Što je epigastrij

Ljepota i zdravlje

Što je epigastrij

Što je epigastrij

Epigastrij se nalazi u području gornjeg, središnjeg dijela trbušne šupljine, počinje nekoliko centimetara iznad pupka i završava na prsnoj kosti. Izraz epigastrična bol često se odnosi na probavne smetnje iako može postojati mnogo mogućih uzroka. Bolovi u epigastriju najčešće su povezani s organima koji se nalaze u ovom dijelu, tj. želudac, gušterača, slezena, donji dio jednjaka i gornji dio crijeva. Ali zapravo može biti posljedica upale. Kako bi se ispravno dijagnosticirao zdravstveni problem, treba obratiti pažnju na mjesto na kojem se javlja bol. Dok se kod nekih bolesnika bol javlja u gornjem središnjem dijelu trbuha, kod drugih se bol osjeća s desne ili lijeve strane. Zato je važno liječniku detaljno opisati postojeće pritužbe. Osim toga, važno je obratiti pozornost na učestalost boli, bilo da određena bolest već postoji ili ne. Kako su bolovi vezani uz epigastrij različiti, što je bolji i detaljniji opis to će liječenje i oporavak biti brži.

Bolesti koje zahvaćaju epigastrij

Bolovi u području vezanom uz epigastrij mogu nastati kao posljedica prejedanja, ali mogu ukazivati ​​i na razvoj gastroezofagealnog refluksa. Ne mogu se zanemariti ni teške bolesti srca, gušterače ili jetre. Bolesti koje se manifestiraju bolom mogu biti na različitim stranama epigastrija, tj. u sredini, lijevo i desno. U ovom dijelu trbuha nalazi se gušterača, dvanaesnik koji je dio tankog crijeva, zatim dijelovi želuca gdje počinje probava i jetra. Ova četiri organa koji se u potpunosti ili djelomično nalaze ovdje mogu biti pogođeni određenim bolestima ili ozbiljnim zdravstvenim problemima. Ali za većinu tih medicinskih stanja bol je najčešći simptom. Ovisno o zahvaćenom organu, mogu se pojaviti i drugi simptomi. Među najčešćim zdravstvenim problemima koji pogađaju epigastrij je gastritis, stanje u kojem dolazi do upale sluznice želuca zbog pretjeranog unosa hrane, alkohola i lijekova. Gastritis može nastati kao posljedica infekcije Helicobacter pylori, stresa, anemije ili ozljede. Druge vrste infekcija ili upala koje mogu zahvatiti ovo epigastrično područje su, na primjer, pankreatitis, upala gušterače. Može se javiti i peritonitis koji zahvaća veći dio trbušne šupljine, a zbog peritonitisa zahvaća i druge dijelove trbušne šupljine. U epigastričnom dijelu abdomena mogu se razviti različite vrste kila i karcinoma. Mogući karcinomi uključuju rak želuca, gušterače i jetre. Benigni tumori također se mogu razviti u određenim organima, poput jetre. Iako se bol koja se ovdje javlja može zamijeniti za probavne smetnje, jedan od najopasnijih mogućih uzroka može biti srčani udar. Uzimajući u obzir da se epigastrični simptomi mogu lako zamijeniti sa stanjem kao što je gastritis, nastale simptome uvijek treba shvatiti ozbiljno.

Epigastrij i liječenje boli

U slučaju epigastrične boli potrebno je znati njezin uzrok. S obzirom na to da je bol koncentrirana u središnjem dijelu tijela, gdje se nalazi epigastrij, vrlo je često posljedica gastroezofagealnog refluksa koji rezultira povlačenjem sadržaja hrane iz želuca prema gore. Od ključne je važnosti anamneza i opis simptoma boli, kada se javlja, je li za vrijeme ili nakon obroka, u fazi mirovanja, je li bol akutna ili kronična. Ostali simptomi koji su važni za dijagnosticiranje boli su postoji li povraćanje, proljev s krvlju, nedostatak apetita. Kako bi se utvrdili uzroci epigastrične boli, potrebno je provesti anamnezu i laboratorijske pretrage. Budući da se epigastrij sastoji od nekoliko organa, simptomi i nelagoda mogu imati različite uzroke. Dijagnosticiranje uzroka boli u ovom području ključno je za pravilno liječenje. Ako je uzrok boli nejasan, mogu se napraviti slikovni testovi, uključujući ultrazvuk i endoskopiju. Liječenje epigastrične boli ovisit će o uzroku. Ako je uzrokovano prejedanjem, osoba mora jesti manje porcije i pobrinuti se da jede hranu koja zasićuje. Stanje kao što je peptički ulkus može zahtijevati dugotrajno liječenje i kontrolu simptoma. Ako liječnik smatra da uzimanje određenih lijekova uzrokuje ovo stanje, može preporučiti promjenu lijeka ili smanjenje njegove doze.

Tagovi: