Domaći čokoladni sladoled od samo 3 sastojka: Treba vam tek 10 minuta da ga napravite – Kremast i osvježavajuć

Hrana i piće

Domaći čokoladni sladoled od samo 3 sastojka: Treba vam tek 10 minuta da ga napravite - Kremast i osvježavajuć

Sladoled kao najbolji ljetni desert

Za sladoled možemo reći kako je izvrsni desert za svako doba godine, ali je ipak omiljeni u vruće ljetne dane. Nutricionisti nas upozoravaju da u ovoj slatkoj poslastici ipak moramo umjereno uživati, jer njegova kvaliteta prvenstveno ovisi o njegovom sastavu. Naravno, sladoled iz kućne radinosti je nešto sasvim drugačije od kupovnog, što znači da je za ljetnih dana pojam “jednostavna priprema sladoleda” jedan od najtraženijih pojmova na internetu.

Maknimo se malo od teme proizvodnih i domaćih sladoleda, da li ste znali da jedenje sladoleda ima i svoje pozitivne strane? Kada osjećamo žudnju za sladoledom, ona nas može dovesti do povećanja serotonina koji je glavni neurotransmiter za podizanje našeg raspoloženja, što znači da nas sladoledi automatski čine sretnijima. S obzirom da su sladoledi mliječni proizvodi, oni sadrže određenu dozu hranjivih sastojaka poput kalcija, kalija i magnezija.

Većina sladoleda su fermentirani mliječni proizvodi, a kao što znamo fermentirana hrana nam pomaže u zaštiti našeg tijela od raznih gastrointestinalnih kao i respiratornih infekcija. Prema novijim studijima iz Tokija, upravo bi sladoledi mogli biti odgovor na poticaj rada našeg mozga. Dokazano je kako je njegova konzumacija odgovorna za povećanje dopamina u tijelu, što dovodi do toga da osoba lakše pamti.

Domaći čokoladni sladoled za prste polizati

Najomiljeniji sladoled je svakako onaj čokoladni! Još ako je kremast, taman hladan i domaći, nitko mu ne može odoljeti. Iako je najjednostavnije otići u dućan i kupiti željeni sladoled, s njime nikada nećemo ostvariti isti okus kao kada ga radimo doma. Što ako niste znalac u rađenju sladoleda, ili ako ga nikada niste radili? Bez brige, donosimo vam fenomenalan i sasvim jednostavan recept za hladnu čoko sreću!

Za recept vam je potrebno svega 10-ak minuta vašeg vremena i tri glavna sastojka. Potrebno vam je sljedeće: 150 ml zaslađenog i kondenziranog mlijeka, 3 žlice (24 grama) nezaslađenog kakaa i jedna šalica (240 ml) slatkog vrhnja. Priprema započinje s miješanjem kondenziranog mlijeka i kakaa. Nakon toga, mikserom je potrebno umutiti slatko vrhnje i obje smjese ručno sjediniti i pomiješati.

Sljedeći korak je prebacivanje smjese u posudu koja se može zamrzavati, zatvoriti posudu ili prekriti ju folijom i staviti smjesu u zamrzivač preko noći. Ako možda imate problem s nabavkom kondenziranog mlijeka, tada ga možete i sami napraviti. Dovoljno je samo zakuhati litru običnog mlijeka dok se količina ne smanji na pola, ukloniti pjenu, dodati vrećicu burbon vanilin šećera s 1/2 žličice ekstrakta vanilije i još dodatnih 150 g šećera.

Sladoled zahtjeva uživanje

Koliko možete uživati u samome sladoledu ovisi o vašem izboru. Znamo kako sladoled danas dolazi u puno različitih varijanti i kako ima različiti nutritivni sastav. Upravo taj nutritivni sastav određuje njegovu kvalitetu i hranjivu vrijednost. Danas tako možemo birati između sladoleda na bazi voća, na bazi vrhnja ili mlijeka, dolaze uz dodatak orašastih plodova, keksa, sirupa, prelijeva itd.

I dok znamo kako nas sladoled čini sretnima, on isto tako može i negativno utjecati na naše zdravlje. Znamo kako su masniji sladoledi više kalorični, što znači da bi ih se trebalo što više izbjegavati. S druge strane, danas isto tako možemo pronaći i nešto zdravije varijante sladoleda, što znači da oni sadrže manji udio šećera i masti i da su bogati proteinima.

Kakve ćemo sladolede konzumirati i koliko, ovisi o nama samima, ali stručnjaci savjetuju da obratimo pažnju na čitanje deklaracije i da ako možemo da biramo sladolede koji imaju prirodnije okuse. Preporuka je da navedeni desert radimo sami doma i da je on na bazi što prirodnijih sastojaka. Bilo kako bilo, sladoledi su dio svakog ljeta i ostalih godišnjih doba, i kao takvi zaslužuju naše uživanje u njima.

Tagovi: