Dispepsija – uzroci, simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Dispepsija - uzroci, simptomi i liječenje

Dispepsija – uzroci

Dispepsija spada u funkcionalnu bolest u kojemu probavni organi, posebice želudac i prvi dio tankoga crijeva ne mogu obavljati svoje funkcije na normalan način. Ovo zdravstveno stanje se odnosi na lošu probavu te se svi simptomi pojavljuju u gornjemu dijelu abdomena. Karakterizirano je pojavom boli nakon što ste imali svoj obrok i osjećaj nelagode koja se javlja u gornjemu dijelu probavnoga takta.

Dispepsija može biti uzrokovana zbog disfunkcije živčanoga sustava, zbog disfunkcije mišićne aktivnosti želudca i tankog crijeva. Ujedno, nepravilna ili neadekvatna prehrana i slaba tjelesna aktivnost može također dovesti do dispepsije. Osim toga, određeni bolesti kao što su to gastroezofagealna refluksna bolest odnosno skraćeno GERB, bolesti povezani sa žučnim sustavom i gušteračom te peptički ulkus može dovesti do pojave ovoga stanja. Stres kao i nervoza u kombinaciji s drugom uzročnicima mogu samo pogoršati stanje dispepsije. Od ovoga stanja mogu i djeca i odrasli oboljeti, no kod djece se javlja samo kao funkcionalni oblik i izaziva bolove u abdomenu nakon obroka.

Dispepsija – simptomi

Već smo rekli kako dispepsija izaziva bol u gornjem području abdomena i kako i izaziva osjećaj nelagode nakon obroka, no postoje još nekolicina simptoma koji se karakteriziraju s ovom bolešću. Česte popratne pojave koje se javljaju su slabost, mučnina, žgaravica te nadimanje, a to su primarni simptomi uz ranije spomenute žareće, neugodne boli i nelagodnog osjećaja u gornjemu području trbuha.

No, dispepsija može prerasti u ozbiljnije stanje i stvarati ozbiljnije probleme, te su dodatni simptomi koji se mogu pojaviti su neprekidno povraćanje, problemi s gutanjem hrane i pića, nagli gubitak tjelesne težine, tamna, crna stolica, probadajuća i neprekidna bol u gornjemu području abdomena te pojava kvržica i oteklina na području trbuha. Ukoliko vam se pojave bilo koje od ovih simptoma, te već imate problema nakon svakog obroka već jedno vrijeme, tada se morate pod hitno brzo javiti svome doktoru te ga zatražiti za pomoć kako stanje se ne bi još dodatno pogoršalo.

Dispepsija – simptomi

Dispepsija spada u kategoriju kroničnih bolesti koje mogu trajati i duži niz godina ako se ne dijagnosticira i primjenjuje primjerena terapija na vrijeme. Simptomi se mogu javljati periodično, te jedno vrijeme može biti mirno, a onda se opet pojave bolovi i nelagode. Intenzitet i učestalost tih simptoma mogu varirati te nije kod svakog pojedinca jednako. Odabir terapije i liječenja posve ovisi o tome koji je njegov točan uzročnik, te se sukladno tome prilagođava. Najčešće se kod liječenja dispepsija u sklopu terapije stavlja naglasak na promjenu životnog stila, promjenu prehrane te uključuje se redovna tjelesna aktivnost.

Najčešće se preporučuje umjerena tjelesna aktivnost, izbjegavanje alkohola, kave, masne hrane, laktoze ako ste netolerantni prema tome i to vam je uzrokovalo dispepsiju, te prestanak uzimanja anti upalnih i nesteroidnih lijekova. Također, ako patite od depresije, anksioznosti ili ste puno pod stresom, preporučuje se psihološka terapije jer ova stanja mogu pogoršati dispepsiju. Aloe vera te čajevi od sljeza, kamilice, lana, stolisnika, komorača, iđirota, maslačka, metvice, pelina i kičice mogu pomoći kod ublažavanja stanja.

Tagovi: