Epiduo – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Epiduo - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Lijek Epiduo i njegovo djelovanje

Lijek Epiduo je gel koji sadrži adapalen i benzoilperoksid i namijenjen je za liječenje akni i procese u koži koji uzrokuju akne. U procesu djelovanja sasojci gela Epiduo omekšavaju i ljušte vanjski sloj kože. Ukoliko ste alergični na neki od sastojka lijeka nemojte primjenjivati ovaj gel je biste mogli izazvati alergijsku reakciju.

Ujedno gel se ne smije nanositi na otvorene rane koje su posjekotine, ogrebotine ili ekcemi. Potreban je oprez da gel ne dođe u doticaj sa očima, ustima i sluznicom nosa, te ukoliko slučajno gel nanesete blizu očiju, usta ili nosa područje treba oprati toplom vodom. Kod upotrebe ovog gela potrebno je znati da nakon što nanesete gel područje namazano gelom ne smije biti izloženo UV zračenju, suncu ili solariju. Gel ne smijete nanositi na kosu jer bi je mogao izbijeliti, a jednako je i sa tkaninama.

Gel se ne smije kombinirati sa drugim sličnim lijekovima i kozmetičkim proizvodima dok traje terapija, a u trudnoći se gel ne preporučuje, dok tokom dojenja se može koristiti no treba izbjegavati područje prsa kako gel ne bi došao u doticaj sa dojenčetom.

Lijek Epiduo i njegove nuspojave

Gel Epiduo nema nuspojava kojima bi utjecao na vozačke sposobnosti ili sposobnosti upravljanja strojevima. Upotreba ovog gela je moguća i kod djece starije od 9 godina i adolescenata kada su akne izražene zbog dobi, te kod odraslih. Prije primjene gela potrebno je kožu temeljito oprati i ne nanositi nikakve kozmetičke pripravke, te je posušiti prije nanošenja gela. Ruke kojima ste nanijeli gel treba temeljito oprati kako ne biste gel doveli u dodir s očima, ustima ili nosom.

Nuspojave koje se mogu pojaviti u terapiji gelom Epiduo su lokalni kožni osip, osjećaj žarenja i iritacija kože, crvenilo, ljuštenje i suhoća kože. moguće je da će vam se na području primjene dogoditi osjećaj žarenja, svrbež kože i simptomi opeklina od sunca ukoliko ste kožu s nanesenim gelom izložili UV zrakama i suncu.

Nuspojava može biti i alergijska reakcija kao što su oticanje lica i vjeđa, stezanje u grlu, ali i mjehurići na koži i bol na mjestu primjene u obliku bockanja. Ukoliko nuspojave ne prestanu u kratkom roku potrebno je obratiti se liječniku.

Iskustva u terapiji lijekom Epiduo

Osobe koje su bile na terapiji gelom Epiduo mogu posvjedočiti da gel svakako ne smijete dovesti u doticaj sa očima, sluznicom nosa i usta jer će izazvati kožnu reakciju i suhoću sluznice. Odmah po doticaju treba područje oka, usta ili nosa isprati dobro toplom vodom. Nakon svake upotrebe gela ruke treba temeljito oprati kako se gel ne bi prenio na druga područja i predmete jer djeluje kao izbjeljivač.

Iskustva korisnika gela Epiduo su da tokom prvog tjedna primjene mjesta na kojima se gel primjenjuje mogu reagirati crvenilom, ljuštenjem kože, te bockajućom boli, te uobičajeno ove reakcije nestaju nakon prvog tjedna primjene gela. Kod nekih se osoba ovakve reakcije mogu produžiti i nakon prvog tjedna primjene pa je u takvim slučajevima potrebno savjetovati liječnika. Moguće je da će vam liječnik preporučiti rjeđu primjenu gela s obzirom da se reakcija produžila i nakon prvog tjedna primjene. No nekim je osobama liječnik odredio prestanak korištenja gela i propisao drugi lijek. Ovaj se gel izdaje na recept i nije ga moguće nabaviti u ljekarnama bez recepta.


Tagovi: