Esencije na prirodnoj bazi – što su i kako nastaju?

Ljepota i zdravlje

Esencije na prirodnoj bazi - štu su i kako nastaju?

Esencije na prirodnoj bazi, esencijalna ili eterična ulja

Kada se spominju esencije na prirodnoj bazi mnogi pomisle na esencijalna ili eterična ulja, no što su ona zapravo? Esencijalna ili kako ih mnogi zovu eterična ulja su zapravo početak i kraj svakog aromaterapijskog tretmana, a u sebi sadrže samo čiste esencije raznih cvjetova, voća, bobica, sjemenki, listova, kore i korijena razno raznih biljaka.

U većini slučajeva se radi o visokim koncentracijama, i upravo radi tog razloga se ona doziraju u kapima, ne smiju se koristiti direktno na kožu, osim ako je u pitanju ulje lavande ili čajevca. Navedena ulja se ne piju, zapravo se najviše koriste u osvježenju prostora, u opuštajućim kupkama, kod masaža ili se koriste u manjim omjerima u izradi raznih balzama i krema za tijelo.

Aromaterapija se danas uvukla u živote mnogih od nas, to možemo vidjeti po tome kako gotovo svako kućanstvo danas ima eterično ulje. Iako su danas navedena ulja dostupna svima, važno je naglasiti kako nisu sva ulja kvalitetna. Njihova najveća primjena danas je kao osvježivač prostora, no njihova primjena je široka.

Esencije na prirodnoj bazi, aromaterapijsko djelovanje esencijalnih ulja

Iako većina ljudi danas eterična ulja koriste kao mirise, možemo ih koristiti na razne načine. Navedena ulja možemo koristiti putem masaže gdje ulje utrljamo u kožu i tako omogućujemo ulju bolji način da se upije u tijelo gdje ona mogu djelovati na određeni uzrok bolesti. Važno za naglasiti, ne mogu se sva ulja koristiti na ovakav način. Esencije na prirodnoj bazi također koristimo u losionima za tijelo i raznim kremama.

Za losion za tijelo vam je potrebno 5 kapi eteričnog ulja na 10 ml neutralnog losiona za tijelo, kod kreme za lice dovoljno je dodati 2 kapi eteričnog ulja na 4 ml neutralne kreme za lice. Kod ulja za masažu omjer je 10 kapi ulja na 30 ml. Mnoge su blagodati kod korištenja eteričnih ulja, ona nas smiruju, opuštaju, daju nam energiju, djeluju kao afrodizijak.

Ako esencije na prirodnoj bazi želite koristiti u kupki, tada je bitno da se pridržavate uputa na samoj bočici eteričnog ulja, nikako se ne preporučuje više od 10 kapi na punu kadu vode. Kod osvježenja prostora miješa se 4 kapi eteričnog ulja s malo vode u keramičku lampicu ili svijećnjak ispod kojeg ste zapalili svijeću. Danas su na tržištu sve popularniji difuzeri koji eterično ulje raspršuju u zrak u obliku sitnih kapljica i tako osvježavaju prostor.

Esencije na prirodnoj bazi, kako nastaju esencijalna ulja

Esencije na prirodnoj bazi najčešće dobivamo destilacijom ili cijeđenjem jedne vrste biljke koja ima karakterističan okus i miris. Esencijalna ulja danas možemo dobiti iz cvijeća, lišća i plodova, kora i korijenja biljaka. Esencijalna ili eterična ulja možemo opisati kao smjesu hlapivih ali biološki aktivnih spojeva koji su dobiveni iz raznog biljnog materijala putem destilacije ili tiještenjem. Iako se zovu ulja, ona nikako nisu masna, riječ je o nemasnim hlapivim tekućinama.

Danas u aromaterapiji navedena dijelimo u svije grupe; Eterična i biljna ulja, eterična su hlapiva a biljna masna. Bazna ili biljna ulja su također esencije na prirodnoj bazi a dobivaju se najčešće iz plodova badema, makadamije, lješnjaka, avokada, i moguće ih je koristiti kao maslac ili vosak. Za razliku od ulja primjenjuju se na kožu direktno bez ikakve potrebe za razrjeđivanjem.

Navedena ulja danas možemo kupiti doslovno u malo bolje opremljenom supermarketu, iako se preporučuje da se kupuju u biljnim ljekarnama ili drogerijama. Prije kupnje treba obratiti pozornost na kvalitetu proizvoda, a to možete učiniti tako da pročitate samu deklaraciju koja navodi kako je ulje dobiveno i od koje biljke.

Tagovi: