Do kada se plaća alimentacija

Do kada se plaća alimentacija

Zatraži brzi kreditKoji iznos trebate?

50 € (376,73 kn) 4000 € (30138 kn)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : 9:30
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € (3.013,8 kn) na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 € (7.534,5 kn) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.017,10 € (7.663,33 kn), uz EKS 7,13%, iznos Premije 17,10 € (128,09 kn) te iznos mjesečne rate 203,42 € (1.532,67 kn) (5 rata). Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,15%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Što je alimentacija?

Alimentacija, ili uzdržavanje, predstavlja obvezu i pravo roditelja prema njihovoj maloljetnoj djeci i obično se ispunjava putem financijskih sredstava. Prilikom određivanja iznosa alimentacije, uzimaju se u obzir ukupni potrebni iznosi za uzdržavanje djece. Prvotna odgovornost za uzdržavanje maloljetnog djeteta leži na roditeljima. Čak ni roditelj koji je radno sposoban ne može se osloboditi te obveze prema svom maloljetnom djetetu. U slučaju da roditelj ne ispunjava svoju dužnost, bakama i djedovima po tom roditelju stvara se obveza pružiti financijsku podršku djetetu. Također, maćehe i očuhi su dužni uzdržavati maloljetno pastorko, posebice kada dijete nije u mogućnosti ostvariti uzdržavanje od drugog roditelja ili ako su u trenutku smrti roditelja živjeli zajedno s djetetom. Punoljetna djeca također imaju pravo na alimentaciju. Roditelji su dužni pružati financijsku podršku punoljetnom djetetu koje pohađa srednju školu, sveučilište ili stručni studij, program za osnovno obrazovanje ili program srednjoškolskog obrazovanja odraslih te ispunjava svoje obveze na redovan i uredan način, no to obvezivanje traje najdulje do navršene dvadeset i šeste godine djetetova života. Za punoljetno dijete koje je završilo svoje obrazovanje, ali se ne može zaposliti, roditelji su obvezni pružati alimentaciju tijekom godinu dana nakon završetka obrazovanja, sve dok dijete nije navršilo dvadeset i šest godina. Alimentacija za punoljetno dijete prestaje godinu dana nakon završetka obrazovanja, ukoliko dijete do tada napuni dvadeset šest godina. Punoljetno dijete koje zbog ozbiljnih i trajnih zdravstvenih problema ili invaliditeta nije sposobno za rad ima pravo na uzdržavanje od strane roditelja, a ta obveza traje dok nesposobnost traje.

Koliko iznosi alimentacija?

Iznosi alimentacije će odrediti sud na temelju razmatranja različitih čimbenika, uključujući prihode osobe koja prima uzdržavanje, njezino imovinsko stanje, radnu sposobnost, mogućnost zaposlenja, zdravstveno stanje te ostale relevantne okolnosti koje utječu na odluku o iznosu uzdržavanja. Prilikom procjene sposobnosti osobe koja je dužna plaćati uzdržavanje, sud će razmotriti njezino financijsko stanje, sva primanja koja ostvaruje te realne mogućnosti za povećanje prihoda, uzimajući u obzir vlastite potrebe i zakonske obveze za uzdržavanje. Minimalni iznos se određuje kao postotak prosječne mjesečne neto plaće po zaposlenom u pravnim osobama Republike Hrvatske za prethodnu godinu. Za dijete do 6. godine, alimentacija iznosi minimalno 17 posto od prosječne plaće, za dijete između 7 i 12 godina iznosi minimalno 20 posto od prosječne plaće, dok za dijete između 13 i 18 godina, alimentacija iznosi 22 posto od prosječne plaće. U situacijama gdje osoba koja ne živi s djetetom ostvaruje prihode koji premašuju najviši plaćeni razred prema tablicama za uzdržavanje, sud može odlučiti da se iznos uzdržavanja poveća izvan najvišeg iznosa, pod posebno opravdanim okolnostima. Ipak, povećanje uzdržavanja ne smije dovesti do poboljšanja životnog standarda drugog roditelja. U slučaju razvedenih roditelja koji i dalje žive s djetetom, oni se mogu dogovoriti ili sud može donijeti odluku o zajedničkoj svakodnevnoj skrbi o djetetu, uz uzdržavanje koje odgovara prihodima svakog od njih, sve prema specifičnim okolnostima slučaja.

Kada se plaća alimentacija?

Dijete može zatražiti pravo na uzdržavanje putem pojednostavljenog izvanparničnog postupka za utvrđivanje uzdržavanja. U situacijama gdje postoji spor oko potreba djeteta ili financijskih mogućnosti osobe koja je obvezna pružiti uzdržavanje, ili kada se postupak pokreće protiv baka i djedova, maćeha ili očuha, o pitanju uzdržavanja odlučuje sud u okviru parničnog postupka. U slučajevima gdje se roditelji nisu usuglasili oko plana zajedničke roditeljske skrbi ili je sud odbio takav plan odobriti, svaki roditelj ili dijete mogu podnijeti tužbu kako bi riješili pitanja kao što su s kojim roditeljem će dijete živjeti, kako će se ostvarivati roditeljska skrb, kakav će biti osobni odnos djeteta s drugim roditeljem i visina uzdržavanja djeteta. U postupku koji odlučuje o tome s kojim roditeljem će dijete živjeti, o roditeljskoj skrbi i ostvarivanju osobnih odnosa s roditeljem, sud nije obvezan slijediti zahtjeve stranaka. U slučaju kada roditelj koji ne živi s maloljetnim djetetom nije pružao odgovarajuću uzdržavanje za svoje dijete, mora se isplatiti alimentacija od trenutka kada se to pravo počelo ostvarivati, pa sve do trenutka podnošenja tužbe. Alimentacija za pojedini mjesec smatra se nastalom krajem tog mjeseca, a iznos se utvrđuje u skladu s zakonom. Tražbina djeteta prema roditelju koji nije ispunjavao obvezu uzdržavanja zastarijeva pet godina od dana kada je obveza nastala. Ako roditelj koji je obvezan plaćati alimentaciju ne ispunjava tu obvezu ili plaća manje nego što je dogovoreno, drugi roditelj može zatražiti ovrhu putem nadležnog općinskog suda.


Tagovi: