Što je distenzija

Što je distenzija

Što je distenzija

Distenzija u medicinskom rječniku ima značenje kada dođe do razmicanja odnosno širenja. Ova pojava je moguća u ljudskom tijelu svugdje, od abdomena, do vratne kralježnice i duž kralježnice. Liječnici u upotrebljavaju ovaj termin kada dolazi do razmicanja kralježaka, zglobova, širenja organa izvan normalnih granica koje su uobičajene za pojedini organ.

Distenzija se može dogoditi i u koljenu, ramenu gdje se događaju abnormalni razmaci između dijelova koji se nalaze u zglobu. Hrskavice, ligamenti, pa i same kosti mogu biti uzrok razmicanju, no jednako tako to može biti i patološke izrasline koje dovode do širenja, odnosno razmicanja.

Kada se dogodi da je tumor uzrok širenju nekog organa, odnosno razmicanju, najčešće se to događa u abdominalnom dijelu tijela stoga se ovaj termin upotrebljava najviše u dijagnostici abdominalnih poremećaja. Nadutosti crijeva uzrokuju nadutost cijelog trbuha, pa razmicanje, odnosno širenje unutar abdomena može ukazivati na neke patološke promjene. U svakom slučaju kada se dijagnosticira bilo kakav oblik distenzije znak je da je došlo do neke bolesti ili poremećaja.

Abdominalna distenzija

Abdominalna distenzija je stanje u kojem dolazi do pojačanog tlaka abdomena koji dovodi do vidljivih promjena u samom opsegu abdomena. Postoje posebni uređaji koji mogu izmjeriti abdominalni tlak. Uzroci mogu biti razni koji dovode do gastrointestinalnih poremećaja od kojih je najpoznatiji sindrom iritabilnog crijeva.

Distenzija se javlja nakon jela i može potrajati tokom dana, te se smirivati tijekom noći. Ukoliko se ova pojava ne povuče može postati ozbiljan zdravstveni problem. Uzroci mogu biti plinovi i to velike količine koje se zadržavaju u crijevima i ne izlaze iz tijela, ali jednako tako distenzije mogu biti povezane disfunkcijom refleksa mišića na trbuhu koji nakon jela reagiraju zbog dolaska hrane.

Pojava je vrlo neugodna i osoba koja se muči sa ovim poremećajem se konstantno osjeća nadutom i trbuh je proširen i uvećan. Probavni sustav u tijelu je vitalan organ koji može dovesti do brojnih zdravstvenih problema ukoliko probavni sustav ne funkcionira normalno stoga je potrebno obratiti se liječniku.

Liječenje abdominalna distenzija

Ukoliko imate uzastopnih problema sa nadutošću trbuha, te vam je dijagnosticirana abdominalna distenzija svakako se obratite specijalisti za gastrološke probleme koji će daljnji pretragama ustanoviti uzrok takvom stanju. Po ustanovljavanju uzroka specijalista će propisati liječenje kako bi ublažio djelovanje uzroka ili ukoliko je moguće uklanjanje uzroka ove neugodne pojave.

U velikoj većini slučajeva kada se ne može ustanoviti točan uzrok distenzije, liječenje je orijentirano na ublažavanje simptoma i olakšavanje stanja kako bi osobi bilo lakše i ne bi osjećala nadutost koje distenzija donosi.

Brojni poremećaji probavnog sustava mogu uzrokovati nadutost i poremećaj abdominalnog tlaka. Ponekad i nedovoljno prožvakana hrana može uzrokovati nadutost jer probavni organi ne mogu probaviti prevelike komade hrane koje niste dovoljno prožvakali. Također, nedovoljna konzumacija tekućine tokom dana može uzrokovati zatvor koji dalje uzrokuje osjećaj nadutosti jer hrana zapinje u crijevima neprobavljena jer nije dovoljno prožvakana te time dovodi do zatvora i ozbiljnih zdravstvenih problema koji se uslijed toga mogu pojaviti.


Tagovi: