Emgality – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Emgality - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Emgality - primjena i djelovanje

Emgality je lijek koji sadrži aktivnu tvar galcanezumab-gnlm. Radi se o monoklonskom antitijelu koje se koristi za liječenje enjema odnosno migrenske bolesti. Enjem je kronična neurološka bolest koja uzrokuje ponavljajuće napade glavobolje, a glavobolja može biti popraćena i s drugim problemima, kao što su mučnina, problemi s koncetracijom i osjetljivost na zvuk i svjetlost. Djeluje na način gdje inhibira aktivnost peptida povezanih s kalcitoninom ili skraćeno CGRP, koji je uključen u patogenezu enjema. CGRP je neurotransmiter koji je prisutan u živčanim vlaknima i igra važnu ulogu u procesima upale i prenošenju bolnih signala. Primjenom lijeka smanjuje razinu CGRP i time utječe na ublažavanje simptoma enjema. Lijek se primjenjuje subkutano jednom mjesečno ili, u nekim slučajevima, jednom svaka tri mjeseca. Emgality nije namijenjen za akutnu glavobolju, već se koristi za prevenciju i smanjenje učestalosti napada enjema. Prije početka upotrebe, važno je se konzultirati s liječnikom koji će moći procijeniti je li lijek pravi izbor za Vaše stanje te će Vam pružiti sve potrebne informacije.

Emgality - upute i nuspojave

Emgality se primjenjuje subkutano, što znači da se injekcija daje ispod kože. Uobičajena doza je 120 mg jednom mjesečno. U nekim slučajevima, liječnik Vam može preporučiti produženi interval doziranja od tri mjeseca, što bi značilo primjenu doze od 240 mg svaka tri mjeseca. Točne doze i raspored primjene treba odrediti Vaš liječnik na temelju Vašeg stanja i potreba. Nuspojave se mogu razlikovati od osobe do osobe, ali neke od najčešćih nuspojava su reakcija na mjestu injekcije poput boli, crvenila, svrbeža, oticanja ili osjetljivost na mjestu uboda, postoji povećani rizik od infekcija gornjih dišnih putova kao što su prehlada, gripa, sinusitis ili bronhitis, možete osjetiti glavobolju nakon primjene injekcije, mogu se pojaviti kožne reakcije poput osipa, svrbeža ili urtikarije, umor, te možete osjetiti mučninu, ili zadobiti proljev ili zatvor nakon primjene Emgality injekcije. Važno je razgovarati sa svojim liječnikom o svim mogućim nuspojavama i držati se uputa. Ako primijetite bilo kakve neželjene reakcije ili nuspojave tijekom primjene injekcije, odmah obavijestite svojeg liječnika o tome.

Emgality - cijena i iskustva

Emgality se treba držati što dalje od djece kako ne bi slučajno ga konzumirali. Emgality sadrži u sebi l histidin, l histidinklorid hidrat, polisorbat 80, natrijev klorid i vodu za injekciju. Rok trajanja lijeka je 2 godine. Prije nego što otvorite inejkciju, treba se držati u hladnjaku na temperaturi između 2 i 8 stupnjeva Celzijevih. Nemojte zamrzavati lijek, te ga držite u originalnom pakiranju zbog zaštite od sunčeve svjetlosti. Izvan hladnjaka možete držati lijek maksimalno 7 dana na temperaturi do 30 stupnjeva Celzijevih. Dolazi u pakiranju od po 1,2 ili 3 napunjene brizgalice po 1 mililitar otopine. Uz brizgalicu dolazi i igla. Prije nego što upotrijebiti lijek, uvijek provjerite u kakvom je stanju brizgalica. Nemojte primjeniti lijek ukoliko je otopina mutna, ako je otopina promijenila boju, ako se nalaze strane čestice u otopini ili ako je brizgalica ili igla oštećena. Nemojte tresti lijek. Lijek se izdaje na recept te dolazi po odličnoj cijeni. Iskustva drugih ljudi su veoma odlična te im je pomoglo kod migrene.


Tagovi: