Što je eeg

Što je to EEG?

EEG je skraćenica od naziva elektroencefalograma, a to je test koji se provodi kako bi se izmjerila električna aktivnost uz pomoć korištenja malih, metalnih diskova odnosno malih elektroda koje su pričvršćene na tjemenu. Stanice u mozgu komuniciraju preko električnih impulsa te su one aktivne cijelo vrijeme, čak i kada spavate. Aktivnost ovih električnih impulsa se na EEG snimci prikazuju kao valovite linije i može se vidjeti na kraju rezultata njihova cjelokupna aktivnost i koliko su aktivne te postoje li neke promjene. Elektroencefalogram je jedan od glavnih dijagnostičkih testova koji se koristi za otkrivanje epilepsije kod pacijenata. Također, ovaj se dijagnostički test koristi kod dijagnosticiranje drugih moždanih poremećaja. Ovaj pregled je siguran i bezbolan, te se on radi uz korištenje elektroda koje se postave na glavu kako bi se mogla zabilježiti moždana aktivnosti kako bi se moglo saznati postoji li kod pacijenta neka vrsta epilepsije ili neki drugi oblik epileptogenog poremećaja.

Za što se primjenjuje EEG?

EEG, odnosno elektroencefalogram, se koristi kako bi se moglo primijetiti ako postoje neke promjene u moždanoj aktivnosti kako bi se moglo otkriti postoji li kod pacijenta moždani poremećaj, posebice epilepsija ili neki drugi oblik poremećaja napadaja. Također, EEG pregled se može koristiti kod dijagnosticiranja i isto tako kod liječenja tumora mozga, disfunkcije mozga koje može biti uzrokovano nizom raznih uzročnika (na primjer encefalopatija), za poremećaje spavanja, za oštećenje mozga uzrokovano zbog ozljede glave, upala mozga (na primjer herpes encefalitis), moždani udar te Creutzfeldt-Jakobova bolest. Također, elektroencefalogram se može koristiti i kod utvrđivanja moždane smrti kod pacijenta ukoliko je pacijent već duži period u komi. Kontinuirani elektroencefalogram se može upotrebljavati kada se želi pronaći idealna razina anestezije za pacijenta koji se nalazi u medicinskoj induciranoj komi. Kroz otkrivanje moždane aktivnosti u mozgu pacijenta se može otkriti je li osoba još uvijek njihov mozak u funkciji te kako bi se otkrilo kolika je anestezija potrebna.

Kako se provodi EEG?

EEG postupak je jako siguran te je posve bezbolan. Također, možete i dalje uzimati pod normalno svoje lijekove netom prije pregleda, osim ako Vam je doktor drugačije preporučio, onda se u tom slučaju držite njegovih mjera. Kada idete na pregled, bitno je večer prije pregleda ili na sam dan pregleda oprati svoju kosu te pritom ne koristiti stvari poput regeneratora, maske, gelova ili sprejeva za kosu jer to može otežati prianjanje elektroda na Vaše vlasište. Ukoliko je potrebno od Vas da spavate tokom EEG pregleda, dobro je onda da manje odspavate noć prije ili da uopće ne spavate kako biste mogli što lakše zaspati tokom pregleda. Tokom pregleda se ne morate brinuti oko ikakvih nelagodnosti, jer je pregled posve bezbolan i nećete osjećati ikakvu nelagodu. Elektrode koje će biti na vlasištu ne prenose nikakve osjete, već one samo snimaju moždane valove, tako da se ne morate brinuti oko boli ili nelagode.

Tagovi: