Edicin – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Edicin - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Edicin - djelovanje

Edicin je glikopeptidni antibiotik čija je djelatna tvar vankomicin hidroklorid. Koristi se protiv širokog spektra patogena, uključujući Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Enterococcus faecium, Streptococcus pneumoniae, Listeria monocytogenes i Clostridium difficile. Dostupan je kao otopina za infuziju, kao oralna otopina i kao kapsule. Djeluje antibakterijski, a koristi se kod pacijenata koji su alergični na peniciline i cefalosporine. Smatra se važnom terapijom za liječenje: teških infekcija mekog tkiva i kože, bolova u zglobovima, infektivnog endokarditisa; akutni bakterijski meningitis. Preporučena doza ovog lijeka ovisi o dobi bolesnika i vrsti infekcije. Trajanje liječenja mora biti prilagođeno kliničkoj povijesti bolesnika. Aplikacija traje minimalno 60 minuta. Otopina koju bolesnik prima ne smije sadržavati više od 5 mg vankomicina. Za odrasle, preporučena doza je 500 mg svakih šest sati. Edicin ne smiju koristiti osobe alergične na formulu lijeka, trudnice i dojilje. Prije primjene ovog lijeka obavijestite svog liječnika o svojoj povijesti bolesti, osobito ako imate problema sa sluhom, bubrežnu bolest, želučane ili crijevne probleme.

Edicin - nuspojave

Lijek Edicin, kao i svi drugi, može izazvati određene nuspojave. Primjena Edicina može dovesti do anafilaktoidne reakcije nakon brze infuzije koja uključuje dispneju, svrbež, bol i grčeve u prsnim mišićima, kao i sindrom crvenog čovjeka. Ovaj sindrom se manifestira jakim svrbežom, bolovima i grčevima prsnih mišića, trncima, crvenilom u gornjem dijelu tijela, odnosno u predjelu vrata i prsa. U bolesnika koji su imali ovaj sindrom nakon oralne primjene antibiotika, reakcija može trajati nekoliko dana. Ostale moguće nuspojave mogu uključivati otežano disanje, nizak krvni tlak, mučninu, vrućicu, bolove u mišićima i pad bijelih krvnih stanica. Može se pojaviti ototoksičnost: tinitus, gubitak sluha i gluhoća. Također se može pojaviti nefrotoksičnost: zatajenje bubrega, koje se rijetko događa pri visokim dozama tijekom dugotrajnog korištenja. U nekih bolesnika može uzrokovati intersticijski nefritis ako postoji bubrežna disfunkcija. Edicin može razgraditi druge lijekove, stoga ga treba koristiti samostalno. Eritem se može pojaviti kod male djece kada se primjenjuje s anestetikom.

Edicin - cijena, iskustvo

Kada je potrebno započeti liječenje antibioticima, trebate slijediti sve preporuke liječnika. Edicin stupa u interakciju sa sljedećim lijekovima: aminoglikozidi, hidrokortizon, kolestiramin, kloramfenikol. Stoga se preporučuju mjere opreza u pogledu provjere osjetljivosti bolesnika na ovaj oblik antibiotika. Produljena primjena Edicina može dovesti do rasta rezistentnih bakterija. U bolesnika s oštećenjem bubrega koji istodobno primaju terapiju aminoglikozidima potrebno je pratiti funkciju bubrega. Obavijestite svog liječnika ako uzimate aminoglikozidne antibiotike, vitamine, biljne proizvode i lijekove bez recepta. Koristite ovaj lijek samo za liječenje infekcija i stanja koje je propisao liječnik. Kako bi provjerio učinkovitost lijeka tijekom rutinskih pregleda, liječnik može zatražiti laboratorijske pretrage. Ako tijekom liječenja dođe do superinfekcije, potrebno je poduzeti odgovarajuće mjere. Posavjetujte se sa svojim liječnikom ako se simptomi ne poboljšaju ili se pogoršaju. Edicin se propisuje samo za trenutno stanje i ne smije se koristiti za drugu infekciju. Cijena lijeka ovisi o ljekarni u kojoj se može kupiti. Čuvati zaštićeno od svjetlosti, na temperaturi do 25°C.


Tagovi: