Deprozel – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Deprozel - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Deprozel i za što ga koristimo?

Neki lijekovi služe nam da bismo se lakše snašli s fizičkim bolovima, dok su drugi namijenjeni da nadomješćuju ono što našem tijelu fali. U farmakologiji postoji mnogo podjela lijekova, no ono o čemu ovdje danas pričamo uglavnom se tiče jedne posebne sorte lijekova: antidepresivi. Deprozel je vrlo učinkovit i popularan među farmaceutskim krugovima – radi se o vrlo dostupnom antidepresivu koji će pomoći pacijentima koji se nose s anksioznošću i depresijom. Deprozel je lijek kojeg dobivate isključivo na recept, a za razliku od engonyl forte, u pitanju je lijek koji je specifično dizajniran da se bori s depresijom. Djeluje na način da podiže razinu serotonina u organizmu, a to mu omogućuje glavni sastojak paroksetin. Paroksetin pripada skupini lijekova koji se bave upravo razinom serotonina u našem organizmu. Ovaj lijek ne može uzimati baš svatko, a isto tako postoji popis nuspojava koje se pojavljuju u određenoj učestalosti. Svako pakiranje dolazi s uputstvima.

Deprozel forte: kome su namijenjene?

Glavni sastojak Deprozel forti je paroksetin koji svakako ima svoj popis drugih farmaceutskih tvari s kojima se ne smije miješati. Zato pri uputstvima uvijek možete pročitati kada ne uzimati ovaj lijek. Paroksetin se ne uzima u kombinaciji s lijekovima koji koriste inhibitore monoaminooksidaze. Oni koji su prestali uzimati terapiju MAOI lijekova, trebaju čekati minimalno dva tjedna prije nego počnu uzimati paroksetin. Deprozel forte također se kombiniraju s lijekovima za liječenje psihoze: tioridazin i pimozidin. Kao i kod svakog lijeka, ako imate alergijsku reakciju na glavni ili neke od njegovih sastojaka, lijek ne uzimate. U slučaju Deprozela, trebate samo osigurati da niste alergični na paroksetin. Kod svake dileme, najbolje je konzultirati se s liječnikom i nikako ne uzimati preparat za koji niste sigurni da ste ispoštovali sve mjere opreza. Sve navedene informacije također možete pročitati na uputstvima koja dolaze skupa s lijekom. Kad su u pitanju nuspojave, klasična podjela na česte i rijetke ne vrijedi.

Deprozel forte: nuspojave

Nuspojave kod antidepresiva uglavnom pogađaju raspoloženje pacijenata, više nego njegovo fizičko zdravlje. Uzimanjem Deprozela nećete razviti mučnine, proljeve i vrtoglavice, no u početcima primjene ove terapije postoji mogućnost da će se Vaši simptomi anksioznosti i depresije blago pogoršati dok lijek ne počne djelovati u punoj snazi. Taj period traje otprilike dva tjedna, ovisno od pacijenta do pacijenta. Ukoliko patite od ovakvih poremećaja, bitan savjet koji doktori uvijek daju jest da date do znanja nekome iz okoline ili obitelji da uzimate antidepresiv kako bi treća strana mogla lakše protumačiti događa li se na Vama promjena na gore. Deprozel forte uključuju nuspojave kao što su samoubilačke misli, osjećaj bezvoljnosti, ali i hiperaktivnost, nemogućnost zadržavanja koncentracije ili nemogućnost mirnog sjedenja i stajanja. U svakom slučaju, na pojavu bilo kakvih nuspojava bitno je odmah javiti se liječniku. Deprozel forte mogu igrati ključnu ulogu u liječenje psiholoških bolesti, no isto tako se s takvim lijekovima treba oprezno baratati.

Tagovi: