Što je bakterijski meningitis – uzrok, simptomi, liječenje

Što je bakterijski meningitis - uzrok, simptomi, liječenje

Bakterijski meningitis je vrlo opasan

Važno je prepoznati rane simptome kao što su visoka temperatura, ukočena šija (stražnji dio vrata), povraćanje, grlobolja i treba odmah započeti liječenje. Bakterijski meningitis je vrlo opasan, uzrok može biti nekoliko vrsta bakterija, a upala moždanih ovojnica i kralježničke moždine može dovesti do paralize, sepse ili smrti. Tri vrste bakterija su glavni uzroci meningitisa, Neisseria meningitidis, Haemophilus influenzae, streptococcus Pneumoniae, ali i druge bakterije poput Escherichia coli, listerije i Klebsiella mogu biti uzročnici posrednim putem.
Prve tri navedene bakterije se normalno nalaze u okolišu, možemo ih i udahnuti a da nam ne naškode. Meningokokni meningitis se pojavljuje u vidu malih epidemija na mjestima gdje živi veća skupina pojedinaca, studentski domovi, vojarne, vrtići, škole. Ljudi oslabljenog imuniteta češće obolijevaju od posredne ili posljedične infekcije moždanih ovojnica, a uzrok mogu biti i ozljede glave, operacije na mozgu ili kralježnici (bolničke infekcije), zatajenje bubrega. Bakterijski meningitis najčešće pogađa djecu u dobi od 1 - 2 godine, kod odraslih je to ipak rjeđa infekcija.

Bakterijski meningitis se prenosi kašljanjem kihanjem i bliskim kontaktom

Osim bakterijskog postoji i virusni meningitis, ali je bakterijski opasniji, no, oba treba početi liječiti odmah, čim se pojave prvi simptomi. Bakterijski meningitis se prenosi kašljanjem kihanjem i bliskim kontaktom, a javlja se obično zimi ili u rano proljeće, dok se virusni obično javlja u toplom dijelu godine, što znači ljeti. Nakon pregleda, laboratorijskih i radioloških pretraga (CT glave), punkcije leđne moždine liječenje se provodi u bolnici, antibioticima i kortikosteroidima i nadoknadom izgubljene tekućine.

Obzirom da bakterijski meningitis prate glavobolja, povraćanje, visoka temperatura i obilno znojenje, ne smije se dopustiti da pacijent dehidrira. Tijekom liječenja se može kombinirati i više antibiotika, ovisno o izoliranim bakterijama tijekom pretraga. Infekciju prate i crvene ili plavkaste mrlje po koži (cijanoza) koje se prve uoče tijekom fizikalnog pregleda, kao i ukočen vrat i bolni zglobovi. No, potrebne su i pretrage krvi i urina, bris sluznice nosa i grla, lumbalna punkcija jer je tako lakše odrediti ciljanu antibiotsku terapiju.

Neliječeni bakterijski meningitis može biti smrtonosan

Upala moždanih ovojnica se brzo širi, naročito kod male djece i prije pojave antibiotika je bila jedan od glavnih uzroka dječjih smrti u prve dvije godine života. Neliječeni bakterijski meningitis može biti smrtonosan, a i kada se izbjegne kobni kraj, donosi teške komplikacije. Kao prvo može pojaviti teška oštećenja mozga, slabost i ukočenost udova (pareza), gubitak sluha (gluhoća), gubitak vida, opasno sniženje tlaka, sepsa iz koje većina pada u komu koja fatalno završava smrću.

To se u današnje vrijeme ne bi smjelo nikome dogoditi jer se bakterijski meningitis dobro liječi ako se liječenje počne na vrijeme i moguć je potpun oporavak. Istina, kod jednog dijela pacijenata ostanu neke posljedice, poput kroničnog umora, upornih glavobolja, gubitka sluha, problema s pamćenjem, depresije, ali je zato po završenom liječenju nužno javljati se na sve kontrolne preglede i pretrage, a u svakodnevnu rutinu se vraćati postupno, bez obzira radi li se o povratku u školu ili na posao.


Tagovi: