Depresija – simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Depresija - simptomi i liječenje

Depresija i njeni uzroci

Depresije su poremećaji psihičkog stanja u kojem vam nedostaje volje, osjećate se isprazno i imate stalan osjećaj tuge. Depresija nema jedan konkretan uzrok, već je to stanje izazvano kombinacijom raznih situacija i događaja u vašem životu. Uzrok depresiji može biti i genetske prirode koji ste naslijedili, događaji u vašoj okolini, psihički uzroci, ali i biološki uzroci. Dugotrajna izloženost stresu vrlo često je uzrok depresijama.

Hormon sreće kako se često naziva hormon serotonin ukoliko ga tijelo ne proizvodi dovoljno također može biti uzrok depresijama. Genetska predispozicija za razvoj depresije ima isti učinak kao i kod drugih bolesti koje se prenose genetskim putem. Ukoliko netko u vašoj obitelji ima ozbiljnih problema sa depresijom možete sami utjecati da se kod vas to ne dogodi ili barem ublažiti pojavu. Također, ukoliko patite od nekog drugog psihološkog poremećaja poput anksioznosti ili posttraumatskog poremećaja, sklonost depresijama je veća.

Određeni lijekovi također mogu utjecati na pojavu depresija ukoliko djeluju na razine hormona u vašem tijelu, naročito kod žena. Najčešći uzročnik depresijama su utjecaji na vas iz okoline u obliku stresa, zlostavljanja svih vrsta od psihičkog do fizičkog, traumatični događaji, te bilo kakva velika promjena u vašem životu kako negativna, tako i pozitivna.

Depresija i svi njeni oblici

Oblici u kojima se depresije javljaju mogu biti različiti ovisno o uzroku, stanju bolesti i duljini trajanja depresije. Uz prvi znak depresije potištenost mogu se pojaviti određene fizičke promjene u obliku gubitka energije i opće slabosti, gubitak apetita i gubitak volje za seksom, nesanica i loša probava su vrlo česti oblici. Osjećaj tuge, beznađa, iznenadni osjećaji krivnje a da tome nema pravog razloga, uz bezvoljnost javlja se i osjećaj bezvrijednosti.

Sve o čemu razmišljate ima negativnu konotaciju, odnosno pesimistično razmišljate o ishodima i odlukama. Odjednom nemate više interesa za stvari koje su vas inače veselile. Izbjegavate društvo i prijatelje, zatvarate se u svoja četiri zida i izbjegavate bilo kakve društvene događaje jer vas plaši ili nervira susret sa ljudima, te vam više odgovara samoća.

Često brzo planete bez pravog razloga, nemate strpljenja i empatije za ljude iz svoje okoline. Depresija će utjecati i na vašu koncentraciju, pa ćete se teže koncentrirati i teže donositi racionalne odluke. Ukoliko je vaša depresija ušla u akutnu fazu pomišljanje o smrti je ozbiljan znak da hitno trebate potražiti stručnu pomoć.

Depresija i načini njezina liječenja

Tek kad vam je poznat uzrok depresije, može se krenuti sa liječenjem. Ovo psihičko stanje se može liječiti lijekovima, određenom terapijom, temeljitom promjenom načina životnih navika, te promjenom odnosa u kojima se nalazite. Međutim, treba uzeti u obzir da je depresija posljedica nekoliko uzroka i da se vrlo rijetko radi o samo jednom uzroku. Nije sramota priznati ako ste primijetili simptome depresije, u današnje vrijeme i današnjim stilom života to je vrlo često stanje kod većine ljudi.

Krenite uz pomoć liječnika koji će nakon razgovora sa vama odrediti da li su vam potrebni lijekovi koji će brzo i učinkovito djelovati na depresiju, no to ne bi trebalo biti dugotrajno rješenje. Terapijski razgovori sa psihijatrom ili grupom na grupnim terapijama uvelike bi vam mogli pomoći da pronađete svoj način kako se nositi sa depresijom.

Depresija se može uspješno rješavati stvaranjem zdravih navika kao što su tjelesna aktivnost i zdrava prehrana u skladu sa vašim ostalim zdravstvenim stanjem. Ovo je jedna od vrlo uspješnih načina rješavanja depresivnih stanja, naročito ako imate i neki hobi ili sport koji volite. Ukoliko je uzrok depresiji vaša okolina ili ljudi iz vaše okoline krajnje je vrijeme za razgovor i da stvari stavite na svoje mjesto. Zapamtite da odrasle ljude ne možete odgajati, te ukoliko se i nakon razgovora stvari ne mijenjaju maknite toksične ljude iz svog života jer vaše vam je zdravlje ipak najvažnije.

Tagovi: