Degenerativne promjene vratne kralježnice – uzrok, simptomi, liječenje

Degenerativne promjene vratne kralježnice - uzrok, simptomi, liječenje

Bol je ili simptom ili sindrom degenerativne promjene vratne kralježnice

Svi znamo da su bolovi na bilo kojem mjestu u tijelu obično tek simptomi ili alarmi koji ukazuju na mogući uzrok boli, a sindrom je obično skup sličnih ili različitih simptoma. Čini se da su kod bolova u vratu (vratobolje) ovi pojmovi javljaju prilično pomiješani pa kod postavljanja točne dijagnoze i prikladne terapije treba napraviti temeljitu obradu, jer, bol je ili simptom ili sindrom degenerativne promjene vratne kralježnice, jer većina bolova se manifestiraju kao bolni sindromi.

Za bolove u vratu su definitivno uzrok degenerativne promjene vratne kralježnice koje nastaju i razvijaju se postupno, propadanja i oštećenja postaju s vremenom sve veća i bolovi jači. Bilo zbog lošeg držanja, rada u sagnutom položaju, traume vrata, raznih drugih preopterećenja, starenja ili genetike, s vremenom postane sve bolnije. Degenerativne promjene se događaju u kralješcima i međukralješcima, diskovima, zglobovima i ligamentima. Na bolove u vratu mogu utjecati i bolesti udaljenih organa, bolesti živaca i upalne reumatske bolesti.

Degenerativne promjene vratne kralježnice i tri bolna sindroma

Vratna kralježnica nam omogućava pokretanje glave prema dolje, gore, lijevo i desno, u vratu su nam organi za gutanje, disanje i govor, kroz spinalni kanal prolazi snop živaca kralježnične moždine, žlijezde i limfni čvorovi i sve to može utjecati na bolna stanja. Degenerativne promjene vratne kralježnice i tri bolna sindroma obuhvaćaju cervikalni sindrom, cervikocefakni sindrom i cervikobrahijalni sindrom, a sva tri sindroma se javljaju kod mlađih ljudi, kod žena iznad 30 godina i kod muškaraca iznad 40 godina.

Degenerativne promjene vratne kralježnice se javljaju kao povremena ili stalna bol u vratu, ukočenost ili slaba pokretljivost vrata, mogu se pojavljivati izolirani trnci ili utrnjenost u ramenima, rukama, prstima, mogu ometati koordinaciju pokreta, poremećaj spavanja i jutarnji umor i slabu pokretljivost. Diskovi vratne kralježnice mogu iskočiti, pritiskati okolne živce, koštane izrasline dovode do suženja spinalnog kanala što može dovesti do neuroloških problema, poremećaj i iskliznuća kralježaka onemogućavaju poravnanje vratne kralježnice i mnogo različitih bolnih problema i disfunkcije u pokretljivosti vratne kralježnice.

Degenerativne promjene vratne kralježnice, dijagnoza i liječenje

Fizički pregled i anamneza su prvi korak kod bilo koje bolesti. Degenerativne promjene vratne kralježnice, dijagnoza i liječenje, nakon temeljitog fizičkog pregleda slijede radiološka snimanja koja će potvrditi mišljenje na koje liječnika usmejrava fitički pregled. RTG snimanje otkriva promjene u strukturi i položaju kralježaka i eventualna suženja ili izbočine. CT daje detaljniju i jasniju sliku anomalija i oštećenja, MR daje najprecizniju sliku kralježaka i mekih tkiva, mišića, živaca i ligamenata, a mielografija je snimanje sa kontrastom.

Degenerativne promjene vratne kralježnice se mogu adekvatno i uspješno liječiti tek kada dobijete potpunu i detaljnu dijagnostičku sliku kroz navedene preglede i pretrage. Konzervativno liječenje uključuje analgetike, mirovanje, fizikalnu terapiju, nošenje ovratnika ili ortoze i promjene životnih navika. U fizikalnom smislu pomažu propisane vježbe, masaža, toplo hladni oblozi i elektrostimulacija, ovratnik će pomoći u stabilizaciji vratne kralježnice, a nesteroidni protuupalni lijekovi će ublažiti bol i smiriti upalne procese. Teži slučajevi, iskliznuća, izbočina i stenoza se rješavaju kirurškim putem.


Tagovi: