Decortin – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Decortin - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Decortin – primjena i djelovanje

Decortin tablete su tablete koje se pripadaju skupini pod nazivom kortikosteroida za sustavnu primjenu, a to su glukokortikoida. Decortin tablete se primjenjuje kod bolesti za koje je potrebno sistematsko liječenje glukokortikoidima. Ovisno o tome kojem se tipu bolesti radi i kolika je sama težina bolesti, o tome ovisi koja će se doza lijeka primijeniti. Tablete se mogu koristiti kao nadomjesno liječenje ili kao farmakodinamsko liječenje, te za bolesti srca, bolesti pluća i bronha, bolesti gornjih dišnih puteva, kožne bolesti, neurološke bolesti, zarazne bolesti, bolesti oka, bolesti gastrointestinalnog trakta i jetre te za bolesti bubrega i eferentnog dijela mokraćnog sustava. Tablete se primjenjuju oralnim putem, te tablete imaju razdjelni urez. Dolaze u dvije varijante, a to su 5 i 20, gdje 5 ima na tableti oznaku EM 18, dok 20 ima oznaku EM 76. Djelatna tvar ovog lijeka je prednizon, te sadrže pomoćne tvari silicij dioksid, magnezij-stearat, hipromeloza, talk, kukuruzni škrob, natrij škrob glikolat tip A odnosno tip B kod druge varijante lijeka te laktoza monohidrat.

Decortin – upute i nuspojave

Decortin tablete se uzimaju ovisno o tome kolika je težina bolesti i prvenstveno o kojoj se vrsti bolesti radi. Visoke doze se primjenjuju kod teških oblika akutnih bolesti, dok kod kroničnih bolesti su doze nešto manje. Kod visokih doza se primjenjuje od 4 do 12 tableta od 20 miligrama dnevno, koje su podijeljene na 4 zasebne doze. Kod niske doze se primjenjuje dvije tablete od 20 miligrama, a može se odmah ujutro primijeniti dozu. Doza odražavanja kod odraslih je 5 do 15 miligrama dnevno. Kod djece se kod visoke doze primjenjuje 2 do 3 miligrama prednizona po kilogramu, kod srednje 1 miligrama po kilogramu, te kod doze održavanja se primjenjuje 0,25 miligrama po kilogramu. Dozu primjene Vam određuje liječnik. Kao i svaki lijek, tako može i Decortin kod osobe uzrokovati određene neželjene učinke. Neke od poznatih nuspojava su atrofija mišića, strije, akne, perioralni dermatitis, sporo zarastanje rana, osteoporoza, glaukom, zamućenje leće, razdražljivost, depresija, peptički ulkus, pojačani apetit, te hipertenzija.

Decortin – cijena i iskustva

Decortin tablete dolaze u dvije varijante, a to su tip 5 i tip 20.
Tip 5 dolazi u dva pakiranja, a to su po 20 i 100 tableta u blister pakiranju u kutiji, dok tip 20 dolazi po 10 i 50 tableta u blister pakiranju u kutiji. Tablete se primjenjuju kroz usta te na tableti se nalazi razdjelni urez i kod tipa 5 ima oznaku EM 18, dok kod tipa 20 ima oznaku EM 76. Djelatna tvar kod oba dva tipa je prednizon. Decortin se može jedino kupiti u ljekarnama i to samo na recept od liječnika. Ovisno o tome koja je vrsta i težina bolesti, prema tome će Vam liječnik preporučiti dnevnu dozu. Ukoliko niste sigurno kako uzimati lijek, možete se uvijek konzultirati s liječnikom ili ljekarnikom. Lijek ne smijete uzimati nakon što mu je istekao rok trajanja, koji je naveden an pakiranju. Lijek držite van dohvata male djece. Cijena lijeka je vrlo povoljna, te troškove kupovine može pokriti dopunsko osiguranje. Mnoge osobe koje su počele koristiti ovaj lijek su primijetile značajne pomake i smanjenje simptoma.

Tagovi: