklima su krupne prevare. Ali eto, kada vam trgovci nude nešto povoljno ili skoro besplatno, morali bi zastati i zapitati se, zašto to čine, koji je njihov interes? Prazne li lagere zastarjelih stvari za novu generaciju proizvoda, je li ta roba upotrebljiva, ako su to tehnički aparati, proizvodi li još itko rezervne dijelove za njih ili ćete ih čim se pokvare morati baciti?

Trgovci u mobilnoj telefoniji su vrlo domišljati, skoro badava će vam uvaliti mobilni uređaj, čak će vam ponuditi da i onih par stotina kuna koje morate za mobitel pri preuzimanju vrate, istina na rate kroz godinu dana, ali sve to je uvjetovano obnovom bona svaki mjesec i te mjesečne impulse morate potrošiti, ako ih ne potrošite, sami ste si krivi, svejedno sljedeći mjesec morate obnoviti bon ako svoj novi lijepi mobitel želite koristiti.

Tagovi: