Što je disk u kralježnici

Ljepota i zdravlje

Što je disk u kralježnici

Što je disk u kralježnici

Da bismo razumjeli što je disk u kralježnici, počnimo s njegovom anatomijom i oblikom. Kralježnica se proteže od lubanje do zdjelice. Anatomija kralježnice je dizajnirana za obavljanje mnogih funkcija, kao što su pokretljivost, tjelesni osjeti, komunikacija između središnjeg i perifernog živčanog sustava kroz leđnu moždinu te kretanje glave, ruku i nogu. Kralježnica se sastoji od vezivnog tkiva i niza kostiju zvanih kralješci, kojih ima 33, a nalaze se jedan iznad drugog. Meka tkiva kao što su intervertebralni diskovi, zglobovi, ligamenti i mišići osiguravaju fleksibilnost. Najmanji su vratni kralješci, zatim prsni kralješci srednje veličine, a među najvećima su slabinski kralješci u dnu kralježnice. Kralježnica ima 5 dijelova: vratni, prsni, lumbalni, sakralni i kokcigealni. Svaka od ovih struktura ima poseban značaj. Intervertebralni disk u kralježnici pripada jedinstvenoj strukturi. Kako ne postoji slična struktura u cijelom tijelu, stoga je od velike važnosti za cijelo tijelo. Diskovi hrskavične strukture razlikuju se po veličini, debljini i obliku.

Od čega se sastoji disk u kralježnici?

Diskovi prvenstveno služe za podupiranje kralježnice, drže kralješke na mjestu i raspoređuju opterećenje. Ukupno ih ima 23. Oni apsorbiraju naprezanja koja stvara kralježnica, a ujedno omogućuju tijelu pomicanje kralježaka. Ova struktura kralježnice je najviše pogođena. Disk se nalazi na periferiji i sastoji se od fibrokartilaginalne strukture, dok je unutarnji dio građen od želatinozne strukture koja se naziva nucleus pulposus. Vanjski sloj ima ulogu zadržati unutarnju jezgru diska netaknutom. Jezgra diska ima visok sadržaj vode, što pomaže u održavanju njegove fleksibilnosti i svojstava klizanja između kralježaka kako bi se olakšalo kretanje. Starenjem intervertebralni diskovi gube svoju elastičnost i fleksibilnost. U isto vrijeme središte diska, koje je napravljeno od mekanog gela, počinje se skupljati. Vanjska vlakna koja okružuju disk postaju krta. Trošenje i habanje diska može dovesti do kompresije i trenja uzrokujući neželjenu bol. Kod degenerativnih bolesti sadržaj vode u diskovima opada s godinama i to ih čini znatno tanjima. Bolest diska čest je uzrok boli u odrasloj populaciji.

Disk u kralježnici i degenerativni procesi

Degenerativna bolest diska dio je svačijeg prirodnog procesa starenja. Naime, kada se rodimo, intervertebralni disk u kralježnici je hidratiziran, no s godinama se pojavljuju sitni tragovi na samoj strukturi diska, tada on postaje vrlo krt i suh. Ali neće svi razviti bolove kada dođe do degenerativnih promjena na kralježnici. Mnogi ljudi su asimptomatski, a magnetska rezonanca pokazuje degenerativne promjene na kralježnici i diskus herniju. Dijagnosticiranje degenerativne bolesti diska u kralježnici zahtijeva temeljit fizički pregled. Na temelju opsega pokreta, fleksibilnosti leđa i određenih znakova liječnik će pacijentu ukazati na degenerativne promjene. Kada se pojavi degenerativna bolest diska, simptomi uključuju bol u vratu i leđima, ukočenost, slabost, trnce i obamrlost. Ovi simptomi su uzrokovani istrošenim diskovima koji su izvor boli. Liječenje se obično sastoji od tjelovježbe, fizikalne terapije ili uporabe lijekova protiv bolova. U težim slučajevima potrebna je operacija. Ako se disk u kralježnici ne liječi pravilno, može dovesti do ozbiljnih problema.

Tagovi: