Diane-35 – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Diane-35 - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Lijek Diane-35 i njegovo djelovanje

Lijek Diane-35 služi kao kontracepcijski lijek, ali se koristi u liječenju masne kože, akni, te prekomjernog rasta dlaka kod žena. Kao kontraceptivno sredstvo će liječnik propisati kada postoji potreba za hormonalnim kontraceptivnim sredstvom. Ovaj lijek se u liječenju akni i masne kože propisuje samo u slučajevima kada drugi lijekovi i druga sredstva nisu imala djelotvoran učinak u liječenju akni i masne kože.

Ukoliko koristite lijek Diane-35 za liječenje akni i masne kože, nemojte uzimati neko drugo hormonalno kontraceptivno sredstvo jer bi moglo doći do ozbiljnih hormonalnih poremećaja. Kada vam se stanje na koži sa aknama i masnoćom poboljša za kontracepciju će vam liječnik propisati neko drugo kontraceptivno sredstvo te dati detaljne upute kako ćete napraviti prelazak sa jednog lijeka kontracepcije na drugi lijek.

Prije uzimanja terapije ovim lijekom potrebno je napraviti opći pregled, odnosno sistematski pregled kako bi se provjerila krvna slika, pretrage urina, tjelesna težina, pregled srca, koncentracija šećera u krvi, ginekološki pregled, ujedno je potrebno napraviti i test na trudnoću krvnim pretragama kako bi se isključila mogućnost trudnoće, te potrebno je biti svjestan rizika stvaranja krvnih ugrušaka.

Nuspojave u terapiji lijekom Diane-35

Postoje brojna zdravstvena stanja kod kojih ne bi smjeli koristiti terapiju lijekom Diane-35, prvo i najvažnije je ukoliko ste vi sami ili netko iz vaše obitelji imali začepljenje vena ili stvaranje krvnih ugrušaka u tijelu, zatim ako koristite drugi kontraceptiv, u slučaju trudnoće, ukoliko ste imali srčani ili moždani udar, ali i ako ste u riziku od srčanog ili moždanog udara. Šećerna bolest, povišeni krvni tlak, migrene, tumori, pušenje, rak koji je bio hormonski povezan, ako ste imali žuticu, te brojna druga stanja ne preporučuje se uzimanje terapije ovim lijekom.

Nuspojave u terapiji lijekom Diane-35 koje zahtijevaju hitno javljanje liječniku su iznenadni kašalj, jaki bolovi u prsnom košu, nemogućnost govora ili nepravilnog govora, promjene sluha, mirisa, vida, nesvjestice i omaglice, nedostatak zraka, teške glavobolje i migrene. Ujedno opasne nuspojave su i jaka bol u trbuhu, utrnulost ili slabost dijelova tijela, te oticanje noge ili jaki bolovi u nozi znak je da se možda stvorio krvni ugrušak koji je začepio venu ili arteriju. U takvim je slučajevima potrebno potražiti hitnu medicinsku pomoć.

Iskustva s lijekom Diane-35

Iskustva žena koje su koristile lijek Diane-35 mogu potvrditi djelotvornost ovog lijeka u liječenju akni i masne kože, a ujedno i služi kao kontraceptivno sredstvo. Iako sam lijek iziskuje puno opreza i zdrav organizam kako bi se lijek uopće mogao uzimati, nije dokazana povezanost povećanog rizika od dobivanja rak grlića maternice i raka dojke sa ovim lijekom.

Neke su žene oboljele od dobroćudnih tumora jetre, no to su bili vrlo rijetki slučajevi. U takvim su slučajevima žene osjetile jake bolove u području jetre i to iznenadnu bol i došlo je do unutarnjeg krvarenja pa je bila potrebna hitna liječnička intervencija. Općenito tumori i karcinom mogu biti uzrokovani i genetskim nasljeđem, vanjskim utjecajima kao što su stres, pušenje, alkoholizam, opioidi, nezdrava prehrana, utjecaji zračenja pa dokazivanje povezanosti od pojačanog rizika u terapiji lijekom Diane-35 nema prevelikog smisla.

Međutim stvaranje ugrušaka jest nešto što se pojavilo kod nekih žena koje su imale obiteljsku anamnezu i rizik od stvaranja ugrušaka, pa je stoga potreban oprez i o tome trebate informirati liječnika koji izdaje recept za terapiju ovim lijekom.


Tagovi: