Enterofuryl – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Enterofuryl - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Enterofuryl je antiinfektiv za liječenje akutnog proljeva

Kod akutnog proljeva prva pomoć je dijeta bazirana uglavnom na čaju i dvopeku, ali najčešće to nije dovoljno. Enterofuryl je antiinfektiv za liječenje akutnog proljeva kod djece o odraslih i pritom ostanite na dijeti jer čaj će spriječiti dehidraciju, a dvopek pomoći opravak sluznice crijeva. Lijek se ne preporučuje djeci mlađoj od 6 godina, alergičnim (preosjetljivim) osobama, a kronični bolesnici trebaju podsjetiti svog liječnika koje sve druge lijekove uzimaju zbog mogućih neželjenih interakcija sa ovim lijekom.

Enterofuryl bi za tri dana trebao zaustaviti proljev, ako se to ne dogodi, ako se u stolici pojavi krv, ako dobijete visoku temperaturu, počnete povraćati, imate više od 6 stolica dnevno, gubite na kilaži, jako žeđate (suhoća usne šupljine i jezika), javite se svom liječniku. Slani i slatki napici mogu spriječiti dehidraciju (pijte do 2 litre vode dnevno), smanjite unos svježeg voća i povrća, jela sa žara pomažu. lijek sadrži saharozu pa se u slučaju intolerancije na neke šećere morate savjetovati sa svojim liječnikom.

Enterofuryl može imati nuspojave

Liječenje akutnog proljeva može trajati od 3 - 7 dana, a lijek se uzima prema uputama o lijeku ili prema preporuci vašeg liječnika. Vodite račune da enterofuryl može imati nuspojave pa pratite senzacije svog tijela dok uzimate ovaj lijek. Mogu se javiti alergijske reakcije poput urtikarije, oticanje lica, vrata, jezika ili kao alergijski šok. Ako niste alergični i nemate neželjenih reakcija, na dijeti ste, ali nakon tri dana liječenja nema poboljšanja obavezno se javite svom liječniku.

Enterofuryl se ne preporučuje trudnicama, ali nije primijećeno da škodi ženama koje doje i njihovim bebama. Lijek nema omamljujući učinak pa slobodno možete voziti dok ga uzimate iako je malo vjerojatno da ćete s proljevom sjesti za volan i jedva čekati da se dovezete do sljedećeg wc-a. Nema nikakvih negativnih učinaka kod naglog prestanka uzimanja ovog lijeka. Ako vas tijekom liječenja svlada velika malaksalost, ekstremno vam padne tlak, teško dišete i na rubu šoka idite hitno liječniku.

Enterofuryl i dodatna pojašnjenja

Pristupačna cijena mnoge ljude navodi na to da sami kupe lijek u svojoj ljekarni i ako se drže upute o lijeku i preporuka svog ljekarnika ne bi trebali imati nikakvih problema. Enterofuryl i dodatna pojašnjenja vas trebaju navesti da osluškujete svoje tijelo i pratite odgovor vašeg tijela na lijek. Ako ni treći dan uzimanja lijeka nema poboljšanja ipak se trebate javiti svom liječniku, kao i u slučaju predoziranja, iako u nuspojavama nema slučajeva trovanja.

Ako enterofuryl uzimate prema uputama, a izostaje djelovanje, možda su neki drugi lijekovi koje uzimate za druge bolesti smanjile njegov učinak. Ako ste zaboravili uzeti lijek, nemojte uzimati dvostruku dozu, uzmite propisanu dozu i nastavite po preporuci uzimati redovno, to je najčešće 4 puta dnevno, po mogućnosti uvijek u isto vrijeme, tako nećete zaboravljati uzeti lijek. Ostanite na dijetnom programu prehrane i za vrijeme liječenja ovim lijekom. Ako se pojavi neka nuspojava koja nije opisana posavjetujte se sa svojim liječnikom.


Tagovi: