Diuretik – najbolji prirodni diuretici

Diuretik - najbolji prirodni diuretici

Diuretik čemu služi

Kada tijelo samo ne može izbacivati tekućinu, odnosno vodu i toksine iz tijela potrebno je potražiti liječničku pomoć. Vaš će vam liječnik u slučaju nakupljanja vode u tijelu propisati lijekove diuretike kako ne biste osjećali nadutost i težinu, te otjecanje nogu i ruku. Zadržavanje vode u tijelu je posljedica nepravilne razine hormona, ali i uzrok može biti u prehrani ako jedete previše slano, slatko i previše masnoća, te nedostatak proteina i vitamina B.

Ukoliko vam je liječnik propisao lijekove diuretike, nemojte uzimati još dodatno i prirodne diuretike jer biste mogli izgubiti elektrolite. Prirodni diuretik su namirnice koje pomažu u izbacivanju vode i toksina jer se konzumiranjem određenih namirnica potiče metabolizam tijela.

Međutim, prirodni diuretik nije sredstvo pomoću kojeg ćete mršavjeti jer oni ne utječu na topljenje masnih naslaga, ali će vam pomoći u izbacivanju toksičnih tvari i vode iz organizma koji se nakupljaju. Kod žena je češća situacija da se zadržava voda u organizmu zbog hormonalnih promjena koje su određene genetikom i ciklusom menstruacije.

Najbolji prirodni diuretik

Prehrana je izvor najboljih prirodnih diuretika, odnosno hrana koja je bogata antioksidansima i vlaknima. Hrana koja je bogata vlaknima poput zobenih žitarica pomoći će metabolizmu tijela da se ubrza i bolje radi. Namirnice poput krastavca, rajčice, razne vrste salata, povrća poput kupusa, kelja, mrkve, te češnjak i đumbir, ali i jabuka i limun su prirodni diuretik koji pomaže u izbacivanju vode i toksina.

Ujedno je potrebno tokom dana piti dovoljno vode između 1,5 do 2 litre vode, no ne brinite veća količina vode neće ostati u tijelu nego će uz pomoć diuretika biti izbačena iz tijela putem urina i još bolje pomoći diureticima da izbace vodu i toksine.

Ukoliko volite smoothie napravite smoothie od đumbira i nekih agruma, mrkve i jabuke, bit će vam sjajan obrok a izvrstan diuretik. Također možete napraviti napitak vode sa agrumima ili jabučnim octom te konzumirati tokom dana. Čaj od brusnice je poznat da pomaže kod upala urinarnog trakta na način da pročišćava mokraćni sustav pa tako i pomaže u odstranjivanju vode iz tijela jer potiče mokraćni sustav da bolje radi. Pomoći će vam i čaj od koprive i čaj od peršina, zeleni čaj i Uvin H čaj koji nemojte kombinirati sa drugim čajevima.

Kako djeluje prirodni diuretik

Rajčica u sebi sadrži visok postotak vode i bogata je u svom sastavu sa karotenom, vitaminom C, antioksidansom likopenom, pomaže bubrezima da otpuste vodu i otklone toksine iz tijela. Ujedno račica sadrži kiseline koje pomažu probavnom sustavu i uništavaju bakterije.

Maslačak je također izvrstan prirodni diuretik koji utječe na bubrege i bogat je kalijem, no ukoliko imate probleme sa žučnim kamencima se ne preporučuje. Krastavac bogat vodom kao i rajčica u svom sastavu ima sumpor i silicij koji pomažu u izlučivanju mokraćne kiseline i otpuštanju toksina. Pokušajte napraviti smoothie od krastavaca uz dodatak povrća koji vam odgovaraju.

Mrkva će uz to što je prirodni diuretik pomoći i u izbacivanju masnih naslaga i smanjit će kolesterol, pokušajte napraviti smoothie sa mrkvom i narančom, ili dodajte mrkvi češnjak i neko drugo povrće, imat ćete diuretičku eksploziju jer i češnjak utječe na izbacivanje vode i toksina. Možda će vas iznenaditi da možete napraviti čaj od kukuruzne sile i da ona pomaže kod izbacivanja mokraće. Kombinacija peršina, celera, zelene salate, šparoga, kupusa i kelja jer idealno rješenje u obliku smoothie-a za izbacivanje vode.


Tagovi: