Dječje gliste – uzrok, simptomi, liječenje

Dječje gliste - uzrok, simptomi, liječenje

Što su Dječje gliste i što ih uzrokuje

Dječje gliste su paraziti koje nazivamo i glistama, crvima. Dječje gliste su vrlo raširena bolest zbog kojih godišnje oboli pola milijarde do milijardu ljudi. Glavni uzrok ove infekcije su nehigijenski uvjeti. Jajašca koja mogu ući u organizam se nalaze na svim površinama oko nas ako im pogoduju uvjeti. Nalaze se u vodi, hrani, odjeći, posteljini, prirodi itd.

Gliste se najčešće prenose feko oralnim putem. Rukama se jajašca unose direktno u usta ako ruke nisu oprane a prije toga su bile u kontaktu s nečistim površinama. Nerijetko se događa i da se onečišćenim rukama dira hrana koja zatim ulazi u organizam.

Velika je raširenost Dječjih glista zbog mogućnosti autoinfekcije osoba koje su već zaražene. U takvim slučajevima ženka i mužjak žive u organizmu gdje dolazi do oplodnje. Ženka nakon oplodnje dolazi u analno područje gdje ostavlja jako velike količine jajašca koja se zatim ponovo prenose u organizam te se tako infekcija ponavlja.

Simptomi koje uzrokuju Dječje gliste

Dječje gliste uzrokuju simptome koji nisu ni teški a nisu ni opasni za zdravlje. Dječje gliste s druge strane mogu prouzročiti neugodne simptome koji će pogoršati kvalitetu života zaražene osobe. U jako rijetkim slučajevi može doći do komplikacija. Komplikacije će se desiti ako gliste dođu do peritonealne šupljine, slijepog crijeva ili do ženskog spolnog mokraćnog sustava.

Najčešći simptom kod ove zaraze je veoma jaki svrbež perianalnog područja koji je još jači u noćnim satima kada ženke postavljaju svoja jajašca.

Ako se događa svrbež to može uzrokovati umor, nesanicu i loše raspoloženje. U nekim slučajevima, iako rijetkim, ova se bolest može imati i bez osjećanja simptoma.

Neki od ostalih simptoma koje možemo primijetiti su:

  • Nelagoda na analnom dijelu tijela
  • Iritacija kože na analnom dijelu tijela
  • Bol u području abdomena, iako je ovaj simptom jako rijedak
  • Razdražljivo ponašanje
  • Gliste se mogu primijetiti u stolici ili sluznici anusa ili vagine
  • Mogućnost bakterijske infekcije
  • Kod žena je moguć prelazak glista u mokraćni mjehur

Kako se liječe Dječje gliste

Dječje gliste se dijagnosticiraju vrlo lako. Dječje gliste je dijagnosticira pomoću perianalnog otiska koji ide na analizu. Perianalni otisak se uzima pomoću ljepljive vrpce koja se rano ujutro zalijepi na područje anusa te se skine i zalijepi na stakalce. Na laboratorijskom testiranju se zatim pronađu jajašca koja ukazuju na gliste.

Lijekovi koje vam doktor može prepisati kod liječenja malih glisti su albendazol i mebendazol. To su doze od 100 mg koje se uzimaju jednom dnevno tokom 14 dana. Ova terapija se koristi i kod djece i kod odraslih. Obično se tokom liječenja moraju liječiti i osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženom osobom pošto se zaraza vrlo lako širi.

Liječenje velike gliste se također odvija pomoću lijekova mebendazol i albendazol u nešto većim količinama. Kod komplikacija se mogu koristiti i antihelmintici ili se u najgorem slučaju mora obavljati kirurški zahvat kojim se operacijom otklanjaju gliste u organizmu.

Postoje i prirodni lijekovi tj. prehrana koja može pomoći kod uklanjanja glisti.


Tagovi: