Esmya – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Esmya - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Esmya - djelovanje

Esmya se koristi kao nekirurški tretman za liječenje simptoma mioma maternice u žena reproduktivne dobi. Sadrži djelatnu tvar koja se zove ulipristalacetat. Miom je benigni tumor maternice koji pogađa žene reproduktivne dobi i nestaje nakon menopauze. Sve vrste mioma maternice nastaju iz mišićnog i vezivnog tkiva. Pojava mioma može se povezati s hormonalnim promjenama, jer je vrlo rijedak kod žena koje su ušle u menopauzu. Iako mnoge žene nemaju simptome ove promjene, dijagnoza se postavlja tijekom ginekološkog pregleda. Liječenje mioma maternice uključuje praćenje njihovog razvoja kao i kontrolu simptoma. Na temelju individualne procjene stručnjaka određuje se najadekvatniji terapijski pristup. Liječenje lijekom Esmya uključuje uzimanje 1 tablete (5 mg) dnevno do tri mjeseca. Liječenje uvijek počinje u prvom tjednu menstrualnog ciklusa. Ako ste zaboravili uzeti dozu, uzmite je čim se sjetite. Ako propustite uzeti tabletu više od 12 sati, preskočite propuštenu dozu i uzmite lijek kao i obično. Ne uzimajte duplu dozu lijeka.

Esmya - nuspojave

Koji su rizici povezani s uporabom ovog lijeka? Kao i svi drugi lijekovi, Esmya može izazvati nuspojave koje se razlikuju od osobe do osobe. Vrlo česte nuspojave su: valovi vrućine, izostanak menstruacije, zadebljanje sluznice maternice. Česte nuspojave su umor, mučnina, povišen kolesterol u krvi, glavobolja, vrtoglavica, pojačano znojenje, bol u mišićima, zadržavanje tekućine, akne, osjetljivost, bol u dojkama. Manje uobičajene nuspojave su: suha usta i koža, vrtoglavica, zatvor, bol u leđima, promjene raspoloženja, nevoljno mokrenje. Rijetke nuspojave, mogu se javiti kod najviše 1 na 1000 osoba: nadutost, krvarenje iz nosa, probavne smetnje, natečene dojke. Esmya se ne preporučuje bolesnicima s težom astmom. Iako su ozbiljne nuspojave vrlo rijetke, ako se pojave sljedeći simptomi, prestanite uzimati lijek i obratite se liječniku: oticanje lica, jezika ili grla, otežano gutanje, osip; povraćanje, žutilo očiju ili kože, svrbež, bol u gornjem dijelu trbuha. Lijek se ne smije uzimati ako ste alergični na ulipristalacetat ili bilo koji drugi sastojak formule; ako imate bolest jetre; ako imate teško oštećenje funkcije bubrega; ako ste trudni ili dojite; ako imate rak maternice, grlića maternice, jajnika ili dojke.

Esmya - cijena, iskustvo

Žene s obiteljskom poviješću mioma maternice imaju veću vjerojatnost da će razviti ovu vrstu promjene. Esmya se može koristiti kod žena koje nisu ušle u menopauzu i kod pacijenata kod kojih nekirurški zahvati ili operacije nisu djelovali. Neki lijekovi mogu utjecati na njegov učinak, kao što su: fenitoin, fosfenitoin, fenobarbital, karbamazepin, primidon, ritonavir, biljni lijekovi koji sadrže gospinu travu. Važno je napomenuti da se ovaj lijek smije koristiti samo pod nadzorom liječnika i nije namijenjen za dugotrajno liječenje mioma maternice. Nemojte ga uzimati ako ste trudni. Liječenje tijekom trudnoće može utjecati na fetus. Ako zatrudnite dok uzimate ovaj lijek, trebali biste ga odmah prestati uzimati i razgovarati sa svojim liječnikom. Esmya može uzrokovati blagi oblik omaglice. Ako imate ove simptome, ne preporučuje se upravljanje vozilima ili strojevima. Lijek može smanjiti učinkovitost hormonske kontracepcije, pa se iz tog razloga tijekom liječenja ne preporuča korištenje hormonskih oblika kontracepcije i pripravaka, već pouzdanih mehaničkih metoda. Cijena ovisi o ljekarni u kojoj se lijek ne može kupiti. Čuvati izvan dohvata djece.


Tagovi: